Long Le Quang

Long Le Quang wint open in Leuven

De broer van Liem Le Quang heeft vandaag zijn eerste Leuvense open meteen ook gewonnen. Hij won in de laatste ronde van Pieter Claesen en schudde zo Mher Hovhanisian van zich af…

Doorzettingsvermogen levert Long titel op

In een vorig verslag kon u al lezen dat Long Le Quang de broer was (en is) van de topschaker Liem Le Quang. Door een omzwerving in de nanotechnologie belandde de Vietnamees in Leuven. Hij ontdekte het Open van Leuven en schreef zich in. Vandaag heeft Long het toernooi meteen op zijn naam geschreven na een ijzersterke prestatie.

Long was van bij het begin van het toernooi mee met de topfavorieten, maar het was afwachten hoe hij zou presteren als de topduels zelf eraan kwamen. Een antwoord op die vraag volgde al snel in de vierde ronde. Met zwart zette hij Ralf Akesson, de enige grootmeester onder de deelnemers, opzij na een spannende partij. Een knappe prestatie, maar Long was niet alleen. Mher Hovhanisian, die dit jaar tot nog toe niet bepaald in vorm was, klopte met zwart Steven Geirnaert. Long en Hovhanisian waren alleen leider.

Het onderlinge duel werd een teleurstellende salonremise (de twee heren zijn de theorie niet uitgeweest), maar de laatste twee rondes waren razendspannend. De zesde ronde eindigde met enkele remises, maar in ronde 7 was het voor velen alles of niets. In die ronde ging Mher Hovhanisian tot het uiterste tegen Stephen Berry, maar nooit was de zege écht binnen handbereik: remise. Long ging daarom nog een stap verder tegen Pieter Claesen in een zenuwslopende finale. Als Long won, was hij alleen eerste. Geduld en volharding beslisten het duel in zijn voordeel. Met 6/7 is hij de winnaar van het Open van Leuven 2012. De zege lijkt verdiend, want van de vier toppers die Long moest spelen, had hij drie keer zwart (tegen Akesson, Hovhanisian en Claesen).

Ralf Akesson en Mher Hovhanisian, de eerste twee geplaatsten, werden gedeeld tweede, samen met Stefan Docx.

Hovhanisian werd, samen met Akesson en Docx, tweede. Dit is de top 10:

Voor alle uitslagen en rangschikkingen kan u terecht op de site van Leuven Centraal.

  1. gert
    gert07-11-2012

    Proficiat aan Mr. Le Quang !
    Ik heb zelf weer zeer genoten van dit tornooi. Toch vond ik dat er minder spektakel te zien was aan de topborden. Proficiat ook aan Leuven Centraal en surtout aan de bedwelmend charmante gastvrouw Ida.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.