David

Zottegem beent Deurne opnieuw bij

Nadat Deurne in de vorige ronde uitpakte met een knap gelijkspel, deed Zottegem dat huzarenstukje in de 8ste ronde na. Het speelde 4-4 tegen Fontaine en lijkt zeker niet kansloos voor het behoud…

Amay en Wirtzfeld wachten onderling treffen af

Aan de top van de rangschikking blijven Amay en Wirtzfeld winnen. Net als in de vorige rondes verandert er dus weinig tot niets. Amay klopte Deurne en Wirtzfeld CREC, beiden met ruime cijfers. De onderlinge confrontatie wordt doorslaggevend.

Meer spanning is er in de onderste regionen. Eynatten 2 is daar nagenoeg zeker van degradatie, maar Zottegem en Deurne vechten als leeuwen om hun verse verblijf in eerste met een jaar te verlengen. Deurne behaalde de vorige speeldag een mentale opkikker door een punt uit te brand te slepen tegen Eupen.

Gisteren versierde Zottegem eveneens zo’n puntje, tegen Fontaine. Dat mag gerust een stunt genoemd worden, want de Oostvlamingen waren gemiddeld maar liefst 200 punten zwakker dan de Waalse tegenstanders. Het meest opvallende resultaat was de zege van David Roos tegen Andy Marechal. Het was een eigenaardige partij, waarin Roos zijn tegenstander op snelheid pakte: zijn koningsaanval bleek gevaarlijker dan die van Marechal. Die verloor zijn dame en de partij. Dankzij enkele straffe remises van de jonge garde op de hogere en lagere borden (enkel Adrian Roos en Van Den Heede verloren) en een andere mooie zege van Van Melkebeke was de 16-16 een feit.

Deze uitslag maakt de situatie onderaan erg interessant. Zottegem en Deurne staan gelijk, maar Zottegem speelt wel nog tegen Eynatten 2, een duel dat behalve het onderlinge treffen simpelweg cruciaal zal zijn. Als Zottegem die match kan winnen en Deurne verliest zijn treffen met Anderlecht, dan ontstaan er twee razendspannende situaties: ofwel wint Deurne het onderlinge duel tegen Zottegem en blijft het erin op bordpunten, ofwel wint Deurne niet en dan zakt het sowieso. Een heerlijke climax dringt zich op.

De stand:

Alle info:

 1. Ghysels Marc
  Ghysels Marc19-02-2013

  Leuk om te vernemen dat ik nog deel uitmaak van de jonge garde 🙂
  Stelde mij gisteren de vraag wat de hoogst gerankte elo was die ooit meedeed aan de Belgische competitie? Zou dit Karpov kunnen zijn in de gloriejaren van Anderlecht? Wie weet dit?

 2. Patrick
  Patrick19-02-2013

  ik dacht dat dit Ivanchuck was een paar jaar geleden , die had toen ± dezelfde elo als nu denk ik , ten tijde van Karpov waren de elo’s nog niet +2750 ….

 3. brabo
  brabo19-02-2013

  Parick, in 1989 had Karpov 2755 elo, zie: http://fidelists.blogspot.be/2008/03/july-1989-fide-rating-list.html
  Op 30/1/2005 heeft Ivanchuk eens meegespeeld en had toen 2711 elo dus minder, zie http://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/ICN/04-05/Rc8.pdf

 4. Wouter G
  Wouter G19-02-2013

  Zottegem kan in de volgende ronde toch Deurne inhalen op bordpunten, waarna het zelfs met klein verlies tegen Deurne de laatste ronde ervoor blijft niet? Of is onderling resultaat ook doorslaggevend?

 5. Ghysels Marc
  Ghysels Marc19-02-2013

  Graag een toevoeging in de tabel van wedstrijd Anderlecht-Eynatten2. Die kunnen zich ook nog redden door hun twee slotwedstrijden te winnen en als Deurne-Zottegem gelijk eindigt niet? Als twee honden vechten om een been …

 6. brabo
  brabo19-02-2013

  Als Deurne verliest met 8 -0 van Anderlecht en Zottegem verliest met 4,5 -3,5 van Eynatten 2 dan staat Zottegem wel 3 bordpunten voor maar heeft Deurne genoeg aan een nipte winst.

  Tenslotte nog een eigenaardigheidje van ons interclubreglement:
  Stel Zottegem wint met 5-3 van Eynatten 2 en Deurne verliest met 2-6 van Anderlecht dan zal 4,5 -3,5 winst voor Deurne tegen Zottegem in de laatste ronde leiden tot een ex aequo met Zottegem op matchpunten en bordpunten.
  Het reglement zegt dan zie artikel 37: http://www.frbe-kbsb.be/nl/articles/nationale-interclubkampioenschappen#Artikel%2037%20-%20Rangschikking dat er een testwedstrijd komt. Jawel tussen Deurne en Zottegem.
  Dus in dat scenario spelen we dezelfde match nog eens. Als ik het goed lees op de KBSB-site dan worden testwedstrijden gespeeld op 24/3 dus op dezelfde dag als de laatste ronde voor 1ste afdeling. Dat kan nog een lange nacht worden in Wirtzfield.

 7. brabo
  brabo19-02-2013

  Marc, Eynatten 2 degradeert sowieso door het nieuwe reglement van slechts 1 ploeg per club in 1ste afdeling.

  Echter een ander eigenaardigheidje is wanneer Eynatten 2 zijn laatste 2 wedstrijden wint en Deurne tevens in de voorlaatste ronde verliest van Anderlecht. In dit scenario heeft Eynatten 2, 5 matchpunten op het einde van het seizoen. Als Deurne en Zottegem gelijk spelen in de laatste ronde dan zakken ze altijd allebei met het huidige reglement !!. Als 1 van beiden wint dan hangt het af van de bordpunten t.o.v. Eynatten 2.

 8. Marcel
  Marcel19-02-2013

  @Marc Ghysels
  Ik kan mij niet herinneren dat Karpov ooit meegespeeld heeft.
  Hij heeft wel op de spelerslijst van Anderlecht gestaan,
  maar ik vraag me nog steeds af of hij dat zelf wel wist.

 9. brabo
  brabo19-02-2013

  @Marcel: De site :http://www.chessclubanderlecht.net/historiek.html laat verstaan dat Karpov meegespeeld heeft. Helemaal duidelijk is het niet maar waarom anders de naam Karpov vermelden in de historiek als hij niet een partijtje gespeeld zou hebben.

  Persoonlijk vind ik dat de KBSB wel eens een online archief mag aanleggen over de Belgische schaakgeschiedenis. Ik vermoed dat heel wat oudere leden nog materiaal hebben liggen die de moeite waard zijn om te archiveren.

 10. Ghysels Marc
  Ghysels Marc19-02-2013

  Me dunkt idd ook dat hij ooit een partij speelde. Als ik me niet vergis werd hij toen gehuisvest door Tom Furstenberg

 11. Marcel
  Marcel19-02-2013

  In mijn database vind ik inderdaad een partij Karpov – Kim Le Quang van 10.03.2003 terug.
  Karpov was toen nog slechts 2693 waard.

 12. Schleck Victor
  Schleck Victor19-02-2013

  Ghysels Marcon:19-02-2013

  Leuk om te vernemen dat ik nog deel uitmaak van de jonge garde
  Stelde mij gisteren de vraag wat de hoogst gerankte elo was die ooit meedeed aan de Belgische competitie? Zou dit Karpov kunnen zijn in de gloriejaren van Anderlecht? Wie weet dit?

  Als Antwort,

  Aronian 10/08/2007 (Bredene) Elo 2750
  Ivanchuk 01/03/2005 (Eynatten) Elo 2734
  Svidler 21/07/2003 (Eynatten) Elo 2725
  .
  .
  .
  Karpov 22/07/2002 5anderlecht 2687

 13. Ghysels Marc
  Ghysels Marc20-02-2013

  Zonder Magnus Carlsson alias “David Roos” niet tevergeten sedert dit seizoen! 🙂

 14. Patrick
  Patrick20-02-2013

  Aronian 10/08 ?? dat lijkt me geen Belgische Interclub partij op die datum … tenzij dat 8 october is ?

 15. Peter
  Peter20-02-2013

  Je kan de resultaten van 2007-2008 nog bekijken. Daar staat geen Aronian tussen, hoor.

 16. Yves
  Yves21-02-2013

  De KBSK zou inderdaad eens werk mogen maken van zijn eigen archieven. Gelukkig zijn er mensen als Nikolaas Verhulst en Pierre Cornil, die op hun eentje al enorm veel werk gepresteerd hebben. Maar iets te weten komen over IC vroeger (zelfs al is het maar tien jaar geleden) is nog altijd een probleem.

 17. Marcel
  Marcel21-02-2013

  @Patrick
  Volgens mij is 10/08 de datum van aansluiting, niet van een gespeelde partij.
  ( En dan heb ik zo weer mijn bedenkingen bij die 01/03 van Ivantchuk )

  Ivanchuk heeft met een rating van 2711 in 2009 tegen Chuchelov gespeeld.
  In 2003 vind ik ook nog partijen Svidler – Vaganian en Sokolov – Van Wely,
  waarin beide spelers meer dan 2650 hadden.

 18. brabo
  brabo21-02-2013

  Met aansluiten, doe je ook een beetje mee want je beïnvloedt de mogelijke opstellingen. In deze zienswijze heeft Victor Schleck dus gelijk om Aronian te vermelden.

  Het huidige interclubreglement laat toe om onbeperkt topspelers aan te sluiten.. Spijtig dat er onvoldoende solidariteit is tussen de schaakclubs op de AV om de vervelende neveneffecten van dit soort aansluitingen op te lossen.

 19. Pascal DK
  Pascal DK22-02-2013

  Deze website van Nikolaas Verhulst biedt inderdaad een schat van informatie:
  http://www.freewebs.com/schaakhistorie_ea/schaakhistorie.htm

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.