Winnaars

Jan Lagrain wint Limburgs kampioenschap

Hij won razendspannende testwedstrijden tegen topfavoriet Roy Schoemans…

“Gemengde gevoelens bij toernooi”

Na enkele jaren zonder provinciaal kampioenschap nam NLS Lommel dit jaar de handdoek opnieuw op. Een nieuwe locatie en een nieuwe formule: het toernooi werd over drie speeldagen gespeeld in vijf rondes. Vrijdagavond de eerste en zaterdag en zondag de andere vier. De comeback van het kampioenschap was geen onverdeeld succes.

Uiteraard vertrokken we bij de organisatie van 0. Er was geen kampioenschap en nu is er wel een, met enkel Limburgers. Dat is positief. In die zin zijn de 21 deelnemers een goed begin en een basis om op verder te werken. Anderzijds blijft het natuurlijk vrij weinig. We hopen dat we volgend jaar kunnen voortbouwen met ongeveer dezelfde formule en dan mikken we op meer. – Eddy Janssens, voorzitter NLS

Het vervelendste nieuws voor de organisatie was de late afzegging van topfavorieten Jelle Sarrau en Roel Hamblok. Daardoor was het kampioenschap enigszins onthoofd. De strijd beloofde nu tussen twee thuisspelers te gaan: Roy Schoemans (2256) als grote favoriet en Jan Lagrain (2106) als schaduwfavoriet. Hun suprematie was duidelijk. Beiden wonnen vrij vlot hun eerste rondes om in de derde partij een onderlinge remise te spelen na een theoretische vlugger. De vierde ronde bleek cruciaal: zowel Schoemans als Lagrain hadden hun handen meer dan vol met Jimmy Geboers en Wessel Van Kessel. Maar beiden overleefden de test. Makkelijke zeges in de laatste ronde leverden 4,5/5 en testwedstrijden op.

De speelruimte

Die testwedstrijden werden gespeeld aan 3 min + 2 sec. en werden vooral gekenmerkt door de grote stressfactor, want het niveau was niet om over naar huis te schrijven. In de eerste partij ging Lagrain door zijn vlag nadat hij mat in twee miste, maar hij herstelde zich in een erg rare tweede testwedstrijd. 1-1. Een armageddon playoff moest de beslissing brengen. Lagrain had 3 min + 2 sec. tegen 2 min. + 2 sec. voor Schoemans. De eerste moést echter winnen, terwijl de laatste aan remise genoeg had. In een bijzonder zenuwslopende partij leek Schoemans vlot te gaan winnen, maar in het tactische spervuur liep er heel wat mis. Lagrain miste zijn kans niet en won de partij en de Limburgse titel. Toch wel een kleine verrassing. Hij kaapte ook de eerste prijs van 170 euro weg.

De reeksprijzen waren voor de jeugd. Vooral de sterke prestaties van Jona Kumpen, Jorden Bratuszewski en Marnicq Snoeks waren opvallend. Bratuszewski won testwedstrijden tegen Snoeks.

 1. Chessmaster
  Chessmaster11-11-2012

  ^Prachtig om te zien dat Limburg zijn kampioenschap weer leven heeft ingeblazen. Zo te zien was het mooi voorzien! Doe zo voort!

 2. brabo
  brabo11-11-2012

  Het Antwerps kampioenschap telt dit jaar 14 deelnemers dus is 21 best een resultaat om tevreden te zijn.
  Meer spelers zou je kunnen aantrekken door er een open tornooi van te maken zoals Open Leuven die meetelt voor het Vlaams Brabants kampioenschap.

 3. Marcel
  Marcel11-11-2012

  Een ligakampioenschap dient om de kampioen van een liga aan te duiden. Dat gebeurt best in een gesloten toernooi met uitsluitend leden van die liga en niet in een zo groot mogelijk open toernooi met alle grillen van het zwitsers systeem. Wat men in Vlaams Brabant doet is niet meer dan een noodoplossing bij gebrek aan organisatoren voor een echt ligakampioenschap.

 4. brabo
  brabo12-11-2012

  Als slechts 5 + 2000 spelers meespelen in het kampioenschap van de Liga van Antwerpen dan mag je toch vragen stellen bij de gekozen formule. Waarom doen er slechts 5 + 2000 spelers mee terwijl er alleen al in de 2 Antwerpse clubs die spelen in 1ste afdeling, 34 + 2000 spelers zijn.

  In Vlaams Brabant speelden 8 spelers van alle (30) + 2000 spelers mee. Bijna alle actieve lokale topspelers speelden mee. Waarom lukt dit wel in Vlaams Brabant en niet in Antwerpen?

 5. Goendi
  Goendi12-11-2012

  @brabo: ja effectief, waarom doe jij nooit mee? 🙂

 6. brabo
  brabo12-11-2012

  @Goendi: Als je 7 extra zondagen neemt bovenop de 11 interclubzondagen dan heb je nauwelijks nog een vrije zondag gedurende 6 maanden. Bovendien als je kleine kinderen hebt dan vind ik het oneerlijk om steeds de opvang af te schuiven op de partner om te gaan schaken.

 7. Thomas Maes
  Thomas Maes12-11-2012

  Kan ik eindelijk eens volmondig akkoord gaan met Brabo !
  🙂

 8. Jan Lagrain
  Jan Lagrain12-11-2012

  Die 7 zondagen hebben in Limburg enkele jaren geleden effectief tot het einde van het Limburgs Kampioenschap geleid. Vandaar de nieuwe formule, die nog niet optimaal is, maar wel haalbaar.

  Over de openheid van het toernooi zal nog gepraat worden. Zowel de argumenten van Brabo als van Marcel klinken logisch.

 9. Marcel
  Marcel12-11-2012

  Een kwart eeuw geleden had Antwerpen nog een ligakampioenschap met meer dan 70 deelnemers.
  In de expertenreeks hadden alle 10 deelnemers meer dan 2100 Elo.
  De vraag is waarom dat toen kon en nu niet meer.

 10. Goendi
  Goendi12-11-2012

  Een kwart eeuw geleden waren er maar 11 interclubronden? :p En @brabo: wel daar heb je het antwoord wat voor velen van toepassing is 🙂

 11. Steven F
  Steven F12-11-2012

  Het antwoord is dus dat de emancipatie van de vrouw de grote schuldige is aan het ten onder gaan van het provenciaal schaakleven.

 12. brabo
  brabo12-11-2012

  Het antwoord op jouw vraag Marcel:
  Ik ken spelers van 1 of 2 generaties ouder dan mijzelf die zowel zaterdag als zondag gaan/ gingen schaken. Het werd gewoon verondersteld dat de vrouw voor de kinderen/ huishouden zou zorgen. Een kwarteeuw later is de maatschappij veranderd. Ook de vrouw werkt nu full time en dan wordt het niet zomaar geslikt dat de man niet meehelpt en dit is uiteraard terecht.

 13. brabo
  brabo12-11-2012

  @Steven F: Dat is een beetje te kort door de bocht. Probeer maar eens als 1 verdiener een huis te kopen, gezin te onderhouden,… Je wordt min of meer verplicht om met 2 te gaan werken.

 14. Peter
  Peter12-11-2012

  Brabo, ik denk dat Steven F zijn reactie eerder om te lachen bedoeld was…

 15. brabo
  brabo12-11-2012

  Peter, misschien. Er bestaat vandaag geen consensus of het verplicht is om met 2 te gaan werken. Er is een strekking die beweert dat tweeverdieners pure luxe nastreven en dus een keuze is en geen verplichting. Uit dat oogpunt kan je inderdaad beweren dat de emancipatie van de vrouw de grote schuldige is.

 16. Sébastien
  Sébastien12-11-2012

  grappig bedoeld maar niettemin interessant

  misschien is het wel de schaaksport, haar inrichters en bedrijvers, die te kort geschoten zijn, nu diezelfe emancipatie van de vrouw grotendeels aan hen voorbijgegaan is en op heden nog evenveel vrouwen participeren aan de schaaksport als een kwarteeuw gelden: bedroevend weinig.

  Dat de man vaker thuis blijft om voor kinderen te zorgen (en terecht) belet niet dat er nog steeds één partner overblijft om wel te komen schaken…

 17. brabo
  brabo12-11-2012

  @Sebastien: Leuke redenering. We zullen eens aan onze vrouwelijke schakers moeten vragen wat er beter kan/moet. Als beide partners schaken (schaakten) dan zie je duidelijk dat er gemiddeld veel vaker deel wordt genomen aan tornooien.

 18. Steven F
  Steven F12-11-2012

  Zarathustra: The happiness of man is, “I will.” The happiness of woman is, “He will.” 😉

  Ofwel, mannen vinden schaken interessant, vrouwen willen interessant gevonden worden 🙂

 19. louis
  louis12-11-2012

  misschien is de moderne man/Schaker gewoon een sloef.
  interclub = 1 zondag op 6
  IC en liga samen = 1 zondag op 3.

  ik zie de mannen in de voetbal toch niet afkomen met “ik mag maar 11 keer meespelen omdat ik voor de kindjes moet zorgen” 🙂

 20. Peter
  Peter12-11-2012

  Ja, maar voetbal neemt veel minder tijd in beslag of valt op handigere momenten, bv. ’s avonds ipv heel de dag.

 21. Oscar
  Oscar12-11-2012

  Dat is het. Schaakpartijen duren veel te lang.

 22. Sébastien
  Sébastien12-11-2012

  Neen, ik bespeur geen voetballers in ons midden. De amateur voetballers onder ons weten immers dat de voorbeschouwing, de match, en vooral het nakaarten in de kantine afwezigheden opleveren die geenszins onderdoen voor een schaakwedstrijd, met dien verstaande dat men op de koop toe beschonken thuiskomt, hetgeen – u zal het van mij aannemen – al evenmin op handgeklap wordt onthaald.

  Maar om ook een positieve bijdrage te leveren mss volgend voorstel. Waarom geen dubbel gemengd, zoals in het tennis: men dient om de beurt een zet te doen, en mag uiteraard niet tussendoor afspreken met elkaar. Om naderhand ellenlange discussies over fairplay en geschrapte toernooiwinnaars te voorkomen, komen we overeen dat Brabo van meet af aan de reglementen vaststelt, de naleving ervan controleert en direct ook recht spreekt als daartoe aanleiding bestaat (zonder beroepsmogelijkheid)

 23. brabo
  brabo12-11-2012

  Ik vrees als je de lange officiële wedstrijden afschaft en/of herleidt naar rapid of blitz dat heel wat schakers gewoon thuis zullen blijven. Je kan veel sneller op het internet een blitz/rapidpartijtje spelen tegen een interessante tegenstander.

 24. Peter
  Peter12-11-2012

  Ik speel cafévoetbal en het is perfect mogelijk om snel en niet zat naar huis te gaan, hoor. Toegegeven: het gebeurt idd dikwijls, maar je hebt tenminste de optie. Als je op verplaatsing moet gaan spelen op zulk toernooi, ben je dikwijls letterlijk van 12u tot 19u kwijt. Dat is een hele dag en dat is echt wel met weinig sporten te vergelijken.

 25. Chessmaster
  Chessmaster13-11-2012

  Kom jongens nu zijn we echt de verkeerde kant aan het opgaan.

  Voetbal vraagt véél meer tijd. Men is verplicht 1 tot 2 of meer te gaan trainen in de week (ik zie ons schakers niet gaan trainen in de week)
  Dan is er in het weekend een match die uiteindelijk ook een hele voormiddag in beslag neemt(wekelijks!).
  ( Bij ons schakers is het nu eenmaal een namiddag.)

  En ook voetballers moeten soms op serieuze verplaatsing spelen.

  Afhankelijk weer van in welke afdeling je speelt ( wederom net als de schakers)

  Dus neen niet akkoord dat het aan het tijdsbeslag zou liggen.
  Want wij hebben niet elke week een tornooi, hoogstens ons wekelijks uitje naar de schaakclub. En dat is niet meer dan een avond.

 26. MarcvS
  MarcvS13-11-2012

  Ik weet één ding dat als schaken alleen maar blitzen en rapiden wordt dat ik er dan zeker de brui aan geef.

 27. Peter
  Peter13-11-2012

  Chessmaster: het ging niet over het totaal, maar wel over hoe die tijd is ingedeeld en je vergeet ook toernooien erbij te betrekken, want daar gaat de discussie over: dat er blijkbaar moeilijker deelnemers te vinden zijn voor al die toernooien naast en tussen de Interclubs door.. Een toernooi spelen vraagt drie volledige dagen. In Limburg nu van 10u smorgens tot 18u savonds en dat een heel weekend. Daarnaast heb je ook de NIC wat niet een namiddag is, maar meestal ook een deel van de avond erbij. Bij voetbal of basketbal of iets dergelijks heb je idd trainingen, maar dat zijn telkens geconcentreerde momenten die meestal ook nog eens vrij goed vallen. We zijn dus niet fout bezig zoiets te stellen.

  Trouwens, mijn vrouw vindt het bv minder vervelend als ik op vrijdagavond ga schaken dan een toernooi of zo een hele zondag.

 28. Oscar
  Oscar13-11-2012

  Ik zeg niet dat het allemaal blitz en rapid moet zijn maar het mag wel korter, vooral ’s avonds.

 29. MarcvS
  MarcvS13-11-2012

  Tja ’s vrijdags om 20u00 na een week werken, is het natuurlijk vermoeiend. Probleem is natuurlijk dat het voor de LIC van Limburg de beste dag is, ’s Zaterdags zijn er andere dingen te doen en ’s zondags heb je de NIC.

  Meestal gaat bij mij circa 23u00 het licht uit en begin ik te hallucineren :), maar ik heb gemerkt dat als ik ’s vrijdags niet ga schaken, ik afkickverschijnselen krijg.

 30. brabo
  brabo13-11-2012

  @Chessmaster: Ik zou veronderstellen dat de actieve spelers in het voetbal gemiddeld veel jonger zijn dan in het schaken. Ik ben het ook eens met Peter dat het tevens belangrijk is wanneer de tijd gespendeerd wordt aan de activiteit. Net zoals bij Peter vindt ook mijn vrouw de vrijdagavond het minst vervelend dat ik ga schaken. Het enige probleem met een vrijdagavond is dat ik bij verre verplaatsingen dit moeilijk of niet kan combineren met mijn werk.

  Persoonlijk geef ik de voorkeur aan geconcentreerde korte tornooien (bv. Open Leuven, Liga Limburg, Open Gent,…) Zulke tornooitjes zijn het gemakkelijkst in te plannen, hebben een beperkte belasting voor het gezin (slechts een verlengd weekend en daarna ben je terug beschikbaar) en het kwaliteitsverlies in de partijen blijft binnen de perken t.o.v. een gespreid tornooi.

 31. Oscar
  Oscar13-11-2012

  Het grote woord is gelost : kwaliteit. Zo ga je nooit meer massa’s schakers hebben, hoor, want de meesten zijn toch maar wood-pushers.

 32. Oscar
  Oscar13-11-2012

  @ MarcvS :
  Ik mag ook gewoon niet te laat gaan slapen (lol)

 33. brabo
  brabo13-11-2012

  @MarcvS: De kwaliteit van mijn partijen op vrijdagavond is gemiddeld altijd iets minder dan een NIC op zondagnamiddag. Dat is ook normaal na een werkweek. Ik heb daar geen problemen mee want voor de tegenstanders geldt hetzelfde.
  1 keer in de Zilveren Toren moest ik na een zware werkweek spelen tegen een fris uitgeruste (semi?) profschaker. Die onaangename ervaring heeft mij wel kieskeuriger gemaakt betreffende deelname aan avondwedstrijden. Je kan de details vinden in mijn blogartikel http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/05/afbreken.html

 34. brabo
  brabo13-11-2012

  @Oscar: Een massa schakers ga je inderdaad niet aantrekken met kwaliteit. Echter net zoals MarcvS al vertelde, heb je m.i. kwaliteit wel nodig om schakers te houden. De meerwaarde van het schaken t.o.v. vele andere spelletjes zit net in de complexiteit. Neem dit weg door om te schakelen naar blitz/rapid en velen zullen schaken eerder als een zoveelste behendigheidsspelletje categoriseren. Je kan dus niet steeds blijven snijden in de tempo’s als oplossing. Ik geloof meer in creatieve tornooiformules.

 35. Oscar
  Oscar13-11-2012

  Maar veel kwaliteitsschakers houden ook op met schaken. Ze kunnen die inspanning niet meer opbrengen en dan stoppen ze er liever mee.

 36. MarcvS
  MarcvS14-11-2012

  @Oscar, dat is ook weer waar.

  Vier, vijf, zes uur geconcentreerd zijn, valt inderdaad niet mee.

  En toch moet er kwaliteit zijn.

  Niet simpel allemaal.

 37. Marcel
  Marcel14-11-2012

  Het gaat hier over van alles en nog wat, van voetbal tot vrouwen aan de haard, maar nog geen enkele reactie op de titel van het artikel zelf. Daarom zeg ik nu : van harte gefeliciteerd, Jan!

 38. Tom
  Tom30-11-2012

  Terug komende op het combineren van werk , privé leven en schaak kan ik in elk geval bevestigen dat het me steeds zwaarder valt om dit alles to combineren.
  Ik heb niet eens een hoog niveau maar gewoon wat partijen van GMs naspelen, wat openingen bekijken en af toe een tornooitje spelen komt er gewoon niet van. Ik geraak niet verder dan de club op vrijdagavond (1 week op 2) en wat blitz op internet.

  Een optie die ik serieus overweeg is om huisman te worden. Mijn vrouw gaat werken, we doen wat inspanningen langs de uitgaven kant en ik zorg voor de kinderen + af en toe een interim of wat bijklussen in bijberoep of zo.

  Dat zou me toch wat meer tijd moeten geven om te schaken hoop ik 🙂

 39. brabo
  brabo30-11-2012

  Tom, die optie heb ik ook al overwogen maar volgens mijn vrouw moet de man voor de kost zorgen en dat lukt niet met schaken. 🙂

 40. Valery
  Valery01-12-2012

  Gezondheid, werk en een geslaagd privéleven gaat toch boven alles?! Niet heel veel kunnen schaken lijkt me toch maar een kleine tol.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.