Toppers

Hovhanisian en Akesson elofavorieten in Leuven

Een 70-tal schakers zijn vandaag afgezakt naar het centrum van Leuven, waar het jaarlijkse open van start is gegaan. Een speciale editie, na de “zaak Hamblok” van vorig jaar en met een nieuw tijdstip dit jaar…

Veranderende tijdstip lokt minder deelnemers dan andere jaren

Kwantiteit en kwaliteit zijn twee verschillende dingen, zo ondervond de organisatie van het Open van Leuven vandaag. Wat de kwaliteit betreft, heeft het immers niets te klagen. Met Hovhanisian, Akesson, Docx, Geirnaert, Le Quang Long en Pieter Claesen sieren 1 GM en 5 IM’s het deelnemersveld. Zij worden uitgedaagd door enkele FIDE meesters en enkele andere outsiders, zoals Arno Bomans, die als (co?)-winnaar van de vorige editie op bord 11 startte. Een beter bewijs van de moordende concurrentie aan de top is er niet.

Wat de kwantiteit betreft, is deze editie van het open toernooi een stuk minder geslaagd. “Om en bij de 70 deelnemers is niet veel”, geeft organisatrice Ida Vandermeulen toe. “Ik denk dat het de eerste keer is dat we zo weinig deelnemers hebben. De verschoven datum speelt alvast een rol, want normaal gezien spelen we rond 11 november. Overmorgen is er in Nederland interclub en enkele vaste waarden hebben daardoor afgezegd. En wat er vorig jaar gebeurd is, is natuurlijk ook vervelend.”

Arno Bomans, voorlopig de enige die als winnaar op de erelijst staat. De zaak wordt definitief beslist op 19 januari 2013.

Vandermeulen verwijst naar de “zaak Roel Hamblok”, die vorig jaar het toernooi won, nadat hij in de laatste ronde met zijn tegenstander Stefan Colijn had afgesproken het prijzengeld te verdelen, wat de uitslag van de partij ook zou zijn. Een afspraak die uitkwam, waarop de organisatie besloot de twee te diskwalificeren. Hamblok, de winnaar van die partij en daardoor ook – samen met Bomans – van het toernooi, liet het daar niet bij en ging in beroep. Geregeld kwam op deze website de vraag hoe het nu precies is afgelopen met die zaak. Wel, ze is nog niet afgelopen en daarom dat er tot op heden geen aandacht besteed werd aan het verhaal. In januari 2012 gaf de sportcommissie Hamblok gelijk. Dat bevestigt Eddy de Gendt, secretaris van de VSF:

• Op basis van bovenvermelde feiten en vaststellingen, oordeelt de SC dat de klacht van Roel Hamblok gegrond is. • De SC beslist dat de diskwalificatie van de spelers ongegrond is en daardoor ongedaan gemaakt wordt. • De uitsluiting van beide spelers voor deelname aan het Open Leuven van 2012 acht de SC om diezelfde redenen ongegrond. • De SC beslist dat de uitsluiting tot deelname van beide spelers voor het Open Leuven van 2012 ongedaan gemaakt moet worden. Einde citaat, er werd geen beroep aangetekend tegen deze beslissing. In haar bestuursvergadering van 27 oktober jl. besliste het bestuur van de VSF het dossier voor te leggen aan een Bijzondere Algemene Vergadering van de VSF (en dit op 19 januari 2013). – Beslissing van de sportcommissie

Na een latere ontmoeting tussen Hamblok en de Leuvense organisatie werd hij voorlopig toch gediskwalificeerd en staat enkel Arno Bomans op de erelijst. Op 19 januari 2013 zal normaal gezien een definitieve beslissing vallen over de zaak. Tot die periode laten wij de zaak dan ook rusten. Als de beslissing definitief is, zullen we dit nieuws zeker brengen.

Momenteel wordt de eerste ronde gespeeld. De favorieten lijken voorlopig geen steek te laten vallen. Je kan alle partijen volgen op onze Live-pagina. Het programma:

Donderdag 1 november
12u00 Registratie
13u00 Ronde 1
18h30 Ronde 2
Vrijdag 2 november
19u30 Ronde 3
Zaterdag 3 november
13u00 Ronde 4
18u30 Ronde 5
Zondag 4 november
09u30 Ronde 6
14u30 Ronde 7
19u45 Prijsuitreiking

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.