Rooze1

“Rooze nicht zu stoppen”

Onze landgenoot Jan Rooze (foto Siegfried Kerp) heeft in Augsburg Duitse harten veroverd met een knalprestatie: hij won een meestertoernooi met een monsterscore van 9,5/11. Dat was niet alleen goed voor een klinkende IM-norm, maar ook voor een luid applaus en enkele artikels in lokale, Duitse kranten…

Rooze rekent af met verleden

Het was de 24ste keer dat in Augsburg een meestertoernooi werd georganiseerd. Voor Jan Rooze was dit geen onbekend kerstverdrijf. Hij kwam in 2008 in contact met de toernooiorganisator in Boedapest en speelde al enkele edities mee. Zijn eerste optreden toen leverde niet één zege op. De zenuwen stonden dit jaar dus extra gespannen bij zijn terugkeer. Bovendien was de tegenstand hoegenaamd niet mals: twee grootmeesters, één IM en zes FM’s, waaronder Rooze zelf. Met 2291 was Rooze vijfde elo, al hadden alle spelers na de top 3 (drie duidelijke +2400’s) een rating tussen de 2200 en 2308.

Onze landgenoot leek allerminst onder de indruk van dat geweld. Wel integendeel: van begin tot einde zette de Antwerpenaar een prestatie neer om u tegen te zeggen. Hij won maar liefst acht (8!!) partijen. De overige drie eindigden bovendien in remises, onder andere tegen GM Skembris en GM Schmittdiel. Het leverde een toernooiprestatie van 2608 op, een toernooizege en een IM-norm, die hij al binnenhaalde in de negende ronde. Na zijn zege tegen Christoph Lipokk kreeg de 65-jarige Belg een staande ovatie van het publiek.

Zijn prestatie ging in Augsburg niet onopgemerkt voorbij. Rooze haalde meer dan één van de lokale kranten, die zijn spelstijl en energie achter het bord prezen.

Jan Rooze haalde met zijn huzarenstuk de lokale pers.

Voor Rooze is het waarschijnlijk zijn beste prestatie sinds zijn terugkeer in het competitieschaak enkele jaren geleden, toen hij de handschoen terug opnam. Sindsdien streeft de Antwerpenaar naar een IM-norm, maar die bleef tot op heden uit. “Ik moet toegeven dat ik eind 2012 (op bijna 66-jarige leeftijd) eigenlijk zover was dat ik dat hele idee van IM-normen zonder problemen van me af kon zetten.” En dan gebeurde dit. Voor Rooze een bevestiging dat hard werken wel degelijk loont.

Enerzijds denk ik dat ik eindelijk een min of meer solide openingsrepertorium heb, maar ook een dat breed genoeg is. Daardoor kan ik mijn tijd beter managen, en kom ik minder in het soort extreme tijdnood waaronder ik jarenlang geleden heb. (Te weten dat ik vroeger, toen ik jong was, ook veel in tijdnood kwam, maar toen was ik een hele goeie blitzer, en werd door die tijdnood eerder geinspireerd - terwijl ik nu een hopeloze snelschaker ben, en onder tijdnood eerder mijn koelbloedigheid verlies.) Anderzijds ben ik het toernooi goed begonnen (dat moet altijd meevallen) en groeide mijn vertrouwen met elke ronde. – Jan Rooze
Maar belangrijk is ook dat ik me ben blijven concentreren op mijn partij van de volgende dag (zonder onderschatting van mijn tegenstander of overschatting van mezelf), dat ik niet ben beginnen dromen, dat ik bier aan tafel bleef weigeren, en dat ik een goeie slaapdiscipline heb kunnen vinden. Daardoor heb ik, ondanks 11 speeldagen zonder rustdag, eigenlijk nooit vermoeidheid gevoeld, en had ik dikwijls de indruk dat ik aan het einde van een partij frisser was dan mijn tegenstanders, waarvan de meeste uiteraard veel jonger waren. En ten slotte kreeg ik bij elke nieuwe overwinning meer sympathie en support van de leden van de organiserende club, en zelfs van de andere spelers die het op den duur wel spannend schenen te vinden dat zo'n senior zo goed presteert. En natuurlijk het ongeluk dat uitbleef. Ik moet toegeven dat ik toch emotioneel werd na het behalen van mijn IM-norm. Ik ben dan ook blij dat ik de twee partijen daarna niet verslapte en het toernooi kon afsluiten zonder nederlaag. – Jan Rooze

Eind deze week speelt Rooze mee in een tienkamp in Wijk Aan Zee.

 1. David Roos
  David Roos10-01-2013

  Dit Jan hé. Dat is nu eens zo een held! Zo even een IM norm scoren tussendoor, terwijl iedereen in volle spanning zit te wachten tot die IM-normen komen voor spelers als Glen De Schampheleire en Stef Soors. Altijd ongelofelijk tof om te lezen dat zelf op latere leeftijd prachtprestaties kunnen neergezet worden als deze! Proficiat Jan en keep up the good work. Was dit de eerste norm?

 2. Valery
  Valery10-01-2013

  Zijn eerste IM norm na 5 of 6 keer! zo’n norm te hebben gemist op een half punt (de eerste keer in 1975)

 3. KAra
  KAra10-01-2013

  Wat een prestatie! Proficiat

 4. brabo
  brabo10-01-2013

  Een fenomenale prestatie. Ik durf zelfs meer zeg een wereldprestatie van sterke Jan (zijn bijnaam in Deurne). Je zal al heel diep moeten zoeken om een gelijkaardig voorbeeld te vinden. Ik vind persoonlijk zijn partij uit ronde 7 tegen de zeer ervaren Tsjechische IM Hausner Ivan zijn beste waarin hij in zijn typische stijl niet kijkt naar wat hout maar puur vecht voor het initiatief.

 5. Marcel
  Marcel10-01-2013

  Proficiat Jan, nu zonder stress nog twee normen halen, dat moet lukken!

 6. FabriceWantiez
  FabriceWantiez10-01-2013

  Proficiat Jan! !! ongelooflijk 🙂

 7. Arno Bomans
  Arno Bomans10-01-2013

  Proficiat Jan!
  Knappe prestatie en zeer terecht!

 8. Nele
  Nele10-01-2013

  Een welgemeende proficiat, Jan!! Een prestatie meer dan verdiend!
  Ook van mij zo’n staande ovatie met luid applaus!! 😉

 9. Jan Rooze
  Jan Rooze10-01-2013

  Dank u, beste vrienden, van David tot Nele – en ook voor hen die misschien nog volgen, voor zoveel sympathie! Ik ben erdoor overweldigd, maar het is dank zij mensen zoals jullie dat ik de laatste 5 jaar telkens met plezier de schaakarena heb betreden!

 10. Tanguy
  Tanguy10-01-2013

  Prachtige prestatie Jan, proficiat!

 11. EmanueL Nieto
  EmanueL Nieto10-01-2013

  Jan is het type schaker die blijft zoeken naar zelfverbetering en doet dit met hart & ziel. Dit tornooi laat blijken waartoe hij in staat is… well done Jan !!

 12. Tim
  Tim10-01-2013

  Wat een uitzonderlijke prestatie. Haalt terecht de pers 🙂 Proficiat!!

 13. Adrian
  Adrian11-01-2013

  Het doet mij een waar plezier om dit te lezen. Jan kan niet alleen een sterk potje kan schaken maar is voornamelijk een open en warm persoon die enorm veel plezier beleeft aan het schaken.

  Iemand die meer dan ooit een ware winnaar is.

  Ik kijk alvast uit naar de volgende meesterwerken!

 14. Stef
  Stef11-01-2013

  Echt chic gedaan, Jan! Proficiat!

 15. Lennert
  Lennert11-01-2013

  Proficiat,Jan!!!

 16. Francis
  Francis11-01-2013

  Proficiat.

  Francis Cottegnie

 17. Tom
  Tom11-01-2013

  Misschien tijd voor een go for grandmaster initiatief voor senioren? 🙂

 18. Glen
  Glen11-01-2013

  Gij lompe jeugdspelers, blijf eens stil zitten en neem akte!

  Ik hou vooral van de lucide stijl waarin Jan zijn triomftocht overschouwt:
  “Maar belangrijk is ook dat ik me ben blijven concentreren op mijn partij van de volgende dag (zonder onderschatting van mijn tegenstander of overschatting van mezelf), dat ik niet ben beginnen dromen, dat ik bier aan tafel bleef weigeren, en dat ik een goeie slaapdiscipline heb kunnen vinden. Daardoor heb ik, ondanks 11 speeldagen zonder rustdag, eigenlijk nooit vermoeidheid gevoeld, en had ik dikwijls de indruk dat ik aan het einde van een partij frisser was dan mijn tegenstanders, waarvan de meeste uiteraard veel jonger waren. En ten slotte kreeg ik bij elke nieuwe overwinning meer sympathie en support van de leden van de organiserende club, en zelfs van de andere spelers die het op den duur wel spannend schenen te vinden dat zo’n senior zo goed presteert.

  De reden van Jans huidige succes is heel simpel: het is een negatie van alles wat hij voordien deed. De tegenstander onderschatten en zichzelf overschatten. Check. Dagdromen. Check. Bier aan tafel weigeren? Integendeel, laat maar komen! Een goeie slaapdiscipline, 11 dagen zonder rustdag en toch niet vermoeid? Lees er vervolgens die laatste zin nog eens op na en de conclusie laat ik aan de lezer over.

  Van harte proficiat, Jan!

 19. Mathias
  Mathias11-01-2013

  Indrukwekkend! Proficiat, Jan!

 20. Ward VE
  Ward VE11-01-2013

  Proficiat Jan, een echt zotte prestatie!

 21. Jan T'Sas
  Jan T'Sas11-01-2013

  Een opsteker voor al wie denkt dat je na veertig virtueel schaakdood bent :-)!

 22. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck12-01-2013

  Dag Jan, wat een knalprestatie laat de jeugd eens zien wat discipline is (lachje).

 23. Richard Polaczek
  Richard Polaczek12-01-2013

  Proficiat Jan !

 24. jan van mechelen
  jan van mechelen12-01-2013

  Van harte proficiat Jan! Wat een schitterende prestatie! Succes in Wijk aan Zee!

 25. brabo
  brabo12-01-2013

  Een blogartikeltje met enkele becommentarieerde partijtjes van Jan kan je nu vinden op http://schaken-brabo.blogspot.be/2013/01/sterke-jan-scoort-een.html

 26. Geylen leo
  Geylen leo14-01-2013

  Ook van mij een dikke proficiat, Jan.
  Geniet van je uitmuntende prestatie. Zoals ik merk door zéér velen gewaardeerd. En terecht ! ! !
  Beste groeten van Leo Geylen (Ex Paroza en oud liga voorzitter Liga Antwerpen)

 27. brabo
  brabo17-01-2013

  Een artikeltje van Jan over zijn ervaringen kan je nu lezen op http://www.skdeurne.be/Nieuws/Augsburg12.php.

 28. Mathieu Vandersmissen
  Mathieu Vandersmissen20-01-2013

  Knap werk, doe zo verder!

 29. Kevan Seynaeve
  Kevan Seynaeve03-02-2013

  HERVORRAGEND!!!!!
  RONDUIT SUBLIEM JAN MET EEN DYNAMISCHE STIJL ZO KENMERKEND VOOR JE SPEL
  FOREVER YOUNG…..

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.