Stefan

Nieuw jaar, nieuwe elo’s

1 januari is niet alleen het begin van het nieuwe jaar, maar ook een dag waarop nieuwe elo’s verschijnen, zowel internationaal als nationaal…

Stefan Docx stormt top 10 binnen

Meestal verschuift er niet zo veel in de Belgische top 10, maar deze keer zijn er toch enkele opmerkelijke stijgers en dalers. Stefan Docx is de grootste stijger. Hij bevestigt zijn IM-titel met een straffe +44. Met 2436 komt hij de Belgische top 10 binnen. Een andere stijger is Tanguy Ringoir, die 29 punten stijgt en dichter en dichter bij de 2500 komt. Hij heeft nu 2486. Alexandre Dgebuadze is dan weer de sterkste daler. Hij verliest 36 punten. Bij de jeugd is Francois Godart opgerukt naar 2341. Hij is nu de tweede beste -20’er van het land, na Ringoir.

De strafste stijgers zijn meestal jeugdspelers en deze keer is dat niet anders. Op plaats 1 staat Rupert Hoop, die mar liefst 302 punten toevoegt aan zijn cijfer: 1723. Een andere opvallende stijger is Nathan De Strycker, die meer dan 200 punten wint en binnenkomt op 2143.

De Belgische elo’s zijn voor velen ondergeschikt aan de FIDE-elo’s, maar ze zijn wel nuttig om te bekijken. Zo zijn de partijen van de Nationale Interclubs in België al verrekend, terwijl die bij Fide pas in juli worden meegeteld. Kortom: de stijging op nationaal vlak geeft een indicatie van een aantal partijen, die later voor FIDE verrekend zullen worden.

Nathan De Strycker, links op de foto met het blauwe shirt, is een van de meest opvallende stijgers.

Magnus Carlsen nu officieel hoogste elo aller tijden

De internationale ratingpunten (FIDE-elo) zijn in zekere zin een mijlpaal: Magnus Carlsen prijkt er voor het eerst met zijn recordrating van 2861. Over de relatieve waarde van die rating wordt overal ter wereld gediscussieerd, maar dat het cijfer op zich uniek is, staat buiten kijf. Op nummer 5 staat Fabiano Caruana, de Italiaanse Amerikaan (of omgekeerd) die de afgelopen maanden duidelijk de aansluiting met de absolute wereldtop gemaakt heeft.

 1. Marcel
  Marcel02-01-2013

  KSK Deurne is trots op zijn 12-jarig jeugdtalent Tamer Ismail, ook goed voor +119. En dat is nog maar het begin!

 2. Stijn
  Stijn04-01-2013

  Jan Lagrain: +10

  Nie slecht… 🙂

 3. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck14-01-2013

  Proficiat aan Rupert en we gaan door he Rupert. Nathan is een goed voorbeeld voor onze toekomstige jeugd dat je met hard werken er ook kan geraken, doe zo verder jeugd.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.