Long Le Quang

Nog vijf leiders in Leuven

Een opmerkelijke naam in dat vijftal is Long Le Quang. Hij blijkt de broer van niemand minder dan de Vietnamese topspeler Liem Le Quang en belandde eerder toevallig in het Leuvense toernooi…

Long Le Quang vreemde eend in de bijt

Tussen het selecte kransje favorieten waren we vooral benieuwd naar ene Long Le Quang, een Vietnamese schaker met een rating van 2366 en een IM-titel onder zijn riem. Omdat het de eerste keer is dat hij meespeelt in Leuven, was hij het grote vraagteken voor zowat alle schakers en toeschouwers in de provinciehoofdstad van Vlaams-Brabant. “Ach, zolang hij Le Quang Liem niet is, zal het wel meevallen zeker”, lachte gelegenheidsenthousiast Nils Nijs, toen hij een dag voor het toernooi begon de deelnemerslijst zag.

Een grapje natuurlijk, tot Long Le Quang effectief aan zijn bord verscheen. De fysieke gelijkenis is treffend en als Long zich voorstelt, blijkt het grapje van Nijs meer dan een grol. “Ik ben een IM, maar ik heb een broer die nog veel beter schaakt. Hij heeft twee keer het Aeroflot Open gewonnen en scoorde ooit eens 2-0 tegen Radjabov.” Broer Liem heeft inderdaad een rating van 2705 en enkele knalprestaties achter zijn naam. Broer Long daarentegen specialiseert zich in andere domeinen: hij is in België om nanotechnologie te bestuderen en maakte van de gelegenheid gebruik om het plaatselijke schaaktoernooi mee te pikken.

Na drie rondes is Le Quang een van de vijf leiders met 3/3. Hij klopte Herve Picard, Nicola Atanasiu en Benjamin Tonoli. Mee aan kop: Mher Hovhanisian (die er tegen Georgi Tomov een ouderwets Hovhanisiaans potje van maakte), Ralf Akesson (die titelverdediger Arno Bomans vloerde), Jan Rogiers (die voor een stunt zorgde door Geert Leunis te kloppen) en Steven Geirnaert. Op een half puntje volgt een achttal, waaronder Stefan Docx, die in de eerste ronde erg verrassend niet voorbij veteraan Gerard Burnay (1871) raakte. Die remise is tot nog toe dé stunt van het toernooi.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.