Roel

Zottegem stunt tegen Gent, Anderlecht tegen Eynatten

Terwijl topploegen Amay en Wirtzfeld wonnen, gebeurden de grootste stunts verder in de stand: Zottegem hield Gent op 16-16 en Anderlecht won zelfs, met 17-15 tegen Eynatten 1…

Zottegem maakt degradatiestrijd ongemeen spannend

Amay en Wirtzfeld zijn naar alle waarschijnlijkheid dé titelkandidaten. Beiden wonnen gisteren opnieuw hun wedstrijd, waarbij vooral de zege van Amay tegen Fontaine – toch een van de sterkere ploegen in de reeks – misschien wel cruciaal is. Amay heeft 1 punt meer dan Wirtzfeld. Het onderlinge duel tussen de twee zal razendspannend worden. Net achter de topploegen is Borgerhout geruisloos opgeschoven. Het won knap tegen CREC, al kon het rekenen op een forfait van Eliet op bord 3. Borgerhout staat 2 punten achter Amay.

Julian Van Overdam boekte een belangrijke en ook erg mooie zege tegen een ander jong talent, Thomas Trella (2402).

De meest opvallende resultaten waren iets verder in de stand te bewonderen. Om te beginnen de zege van Anderlecht tegen het op papier veel sterkere Eynatten 1. De Brusselaars verschenen met een eloverschil van maar liefst 140 punten aan de aftrap, in hun nadeel welteverstaan. Op zowat ieder bord, behalve misschien het eerste, leek Anderlecht een vogel voor de kat. Maar strijdlust en zelfvertrouwen zijn ook belangrijk: enkele remises werden gevolgd door stuntzeges van zowel Felix Beeckmans als Julian Van Overdam.

Van Overdam zorgde toch voor de meest spectaculaire ontknoping. Hij liet een paard op e5 maar liefst 8 zetten ‘en prise’ staan om de negende zet de winning move te spelen met … datzelfde paard. Beeckmans’ partij was chaotischer. Hij profiteerde van een tripplepion op de g-lijn, wat een pittoresk zicht opleverde. Na enkele wisselende kansen greep Beeckmans toch het volle punt. Dankzij de 17-15 zege schuift Anderlecht naar plaats 4, een enorm succes.

Glen De Schampheleire is in prima vorm dit seizoen. Hij profiteerde gisteren optimaal van een blunder van Bart Michiels.

Onderaan de rangschikking gaat het tussen Deurne en Zottegem om degradatieplaats 2. In die context was de 16-16 van Zottegem tegen Gent even verrassend als levensbelangrijk. Een blik op de opstelling verraadde dat de ambitie van Zottegem vooral op de laagste borden zou liggen, waar ze een relatief gelijke elo konden voorschotelen. De match verliep echter omgekeerd: Zottegem scoorde net zeges op de eerste 2 borden! Glen De Schampheleire profiteerde van een zeldzame blunder van Bart Michiels om met het leuke Pe6! toe te slaan. De ongeveer gelijke stelling (meer zelfs: drie zetten voor de blunder waren de zetten al ooit gespeeld en zwart heeft normaal gezien weinig problemen) was ineens compleet verloren voor de Gentenaar.

Roel Hamblok op 2 versloeg Edwin Van Haastert met zwart in een mooie aanvalspartij. Zijn zege lijkt een stuk rechtlijniger: wit vond geen goed plan in een ietwat onhandige stelling en werd daarna simpelweg overspeeld. De 16-16 is een cruciaal punt, want Zottegem komt op gelijke hoogte met Deurne. Ook daar zal het onderlinge duel waarschijnlijk beslissen over het behoud.

Om af te sluiten een leuk partijfragment uit Vanstreels-Bruehl. Die laatste had enkele zetten voordien deze stelling berekend. Zwart wint met een knap zetje! Het antwoord vindt u onderaan de stand.

Zwart aan zet wint!

De stand na ronde 7

Oplossing: zwart wint met …b6!! In deze stelling misschien niet zo moeilijk om te berekenen, maar Bruehl moet de petite combinaison zeker al enkele zetten eerder voorbereid hebben.

 1. François
  François15-01-2013

  Het wordt stilaan duidelijk.Deurne of Zottegem zakt met Eynatten2.
  Maar wat wordt het terug volgend jaar?Zakt KBSK met de winnaar van Zottegem-Deurne?
  Zal KBSK zich versterken?Of wordt het up and down?
  Is het verantwoord zich te versterken?Moet het geld niet beter in de jeugd geïnvesteerd worden?
  Allemaal vragen waarop KBSK een antwoord moet vinden.

 2. Goendi
  Goendi15-01-2013

  Wat een rare reactie op een artikel waar KBSK niet eens in vermeld wordt?

 3. Pol de Crossmol
  Pol de Crossmol15-01-2013

  Oef, het was wel nog even zoeken wat er gebeurde na 42. c5 🙂

 4. Valery
  Valery16-01-2013

  Zich versterken is meestal verantwoord, de jeugd profiteert dan normaal altijd mee.
  Dat geld investeren in jeugd hoeft dus niet per se en beter is te leren werken zoals Jan Rooze,
  kost helemaal niets 🙂

 5. Chessmaster
  Chessmaster16-01-2013

  Versterken is verantwoord…..? -_-”

  Kijk maar naar bijvoorbeeld jean jaures wat er gebeurd als ze eens niet ‘versterkt’ zijn. Zo zijn er nog genoeg voorbeelden.

  Wat schiet er dan van over?
  Wat als je geen jeugd hebt? dan kan die niet eens mee profiteren…

 6. François
  François16-01-2013

  Goendi,

  Inderdaad het artikel spreekt niet over KBSK,maar ik zou willen vermijden moest KBSK zich versterken,ik weer heel West-Vlaanderen op mijn nek krijg.
  Met Bredene heb ik met goede bedoelingen toppers aangetrokken en ook de jeugd,zoals Ringoir,Vandenberghe,Baekelant,Dierckens,Soors en Larmuseau M&M.
  Ik stond er echter alleen voor.Niemand was bereid om te helpen bij het uitbouwen van de lessen.
  ik ben dan ook met alles gestopt.
  De gemeente heeft er wel profijt uitgetrokken want het camping toerisme sterk toegenomen.
  KBSK heeft wel een goede jeugdwerking.

 7. brabo
  brabo16-01-2013

  De discussie past helemaal niet bij het artikeltje maar is wel interessant. Jan Rooze toont aan dat je als subtopper met hard werken, vooruitgang kunt maken ongeacht de leeftijd. Hard werken is zowel thuis geregeld bezig zijn met schaken als het veel spelen tegen sterke tegenstanders. Voor die tegenstanders moet je vaak naar het buitenland en dat betekent kosten die serieus oplopen. Voor heel wat Belgische talentvolle spelers zijn die kosten te hoog en ze worden hierdoor belemmerd in hun vooruitgang. Zelf heb ik ook pas in het buitenland beginnen spelen toen ik centen begon te verdienen en dus zelf alles kon bekostigen.
  Dus als er mensen zijn met een goed hart en centen die ze kunnen missen dan denk ik dat het gericht ondersteunen van bepaalde spelers een veel betere methode is om talent te ontplooien.

 8. Brul
  Brul16-01-2013

  Of KBSK kan promoveren en volgende jaren bewijzen dat degradatie vorig jaar eerder een toevalstreffer was?

 9. Tim
  Tim16-01-2013

  Of Bredene kan terug promoveren en volgende jaren bewijzen dat de toename in campingtoerisme géén toevalstreffer was? 😉

 10. François
  François16-01-2013

  Brabo,
  bedankt voor jouw zienswijze.
  Idem voor Valery en chessmaster.
  Tim,Als je bent wie ik denk kan ik begrijpen dat je van reclame niet veel af weet.Toen ik jouw leeftijd had geloofde ik dit ook niet.
  Graag nog meer reacties,KBSK heeft binnenkort een AV.

 11. Goendi
  Goendi16-01-2013

  Ik snap de relevantie niet van iets dergelijks hier te bespreken. De KBSK hun interne keuken gaat mij noch andere buitenstaanders iets aan dacht ik toch? Overigens doet de KBSK het uitstekend zonder onze input… Lijkt me zo’n typische Van Damme zet.

 12. Ghysels Marc
  Ghysels Marc16-01-2013

  François, kan je in deze moeilijke economische context – en uberhaupt steeds – enkele valabele redenen aanhalen waarom een bedrijf/ondernemer/particulier zwaar in onze schaaksport zou investeren? Gaat om een zeer beperkte doelgroep, met heel weinig of geen weerklank in de media, waardoor de ROI (return on investment) quasi onbestaande is. Zelfs een firma met een product dat zich wenst te associëren met een meer rustige intellectuele tijdsbesteding denkt reeds jaren meer dan 2x na. Veel clubs overleven reeds geruime tijd op de goodwill van enkele mensen die belangeloos hun tijd, energie en soms geld daarin stoppen. Of ze organiseren eetfestijnen, verkoop van kalenders, etc. Heb jarenlang alle deuren platgelopen om fondsen trachten los te weken en verzeker je dat het meer dan frustrerend is. En als er dan toch een goede ziel gevonden wordt, krimpt die club bij het wegggaan van die mecenas pijnlijk terug in elkaar.

 13. Jean-Cri
  Jean-Cri16-01-2013

  Luik is op kop in afdeling 2A met een Vlaams-Waalse ploeg.
  Als wij promoveren, hebben we de bedoeling met dezelfde ploeg in eerste afdeling te spelen.
  Promoveren is voor Luik geen doel in zichzelf maazr een middel om onze spelers (vooral de jeugdspelers) de gelegenheid te geven meer ervaring te halen.
  Er is plaats voor één versterking circa 2300 Elo, niet meer.

  Dus ik ben het eens met het standpunt: het geld wordt beter in de vorming van de spelers geïnvesteerd.
  Vlaanderen heeft jaren voorsprong op Wallonië betreffende de jeugdvorming en dat is duidelijk de beste lange termijn keuze.

 14. François
  François16-01-2013

  Bedankt allen ik weet genoeg.

 15. Dennis
  Dennis16-01-2013

  Iets anders; Op de site van de Bond zijn alle interclub uitslagen vanaf seizoen 2007-2008 terug te vinden, maar is er misschien iemand die een archief heeft met de uitslagen. Of op zijn minst eindstanden van de eerdere seizoenen?

 16. brabo
  brabo17-01-2013

  Valery kan hoogstwaarschijnlijk meer info geven maar ik meen mij te herinneren dat er via Inventi contracten (om te werken voor een bedrijf) zouden aangeboden worden aan jonge sterke spelers. Hier zie ik dus wel mogelijkheden. Als bedrijf kan het nuttig zijn om een aantal (zeer) jonge beloftevolle spelers financieel te steunen en uiteindelijk aan de beste een contract aan te bieden. De toppers zijn meestal personen die hard willen werken om vooruit te geraken en niet bang zijn om geregeld naar het buitenland te trekken. Dit zijn precies 2 kwaliteiten waar heel wat bedrijven op zoek naar zijn.

 17. Tom
  Tom17-01-2013

  Toch sterke twijfels over Brabo zijn laatste uitspraak wat toppers betreft en vooral wat de veralgemening betreft.
  Op absoluut top niveau ben ik denk ik wel akkoord maar in de regio 1500 tot 2400 is talent toch een enorme bepaler van het niveau dat iemand uiteindelijk haalt.

  Zo kan ik me voorstellen dat iemand 2400 haalt zonder hard te werken, gewoon op basis van zijn enorm talent en dat iemand anders “slechts” 1900 haalt maar hier super hard voor moet werken, ook op basis van zijn “beperkter” talent. Ik denk dat iedereen wel zo’n mensen kent.

  Wie wil je het liefst in je bedrijf? Ik ben niet zeker wat het antwoord is, misschien zelfs geen van beide, maar ik zou vooral niet veralgemenen.

  ikzelf bv. (vandaar ook mijn reactie natuurlijk) werk niet hard voor mijn schaak, heb weinig talent maar werk professioneel wel hard (eerder uit verplichting dan uit vrije wil) en veel in het buitenland (ook eerder uit verplichting).

  Ik heb Brabo trouwens leren apprecieren over de jaren forum lezen op schaakfabriek maar hij haalt regelmatig de link schaak/werk aan.
  Voor mij is er geen correlatie tussen die twee en al zeker niet aantoonbaar. Ik weet niet wat voor werk hij doet maar op basis van zijn reacties zou ik denken dat het zich in de sfeer van de ingenieurs/informatici bevind. En die zijn natuurlijk nodig en zeer waardevol maar de bigger picture zien ze zelden en om die reden worden ze zelden top managers.

  Als ik trouwens op schaaktornooien rond kijk stel ik me toch vaak de vraag hoe sommige werken en hoe hoger het niveau, hoe weirder…. Ik noem geen namen maar we kennen ze allemaal wel, neen?

 18. Tom V
  Tom V17-01-2013

  Ik zie het probleem niet direct voor KBSK.. De laatste ronde was hun elo gemiddelde 2317. 5 ploegen in de eerste reeks haalde dat niet. Plus KBSK heeft dan nog een aantal 2200+ spelers bij hun andere ploegen. Ze zullen niet mee spelen voor de titel maar voor de rest lijkt me dat toch een perfect legitieme eerste klasse ploeg.

 19. brabo
  brabo17-01-2013

  Tom, je hebt 100% gelijk. Ik kijk vooral vanuit mijn eigen leefwereld van ingenieurs en informatici. Ik denk soms dat iedereen dit beroep wenst te doen maar dat klopt uiteraard niet want er bestaan nog talloze andere leuke/ interessante beroepen.
  Tevens is het onvoldoende voor een bedrijf om gewoon te kijken naar iemands rating. Een degelijke screening vooraf is zeker nog noodzakelijk.
  Ik gaf het voorbeeld slechts aan om Marc Ghysels statement wat af te zwakken en dat er toch hier en daar enkele raakvlakken zijn tussen bepaalde bedrijven en schaken.

 20. Valery
  Valery17-01-2013

  @Brabo, wat je zegt over Inventi moet zeker een ander bedrijf betreffen. Vaag staat het me voor
  dat ik ook eens iets dergelijks heb gelezen in de internationale pers.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.