Magnus Carlsen2

Magnus Carlsen veegt tegenstand weg in Wijk Aan Zee

Het Noorse wonderkind Magnus Carlsen gaf in Wijk Aan Zee het spreekwoord ‘water uit een steen knijpen’ een nieuwe dimensie en is één ronde voor het einde al zeker van de eindzege…

Carlsen rammelt met de tegenstand

Voor Magnus Carlsen was het zijn eerste toernooi met zijn nieuwe, historische rating van 2861, de hoogste rating ooit. Die heeft hij voor een groot deel te danken aan zijn bijzondere gave om in doodnormale stellingen toch telkens een voordeeltje te vinden, dat dan uren wordt uitgemolken tot de tegenstander – voor de zoveelste keer – kraakt in de eindfase. In Wijk Aan Zee voerde hij deze kunst naar een nieuw hoogtepunt.

Een ultiem voorbeeld volgde in het titanenduel met Karjakin, waarin Carlsen een wel erg droog eindspel – met ongelijke lopers, een toren en gelijke pionnen – toch nog wist te winnen. Het noopte wereldkampioen Vishy Anand tot de volgende uitspraak, net na de 9de ronde: “We werken hier hard om voor de toernooizege te spelen. Ik bijvoorbeeld sta op +3 en dat is best goed, maar hoe Magnus partij na partij blijft winnen in stellingen die er geen zijn … Wij kunnen zoiets niet meer bijhouden.”

Na 12 rondes verzamelde de Noor maar liefst 7 scalpen. Vandaag in de voorlaatste ronde werd Hikaru Nakamura van het kastje naar de muur gespeeld. De Noor veegde bijna letterlijk de vloer aan met zijn Amerikaanse opponent. Omdat Aronian remise speelde, kan niemand Carlsen nog bijhalen.

Carlsen zelf reageert zoals gebruikelijk met een mix van droge humor, ongeïnteresseerde nonchalance en objectieve observatie: “Vandaag had Hikaru natuurlijk niet zijn beste dag, wat heeft bijgedragen tot dit resultaat. Nu sta ik op 9,5. Ik heb één keer eerder 10,5/13 gehaald, 9 jaar geleden hier in de C-groep. Dus waarom niet in de A-groep? (lacht) Hoe dan ook, het is een van mijn beste resultaten ooit. I am really thrilled!” Morgen speelt Carlsen tegen Giri. Als hij wint, breekt hij het record van Kasparov, die het toernooi ooit won met 10/13.

Aronian en Anand vinden vorm terug

Levon Aronian is de enige die Carlsen in het vizier kan houden.

Aronian won het toernooi vorig jaar met sprankelend schaak, maar begon dit jaar met een domper. Met wit kreeg hij een stevig pak rammel van een herboren wereldkampioen Vishy Anand in wat misschien wel dé partij van het toernooi is. Maar daarna herpakte de Armeen zich en met 5 zeges speelt hij eigenlijk een prima toernooi. Hij staat tweede, samen met diezelfde Anand. De Indische wereldkampioen verloor nog niet en won al 4 keer. Hij lijkt helemaal terug van weggeweest.

Een opmerkelijke deelnemer in de A-groep in Wijk is de Chinese Hou Yifan. Het grootste vrouwelijke talent sinds Judith Polgar kreeg een unieke kans zich te meten met de wereldtop, een kans die ze met beide handen greep. Natuurlijk kwam Hou duidelijk te kort om echt te concurreren met de grote jongens, maar ze knokte wel elke partij voor elk stukje hout van het schaakbord. Hou deed de fans zelfs even glimlachen door Magnus Carlsen te bestrijden met de zeldzame Ponziani-opening, een opening die Carlsen zélf had gebruikt om te winnen tegen Harikrishna. Maar behalve strijdlust en gevoel voor humor toonde de Chinese bij momenten simpelweg goed schaak. Ze won onder andere tegen Harikrishna en Anish Giri.

Hou Yifan nam de kans die ze kreeg: ze speelde iedere partij om te winnen en sprokkelde zo behalve enkele puntjes vooral veel respect af bij de schaakfans.

We geven nog graag mee dat Jan Rooze de Belgische eer verdedigde in tienkamp 1A. Rooze deed het niet slecht, maar kon zijn knalprestatie van enkele weken geleden helaas niet herhalen. Hij had 3,5/7 met nog twee rondes te spelen.

Om af te sluiten nog enkele foto’s:

Sergey Karjakin leek lang mee te zullen doen voor plaats 1, maar sneuvelde in het onderlinge duel met Carlsen.

Arkadij Naiditsch, dikwijls in België aan de slag en afgelopen week een van de topspelers in groep B.

Sipke Ernst

Richard Rapport is een jonge, ijzersterke Hongaar, die in de B-groep mee aan de leiding staat.

Vishy Anand speelt na enkele jaren minder toernooischaak nog eens eens op topniveau.

Loek Van Wely, de lokale favoriet, wisselde nederlagen af met zeges, maar verveelde de toeschouwers nooit. Vandaag won hij knap tegen Caruana.

Alle informatie:

 1. David Roos
  David Roos26-01-2013

  Aronian is niet verder dan remise geraakt! Carlsen wint! 🙂

 2. Wouter G
  Wouter G26-01-2013

  Telkens als je denkt dat Carlsen zowat op zijn hoogtepunt moet zitten, geeft hij er nog een flinke lap bij. Echt ongelooflijk.

 3. bart
  bart27-01-2013

  mag ie binnen 10 gaan uitleggen bij oprah :p

 4. David Roos
  David Roos27-01-2013

  “Ja, ik heb bij al mijn toernooi zeges redbull gedronken voor de partij, ik geef toe! “

 5. Patrick
  Patrick27-01-2013

  ja want wat dat oranje goedje is dat em altijd bijheeft zit mag ook wel eens onderzocht worden ! 🙂

 6. Gonzo
  Gonzo27-01-2013

  Tegen Giri kwam hij vandaag goed weg, maar hij is klaar voor de wereldtitel.

 7. Valery
  Valery28-01-2013

  Terloops gezegd, Jan Rooze werd nog tweede in zijn groep met een TPR 2390!

 8. eh!
  eh!28-01-2013

  sterke Jan! Hopelijk volgt er nog een artikeltje

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.