Speelzaal1

Topschaak in Wijk Aan Zee

Vandaag start in het Nederlandse Wijk Aan Zee de hoogmis van het internationale schaak: het Tata Steel Chess-toernooi. Protagonisten zijn onder andere Magnus Carlsen, Levon Aronian en wereldkampioen Vishy Anand…

Carlsen blikvanger, ogen gericht op Anand, Aronian en Caruana

Het toernooi in Wijk Aan Zee is een van de weinige klassiekers, die de crisistijden overleefd heeft. Waar een toernooi als Linares de boeken moest dichtdoen, blijft het Nederlandse kuststadje wél succes oogsten met een oude formule: klassieke tijdscontroles, 14 spelers, drie groepen en een enorm aanbod aan open toernooitjes, gaande van tienkampen tot vierkampen.

Het toernooi is een van de sterkste van het jaar en dat is in 2013 niet anders: met Magnus Carlsen is de nummer 1 van de wereld, met zijn nieuwe historische rating van 2861, van de partij. Dat hij goed zal presteren, staat al buiten kijf. Echter, de laatste twee jaar won Carlsen er niet. Hij is dus gebrand op een goede prestatie.

Het is voorts vooral uitkijken naar zijn concurrenten. Levon Aronian heeft een mindere periode achter de rug en is van plaats 2 naar plaats 3 gezakt op de wereldranking. Hij won het toernooi vorig jaar en wordt gezien als de voornaamste concurrent van Carlsen. Daarnaast zijn veel ogen op Fabiano Caruana gericht. De jonge Italiaan is de revelatie van 2012 en staat momenteel 5de. Ook Anand en Nakamura worden vooraan verwacht. Anand zoekt na jaren teleurstellend toernooischaak (wel mét een wereldtitel, natuurlijk) nog eens een goede prestatie en Hikaru Nakamura hoopt opnieuw aan te knopen met zijn grootste succes tot nog toe: zijn zege in Wijk Aan Zee van twee jaar geleden.

Schaakfabriek.be gaat enkele keren ter plaatse. In de loop van het toernooi volgt dus zeker een fotoverslag en een occasioneel interview. De partijen worden iedere dag om 13u30 gespeeld.

  1. Oscar
    Oscar21-01-2013

    Jan Rooze speelt er in de groep 1A van de Tienkampen.
    http://amateurevents.tatasteelchess.com/2013/standen/index.html

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.