Stefan

Stefan Docx schittert in Gibraltar

In een ijzersterk open toernooi, gewonnen door Nikita Vitiugov, presteerde Stefan Docx boven alle verwachtingen: een tpr van 2543 en enkele straffe resultaten waren zijn deel…

Laatste vier rondes zorgen voor knalsucces

Na Jan Roozes huzarenstukje in Duitsland, was het nu de beurt aan Stefan Docx om zijn kunnen in het buitenland te tonen. Het toernooi: het open van Gibraltar, al jaren een ijzersterk open toernooi met tal van toppers, die niet in Wijk Aan Zee kunnen aantreden. Dit jaar stonden onder andere Ivanchuk, Kamsky, Adams, Wosjatzjek, Vachier-Lagrave, Navara en Shirov. Waarschijnlijk is het open in Gibraltar samen met het Aeroflot Open in Moskou het sterkste open toernooi ter wereld.

Antwerpenaar Stefan Docx speelde samen met clubgenoot Andy Baert ook mee en dat werd uiteindelijk een heuse triomftocht. De eerste rondes verliepen nog enigszins logisch, met zeges tegen lagergeklasseerde spelers en nederlagen tegen hogere elo’s. De echte successen volgden in de laatste 4 rondes. Docx pakte uit met een reeks om u tegen te zeggen: hij remiseerde tegen Stephen Gordon (2533, GM), deed hetzelfde tegen Emil Sutovsky (2684, GM) en vlamde in de voorlaatste ronde zelfs tegen oud-wereldtopper Arthur Yusupov (2611, GM) met een zege. Deze unieke reeks kreeg een mooi einde met een remise tegen Jakubiec (2522, GM) in de laatste ronde. Docx eindigde met 6,5/10 en een tpr van 2543.

Vitiugov klopt Short in playoff

Het toernooi zelf is een beetje de “thuishaven” van Nigel Short. De Brit won het toernooi al enkele keren en was ook dit jaar in prima doen. Hij eindigde samen met Vitiugov, Vachier-Lagrave en Sandipan op 8/10. De playoffs begonnen goed en Short schopte het tot de finale, waar hij deze keer echter werd afgetroefd door Nikita Vitiugov. De Rus is al enkele keren boven de 2700 gegaan en is vooral bekend dankzij twee boeken over het Frans.

De top 10:

De stand na 10 rondes

Alle informatie:

 1. brabo
  brabo01-02-2013

  Opnieuw een zeer knappe prestatie, proficiat ! Zijn partijen kan je trouwens naspelen. Het lijkt erop dat Stefan een grote sprong voorwaarts qua speelsterkte heeft gemaakt. Hij won vorig Belgisch klassement 44 elo door 15,5/18 te halen tegen een gemiddelde van 2258 elo. 15,5/18 komt overeen met een score van 86,1% of een plusscore van 310 elo. Vertaald in TPR is dit 2568 elo.
  De TPR 2543 in Gibraltar ligt dus volkomen in dezelfde lijn maar heeft meer glans want gehaald tegen (veel) sterkere tegenstand. http://chess-results.com/tnr89507.aspx?art=9&lan=1&fed=BEL&wi=821&snr=61
  Trouwens als ik Stefan 1 raad mag geven. Speel meer zulke sterke tornooien (hint Cappelle La Grande komt eraan) en een GM-titel is m.i. mogelijk.
  Voor degene die denken dat dit wel te maken heeft met eloinflatie, kan ik je verzekeren dat dit helemaal niet het geval is maar net zoals bij Jan Rooze het resultaat is van heel hard te werken aan het schaken.

 2. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto02-02-2013

  Well done Stefan ! Jammer van de laatste partij maar dit is slechts een klein obstakel naar het volgende doel.

 3. jan van mechelen
  jan van mechelen02-02-2013

  Proficiat Stefan!

 4. Gonzo
  Gonzo02-02-2013

  Brabo kan ons verzkeren “dat dit helemaal niet het geval is”. Oh,ja? Leg maar eens uit dan.

 5. Jan Rooze
  Jan Rooze03-02-2013

  Schitterend resultaat van Stefan bij zijn allereerste optreden als IM! Jammer van die GM-norm, maar Stefan speelt nu al steevast als een GM, en dus twijfel ik er niet aan dat hij binnen hoogstens enkele jaren onze eerste Antwerpse Grootmeester wordt!

 6. Patrick
  Patrick03-02-2013

  en vandaag nog maar eens een mooie zege met zwart op GM Andrey Sumets (elo2618) ! ….
  The Sky is the limit !

 7. Richard Polaczek
  Richard Polaczek03-02-2013

  De kapitein zegt : proficiat, ik ben trots op jou !

 8. Manvanmelle
  Manvanmelle04-02-2013

  Impressionabel, op naar de GM norm!

 9. Charles Kuijpers
  Charles Kuijpers04-02-2013

  Van harte gefeliciteerd met dit fraaie resultaat, Stefan ! De training bij De Pion begint mooie vruchten af te werpen 🙂

 10. Geylen leo
  Geylen leo04-02-2013

  Van harte proficiat, Stefan. Je hebt er al een jaar een fan bij ! Vooral je voorlaatste partij in Gibraltar vind ik zeer knap !

 11. Goendi
  Goendi04-02-2013

  Even er aan toevoegen dat hij momenteel overal zeer consequent speelt. De ruwe diamant is niet meer 🙂 6/7 momenteel in de nationale interclubs, 3 grootmeesters reeds tegen gehad (2/3 tegen hen). Concreet: 0,5/2 is een GM norm over 9 partijen! En daar bovenop zit de kans er dik in dat hij met al deze resultaten virtueel of effectief de 2500 grens doorbreekt (of er toch heel erg dichtbij komt). Proficiat!

 12. Charles Kuijpers
  Charles Kuijpers04-02-2013

  En 4 uit 4 in de Nederlandse competitie!

 13. Charles Kuijpers
  Charles Kuijpers04-02-2013

  Met een TPR van 2569……….

 14. brabo
  brabo04-02-2013

  Ongelooflijk hoe snel het gaat voor Stefan. Op 3 juli 2012 vertelde ik hier op schaakfabriek nog dat Stefan virtueel wel eens over de 2400 is gegaan: http://schaakfabriek.be/2012/07/03/ik-probeer-me-te-beheersen-en-geen-zotte-dingen-te-doen/
  Vandaag spreken we al bijna over het overschrijven van de 2500 elogrens.

  Trouwens Jan Rooze staat na de laatste interclubpartij in de Belgische interclub ook heel dicht bij de 2400 (fide) elopunten. Mijn eerdere voorspellingen over IM en GM-titels zouden dus wel eens heel veel sneller dan gedacht waarheid kunnen worden.

  Het Belgisch schaken zal er ongetwijfeld beter van worden.

 15. Mathias
  Mathias05-02-2013

  Echt wel ongelooflijk! Ik zou toch eens checken of er geen microfoontje onder die haardos verborgen zit 😉
  Proficiat Stefan!

 16. Tom
  Tom05-02-2013

  Is Stefan eigenlijk professional? Of heeft hij een job/bijverdienste?

  Ongeacht het anwoord : prachtige prestatie(s)!

 17. brabo
  brabo05-02-2013

  @Tom: Dit soort vragen mag enkel Stefan beantwoorden want er bestaat zoiets als recht op privacy.

  Ik heb wel al zitten spelen met het idee om uitgebreide interviews af te nemen van Belgische schakers (met zekere verdiensten) en die te publiceren op bv. mijn blog. Ik geloof dat hiervoor zeker interesse bestaat maar daar kruipt heel veel tijd in en tijd is voor mij een schaars ding. Als er kandidaten zijn die hieraan willen meewerken dan geef je maar een seintje. Misschien dat Jan zelfs bereid is om zulke interviews op schaakfabriek te publiceren.

 18. gert
  gert05-02-2013

  Ik wil er best aan meewerken op voorwaarde dat het op een Story-leest geschoeid is.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.