Cekro

Cekro en Ragheno winnen in Mortsel

Ekrem Cekro (A-reeks) en Tanguy Ragheno (B-reeks) zijn de overtuigende winnaars van het zevende Rapidtoernooi van SK Oude-God. In de A-reeks hield Cekro vorige winnaars Docx en Hovhanisian achter zich. In de B-reeks springt de derde plaats van jeugdtalent Tamer Ismael (12) in het oog…

Nieuwe formule slaat aan

Voor het eerst werden de deelnemers van dit toernooi in twee groepen ingedeeld, met 1850 Elo als scheidingslijn. In beide reeksen waren de prijzen bovendien gelijk. De vrees van de organisatoren dat de nieuwe formule minder in de smaak zou vallen, bleek ongegrond. 62 schakers kwamen op het toernooi af, ongeveer evenveel als vorig jaar. En vooral de 38 deelnemers aan de B-reeks zagen het best zitten.

In de A-reeks deden met Cekro, Docx, Hovhanisian en Sadkowski vier ex-winnaars deel. Belangrijke outsiders waren Dardha, Nijs en Van den Brande. Door het nieuwe systeem kregen de toppers al vanaf de tweede ronde sterke tegenstand en dat had meteen zijn effect. Zo verloren Docx en Sadkowski van Schuermans van Van Capellen. Nils Nijs verloor bovendien van Danny Haberkorn. Alleen Hovhanisian en Cekro hielden de punten thuis. Daarmee was de toon gezet.

Terwijl Docx aan een inhaalrace begon, deelden Hovhanisian en Cekro in hun onderlinge partij de punten. Dat in rapidschaak ook de factor geluk meespeelt, bleek ook nu weer. Zowel tegen Sadkowski als tegen Van den Brande kreeg Hovhanisian een halfje cadeau en ook Cekro (tegen Schuermans) kwam een keer goed weg. Docx hielp de latere winnaar een handje door in ronde 8 van Hovahnisian te winnen, maar in de beslissende partij tegen Cekro kwam hij niet verder dan remise. Daarmee lag het podium vast: 1. Cekro (8/9), 2. Docx 7/9) en 3.Hovhanisian (7/9). Dardha miste met 6,5/9 net het podium, Van Cappellen werd knap vijfde. Cekro is de eerste die het toernooi van Mortsel voor de tweede keer wint.

Tamer Ismael was een van de lichtpunten van het weekend: hij won de -16 (!) op zaterdag en werd derde in de B-reeks op zondag.

Spannende slotronde

In de B-reeks bewees Tanguy Ragheno zijn reputatie een sterk snelschaker te zijn. In de eerste drie ronden wist Patrik Broekmans nog wel aan te klampen, maar vanaf dan kon hij het ritme van de Deurnenaar niet meer volgen. Geleidelijk bouwde Ragheno een veilige voorsprong uit, terwijl de rechtstreekse concurrentie (Tamer, Barbier, De Weird, Satti, Jacobs en Melis) elkaar de hele en halve puntjes afsnoepten. Alleen Broekmans bleef aanklampen, maar na acht ronden stond hij een vol punt achter de leider.

Toch werd het voor Ragheno nog spannend. Zo verloor hij in de laatste ronde verrassend van een sterk finishende Astrid Barbier. Door Ismael te verslaan kon Broekmans nog gelijk komen, maar het twaalfjarige talent uit Deurne, dat daags voordien al de -16 reeks (!) van het jeugdtoernooi had gewonnen, liet zich niet opzij schuiven en won de partij. Ragheno (7,5/9) bleef dus eerste, voor een kwartet met 6,5/9: Broekmans, Ismael, Barbier en De Weird. Met de positieve reacties op de nieuwe formule, zit een herhaling volgend jaar er dik in.

Ten slotte vond in hetzelfde weekend ook het 27ste jeugdtoernooi van de club plaats. Met bijna 150 deelnemers zat zaal ’t Parkske afgeladen vol.

Verslag van Jan T’Sas.

 1. marcel
  marcel17-09-2012

  Tamer is de voornaam, Ismael de achternaam.

 2. brabo
  brabo18-09-2012

  Ook vorige week haalde Tamer al een TPR van boven de 2100 in het BK rapid. Zijn Belgische elo hinkt duidelijk achterop wat versterkt wordt door het feit dat zijn elo gekoppeld staat met zijn fide-elo (hij heeft niet de Belgische nationaliteit). Heel wat officiële partijen die hij speelt, tellen niet mee voor Belgische elo hierdoor. M.i. is het logischer voor mensen met een andere nationaliteit maar die hier wonen om hun Belgische elo los te koppelen van de fide en te berekenen zoals de Belgische schakers. Uiteindelijk zal de Belgische elo wel corrigeren over x aantal jaren maar is het niet de bedoeling van de elo om de huidige sterkte zo dicht mogelijk te benaderen?

  Een ander neveneffect van dit elogekoppel is dat buitenlandse spelers, wonende in België niet meer gemotiveerd zijn om te spelen in lokale competities die enkel meetellen voor Belgische elo.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.