Arno1

Belgische jongeren halen top 10 in Bethune

Zowel Tanguy Ringoir, Arno Bomans als Jonas Van Cappellen hebben in Bethune de top 10 gehaald. De drie eindigden achter winnaar Maxime Lagarde…

Ringoir: “Te routineus gespeeld”

59 Belgen zakten af naar het Franse Bethune om in drie eloreeksen un kerst te vieren. In de A-groep was het vooral uitkijken naar enkele jeugdspelers. Tanguy Ringoir was een van de favorieten en startte sterk met 4/4, maar dan liep het mis.

Het zag er eerst heel goed uit: 4/4 en vlot en overtuigend gewonnen. Dan één dag die wat minder was: ik stond goed met zwart tegen Maxime maar had iets té routineus gespeeld en na één enkele fout was het na een subtiel zetje compleet over en uit. De tweede partij die dag was tegen Koen en ik had een goede stelling opgebouwd, waarna mijn tegenstander verkoos om een stuk te offeren voor niet zo duidelijke compensatie. Waarschijnlijk was het stukoffer niet voldoende, maar ik was nog niet helemaal kunnen bekomen van mijn verliespartij van die morgen om er goed op te reageren. Hij bood nog remise aan, maar omdat ik een halfje achter Maxime stond, wilde ik winnen. Toen blunderde ik meteen. – Tanguy Ringoir

Ook die partij verloor Ringoir dus, waardoor hij plots tegen een serieuze kloof aankeek. Met een 2,5/3 verzekerde hij zich wel nog van een verdiende derde plaats (gedeeld tweede) met 6,5/9. De Geraardsbergenaar zelf was vooral tevreden met zijn zege tegen Kim Le Quang. Ringoir gaf nog mee dat zijn doel dit jaar de 2500 is en eventueel een GM-norm, al voegde hij er meteen aan toe dat dat allesbehalve simpel zal zijn.

Lagarde was intussen op weg naar de ongedeelde toernooizege, maar moest onderweg wel een halfje laten Arno Bomans. De Meisenaar, die voor Opwijk uitkomt, verloor geen enkele partij. Nochtans had hij drie IM’s op zijn parcours ontmoet: Navrotescu, Jerez Perez en dus toernooiwinnaar Lagarde. Hij hield ze alledrie op remise. Bomans eindigde 6de met een tpr van 2369. De derde Belg in de top 10 was Jonas Van Cappellen. Ook hij hield een IM op remise: Alonso Garcia. Zijn tiende stek was goed voor een tpr van 2331.

Voor het overige deden de meeste Belgen het behoorlijk tot goed. Rein Verstraeten en Lennert Lenaerts scoorden sterk. De top 15:

Voor de volledige rangschikking verwijzen we graag naar de officiële site.

 1. Oscar
  Oscar04-01-2013

  De jonge spelers hebben hun kans gretig genomen. Zonder geïnviteerden spelers werd het het toernooi van de opkomende schaaksterren.
  Er waren 61 Belgen op 215 spelers, wat een enorm percentage is. Er waren 17 Nederlanders van wie er 9 in de A speelden.
  Het rekord is 75 Belgen maar op 342 deelnemers in 2009.
  In dat jaar waren er 32 Nederlanders.
  Maar toen werden nog spelers geïnviteerd.

 2. Aster
  Aster04-01-2013

  Toch even vermelden dat er eigenlijk ook schitterende Belgische prestaties zijn geleverd in de C-reeks, die gewonnen is door Jonathan van Laeken van Mercatel (Gent), een jeugdspeler met een elo van 1323(!).

 3. kris
  kris04-01-2013

  En ook de prestaties van de jongeren in de B-categorie mogen gezien worden. Met op kop Tibo Maes, maar ook Lowie Tomme, Quinten Ramacker, Lennert Bex, … speelden sterk

 4. Tom
  Tom05-02-2013

  Valt Arno Bomans eigenlijk nog onder de noemer “jongeren”? Hij is toch geen jeugd meer?
  Misschien een teken dat Jan oud aan het worden is 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.