Carlsen

Internationaal topschaak draait op volle toeren

Magnus Carlsen heeft weer maar eens toptoernooi op zijn naam geschreven, Topalov won de eerste Grand Prix van de nieuwe WK-cyclus en in Duitsland is er opnieuw een spraakmakend “cheating scandal”…

Carlsen nadert op Kasparov

Na een relatief rustige periode in het topschaak, is er de afgelopen weken opnieuw volop achter de borden gekropen. Met als belangrijkste nieuws: Magnus Carlsen heeft de Masters in Sao Paulo en Bilbao gewonnen. Hij had die zege vooral te danken aan een geweldige remonte, zijn handelsmerk. Het eerste deel van het toernooi werd immers volledig gedomineerd door de nieuwe coming man, de Italiaan Fabiano Caruana. Hij klopte Carlsen, maar toonde vooral briljant schaak tegen Karjakin en Vallejo Pons. Caruana stond met 4/5 aan kop, toen de spelers van Sao Paulo naar Bilbao reisden. De tweede toernooihelft was dan weer volledig in handen van de jonge Noorse nummer 1. Hij remonteerde Caruana met 4/5 en won de blitzpartijen die beslisten over de zege.

Dankzij dit toernooi is Carlsen wel erg dichtbij het record van Garry Kasparov gekomen. Hij klokt af op 2848, vijf punten minder dan de historische 2853 van Kasparov.

Fabiano Caruana is de revelatie aan de top. Hij is na enkele knalprestaties de top 5 van de wereld binnengeslopen.

Tijdens de Masters werd in London het eerste Grand Prix-toernooi van de komende WK-cyclus gespeeld. Er waren drie winnaars: Gelfand, Mamedyarov – die lang op weg leek naar een ongedeelde eerste plaats – en Topalov, die na lange tijd onopvallend schaak nog eens zijn neus aan het venster steekt. Topalov speelt binnenkort ook mee in het Kings-toernooi in Boekarest, waar hij het opneemt tegen Caruana, Ivanchuk en Nisipeanu. Eind november wordt het tweede Grand Prix-toernooi gespeeld, in Tashkent.

Een derde opvallende clash kwam er in Nederland, waar Hikaru Nakamura het Univé Chess Tournament op zijn palmares bijschreef. Het toernooi is gekend omwille van zijn glazen schaakset (de hoofdprijs). Nakamura deed het onderweg beter dan Anish Giri, Sergei Tiviakov en Hou Yifan. Voor de Amerikaan een welgekomen zege, want door een slechte vorm was hij op de wereldranking uit de top 1°0 geduikeld.

Falco Bindrich in het oog van de storm

In Duitsland ten slotte is de Bundesliga begonnen. Niet zonder slag of stoot, want een incident met GM Falco Bindrich tijdens het eerste speelweekend (in Duitsland speelt men twee of drie rondes in een weekend) nam alle aandacht weg van het schaakspel zelf. Bindrich werd door een scheids geforfaiteerd, toen hij na enkele toiletbezoeken bij eigen beurt weigerde zijn smartphone te tonen. Bindrich zelf ontkent alles, maar de kans dat hij zwaar gestraft zal worden, is bestaande. Wie meer wilt weten over dit voorval, kan altijd een kijkje nemen in het artikel op Chessvibes, waar we hieronder naar verwijzen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.