Tanguy

Belgen houden stand in betere middenmoot

De Belgische ploegen zijn op de olympiade in Istanbul op hun waarde aan het spelen. Zowel de mannen als de vrouwen mikken op een plaats in de top 50…

Russen gaan voor eerste titel in 10 jaar

De olympiade wordt om de twee jaar gespeeld. Daarom is het opmerkelijk dat de ijzersterke Russische ploeg al sinds 2002 geen succes meer kon boeken op het landentoernooi. In Istanbul lijkt de goede ploegvibe echter helemaal terug te zijn. De Russen speelden gelijk tegen Armenië, maar wonnen elk ander topduel tegen onder andere China, Hongarije, Azerbeidjan en Oekraïne. Maar vandaag liep het mis tegen de Verenigde Staten, die onder impuls van een uitstekende Nakamura het toernooi opnieuw spannend maken. Hij klopte Kramnik in de late uurtjes, terwijl Kamsky in een al even episch duel Grischuk mat zette met toren en loper tegen toren. Daardoor is er een hergroepering aan de kop: Rusland krijgt het gezelschap van China, Armenië en de VS.

De Belgische ploegen spelen voorlopig ongeveer op hun niveau. De mannen hebben een reeks spannende wedstrijden gehad, waarvan ze er 4 wonnen en 3 verloren, waarvan een tegen de herboren Nederlandse ploeg. Daar heeft de komst van Anish Giri voor een heuse aardschok gezorgd. Onze noorderburen, die erg slecht begonnen, winnen plots match na match en zijn opgeklommen naar de gedeelde tweede plaats. Topschutter bij de Belgen is momenteel de Belg met de minste remises, Tanguy Ringoir. Hij heeft 5,5/9.

Hanne Goossens zorgde voor enkele (kleine) stunts.

Leuk om weten is dat onze vrouwenploeg, net als de mannen, een ontmoeting met Nederland gehad heeft. Helaas met hetzelfde resultaat (3-1-verlies). Onze dames wonnen 4 duels en verloren er evenveel, een – gezien de ratings – logisch resultaat. Topbord Anna Zozulia is de topschutter van dienst met 4,5/7, maar Hanne Goossens liet de meeste verrassingen optekenen. Zij won al twee keer tegen een hoger gerangschikte speelster. Laatste bord Anne-Marie Maeckelbergh schitterende vooral tegen Nederland. Zij hield Anne Haast op remise.

Vanuit Istanbul laat Tanguy Ringoir alvast weten dat het toernooi voorspoedig verloopt, behalve wat problemen met het internet en het volgen van de teamgenoten:

Het hotel is wel in orde, behalve misschien het eten dat zowat altijd hetzelfde is. Vervelend zijn wel de internetproblemen, waardoor contact met het thuisfront moeilijk is. De zaal is goed met honderden live-borden, maar er is wel een erg sterke airco waardoor er nu al enkelen koud hebben aan het bord of zelfs ziek worden. Het grootste nadeel is dat je na de partij meteen moet vertrekken. Er zijn metaaldetectors en op de tribune kan je niets zien. Je kan de partijen dus amper of niet volgen. Je weet dus pas wat de ploeg gedaan heeft als ze terug zijn in het hotel. – Tanguy Ringoir
 1. Peter
  Peter07-09-2012

  Nederland tweede?? Helemaal niet. Ze staan na de negende ronde (wanneer dit verslag geschreven werd) gedeeld vijfde.

  Alle lof voor deze site, Jan, maar één fout blijft keer op keer terugkomen: als er vier gedeeld eerste staan met 15 en daarachter komen er drie met 14, dan staan die echt niet ‘tweede’, maar wel vijfde. Dat is echt misleiding.

 2. Peter
  Peter07-09-2012

  Naamgenoot: daar kan je over discussiëren. Door te zeggen dat ze vijfde staan, wek je de indruk dat ze ver van de eerste plaats staan, terwijl dat maar 1 matchpunt is. Dat is ook misleiding. “Gedeeld tweede” is een even goede uitdrukking als “vijfde”, vind ik.

 3. Valery
  Valery07-09-2012

  Hallo Peter en Peter, Nederland staat officieel zesde…is dat ok?

 4. LH
  LH07-09-2012

  Peter2
  als de nummer 10 gedeeld 2e staat dan staat belgie eigenlijk gedeeld 6e.
  klinkt wel goed maar heeft mi meer weg van gepamper

  scheidingssystemen zijn niet enkel versiering hé 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.