Speelzaal

Lommel organiseert gloednieuw Limburgs kampioenschap

Een nieuwe formule (een weekend (9 tem 11 nov. ipv 7 zondagen), een stevige prijzenpot (meer dan 600 euro) en twee plaatsen voor het Vlaams elite moeten het ter ziele gegane Limburgse kampioenschap opnieuw leven inblazen…

1 weekend, 5 rondes, niet voor elo

Enkele jaren geleden werd het LIK (Limburgs Individueel Kampioenschap) gespeeld over 7 zondagen. Een groot succes was dat niet. Het deelnemersaantal slonk ieder jaar en de sterkere Limburgse spelers bleven weg. De toestand was zo erg dat er de vorige twee jaar geen kampioenschap was, bij gebrek aan spelers. Een van die twee edities werd opgevangen door het LIK te combineren met het BK in Lommel. Yordi Schaeken is dus momenteel de Limburgse kampioen.

Dit seizoen komt er echter een nieuw kampioenschap, niet meer over 7 zondagen, maar wel 1 weekend. Het toernooi is open voor spelers die lid zijn van de Limburgse Liga en wordt gespeeld in Lommel. De club NLS, die ook het BK van dit jaar organiseerde, leidt alles in goede banen.

We hopen dat alle Limburgers op die manier terug de weg vinden naar ons eigen kampioenschap, dat eigenlijk toch een toernooi met enige prestige zou moeten zijn. We hebben lang nagedacht over de formule, maar uiteindelijk beginnen we helemaal terug van 0, dus elke poging die we ondernemen, is de moeite waard. Door de volle kalender hebben we maar 1 weekend beschikbaar en zijn er maar 5 rondes, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een eventuele onderverdeling in een A en een B-reeks, met een eigen prijzenpot, zodat het kampioenschap zeker representatief blijft. Bovendien denken we dat het op die manier veel toegankelijker is voor de spelers. Ze moeten immers niet langer zoveel zondagen vrijhouden. – Sandra Alenteyns, voorzitter van de Limburgse Liga

Alle informatie vind je hier:

– Speeltempo: 1h30 + 30 sec/zet
– Programma:
9 november, 20u: Ronde 1
10 november 10u: Ronde 2
10 november 15u: Ronde 3
11 november 10u: Ronde 4
11 november: 15u: Ronde 5
– Vanaf 25 spelers wordt er een A-groep (open voor iedereen die wilt) en een B-groep ingericht (enkel voor spelers -1700).
– Het toernooi wordt niét meegeteld voor eloverwerking.
– Prijzenpot van 600 euro vanaf 20 deelnemers. De minimum eerste prijs is 150 euro.
– Ratingprijzen voor -1900, -1700 en -1500. Aparte prijzenpot voor een eventuele B-groep (ratingcategorieën blijven behouden).

– De eerste twee in de rangschikking plaatsen zich voor het Vlaams Elitekampioenschap.
– Bij gelijke stand beslissen testwedstrijden over de titel en/of plaatsing.
– Inschrijvingsgeld: enkel ter plaatse betalen. Bij voorinschrijving tot 8 november: 10 euro; bij inschrijving op 9 november: 15 euro
– Enkel open voor leden van de Limburgse Liga.
– Scheidsrechter Jos Pots

Locatie:

 1. David Roos
  David Roos04-09-2012

  In Oost-Vlaanderen is dit elk jaar op 7 vrijdagen. Dit trok dit jaar toch wel 57 man (waarvan 8 man spelen in de gesloten reeks waar 3 plaatsen vielen te winnen voor het VK elite). Door met een open en gesloten reeks te spelen, kun je de echt sterke spelers een boeiend kampioenschap laten spelen terwijl de iets zwakkere voor de hoofdprijzen in de open reeks kunnen spelen.
  Ik vind dit toch een geslaagde formule.

  Maar 7 zondagen blijkt wel te werken in West-Vlaanderen? Daar hadden ze ook een 50 tal man. Uiteraard is het wel moeilijk om echte toppers te trekken voor 7 dagen (of ze moeten echt wel al lokaal zitten).

 2. Schuermans Robert
  Schuermans Robert04-09-2012

  Met grote interesse de aankondiging gelezen van het vernieuwde ligakampioenschap van schaakliga Limburg. Dat lijkt een interessante nieuwe start …

  Maar ik zie ook één minpuntje : telt niet mee voor elo …. Ja, als het ligakampioenschap – het kampioenschap van de provincie – al niet meer gaat meetellen voor de elo-ranking, dat lijkt mij toch een kwalijke zaak.

  Toch wens ik de nieuwe formule alle succes toe. !

 3. brabo
  brabo05-09-2012

  Een interessante formule.
  Voor de werkende mens met een gezin is 5 of 7 extra zondagen bovenop de reeds 11 interclubzondagen niet meer redelijk.
  Als Antwerpen zoiets zou organiseren dan zou ik zeker overwegen om mee te spelen.

 4. Marcel
  Marcel05-09-2012

  Laat het in Antwerpen aub zoals het nu is!
  Twee partijen per dag vind ik niet redelijk.
  Het is al erg genoeg dan het VK gedegradeerd is tot een weekendtoernooitje.

 5. Tom V
  Tom V05-09-2012

  Tja marcel dat is ieder zijn mening. Op het einde zullen mensen toch “voting with their feet”. Ik veronderstel dat je het ook niet erg interessant zou vinden deel te nemen aan een toernooi met 10 deelnemers en een gemiddeld elo van 1600. 30 jaar geleden was dat blijkbaar anders als ik de oldtimers bij ons op de club hoor. De Limburgse 50+ kampioenschappen zijn wel een succes maar dat zijn voor 90% gepensioneerden.

 6. MarcvS
  MarcvS05-09-2012

  Hoi Tom,

  toen ik begon te schaken zo’n 28 jaar geleden, speelden maar een paar clubs Nationale,, waaronder Tessenderlo. Iedereen speelde toen het LIK in reeksen, mijn B-reeks bestond uit meer dan 30 man.

  Nu speel ik liever NIC kom je ten minste andere mensen tegen als altijd dezelfde Limburgers, daarom is het LIK ook niet interssant meer.

  Het schaakwereldje in Limburg en ook in andere provincies is klein.

  Achter 4 jaar mag ik met de 50+ meespelen, maar dan ben ik niet op pensioen denk ik 🙂

 7. brabo
  brabo05-09-2012

  @Marcel: Ik begrijp je best. 2 partijen per dag is inderdaad van het goede te veel om kwalitatief goede partijen te spelen, zeker met dat tempo. Je zal inderdaad veel meer blunders krijgen waarbij ik verwacht dat vooral de oudere spelers extra punten zullen afgeven. Ik vind het daarom een juiste keuze om dit niet te laten meetellen voor elo. Het zou onjuist zijn om elo’s te vergelijken, verkregen in dit type weekendtornooien en elo verkregen in bv. de interclub want het type spel is te verschillend.

  Ik ben het eens met Robert Schuermans dat geen eloverwerking een minpuntje is maar gezien de gekozen formule is het m.i. een noodzakelijk kwaad. Persoonlijk vind ik een tornooi zonder eloverwerking ook wel leuk en spannend.

  (Jonge) mensen hebben vandaag eivolle agenda’s die niet meer toelaten om zich te engageren voor lange periodes. In de meeste buurlanden zijn weekendtornooien al veel langer doorgebroken dus tijd om ook in Belgie die formule een beetje vaker toe te passen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.