Stefan

Deurne doet gouden zaak in degradatiestrijd, Docx scoort GM-norm

De Antwerpenaars klopten Anderlecht in een cruciaal duel, terwijl Zottegem niet voorbij Eynatten 2 raakte. Bovenaan de stand won Wirtzfeld niet, maar dat verandert weinig aan de situatie…

Laatste ronde belooft bloedstollend spektakel

De laatste ronde van de Nationale Interclubs wordt dit jaar in Wirtzfeld gespeeld op 24 maart. Het zal het decor zijn van een simpelweg zenuwslopende finale. Zowel voor de titel als voor de degradatie worden er immers twee onderlinge duels gespeeld.

Aan de top van het klassement gaat het tussen de thuisploeg die dag (Wirtzfeld) en Amay. De Waalse ploeg liep gisteren een half puntje uit, dankzij een zege tegen Borgerhout. Wirtzfeld daarentegen raakte niet verder dan een gelijkspel in de derby tegen Rochade Eupen. Aan de situatie verandert deze uitslag echter weinig tot niets: als Wirtzfeld de laatste ronde wint, is het nog steeds kampioen.

Pieter Tolk won tegen Jan Van Mechelen, een mooi resultaat.

Onderaan de rangschikking echter heeft Deurne een opkikker van jewelste gekregen. Zottegem slaagde er immers niet in tegen tailender Eynatten 2 te winnen (het werd 16-16, toch wel een verrassing). Vooral de partij van David Roos tegen Matthias Mrocek bleek cruciaal. Roos kreeg een gewonnen stelling, met een kwaliteit meer, om die in twee zetten volledig weg te blunderen. Een verschrikkelijke ommekeer voor de Zottegemnaar, die de vorige ronde nog een van de helden was.

Bovendien deed Deurne wΓ©l wat op voorhand moeilijk werd geacht: Anderlecht verslaan. De Brusselaars kwamen niet met hun allersterkste ploeg op (Hovhanisian bijvoorbeeld ontbrak), maar kon nog steeds op een klein elovoordeel rekenen. Zowel Beeckmans (tegen Rooze), Van Mechelen (tegen Tolk), De Wit (tegen Penson) als Tonoli (tegen Dupont) verloren echter. De 18-14 was een feit en Deurne neemt een punt voorsprong. Daardoor heeft het aan een gelijkspel op de laatste speeldag genoeg om in eerste te blijven. Ook daar belooft het onderlinge duel razendspannend te worden.

De stand:

Stand na ronde 10

Stefan Docx scoort klinkende grootmeesternorm, CRELEL en Brugge opnieuw in eerste

In de marge van de titel- en degradatiestrijd viel nog maar eens de goede vorm van Stefan Docx op. Hij remiseerde tegen GM Kiselev en kan al na 10 rondes indrukwekkende cijfers voorleggen: met 7/9 tegen een gemiddelde tegenstand van 2476 (berekend op huidige fideratings), waaronder 5 grootmeesters, voldoet hij ruim aan alle voorwaarden (TPR = 2694 elo = 2476+ 218). Met dergelijke resultaten zal de 2500-grens stilaan ook in de buurt komen.

In tweede nationale zijn de eerste promovendi zo goed als bekend: CRELEL uit Luik en Brugge (uit Brugge) zijn al zeker van de promotie.

 1. David Roos
  David Roos04-03-2013

  Even vermelden dat Glen ookal een IM norm scoorde vorige ronde, zelf als die had verloren van Tanguy πŸ™‚ en ja, heb gisteren inderdaad wel vrij zwaar gefaald in tijdnood.

 2. KAra
  KAra04-03-2013

  Klein correctie bij de laatste alinea:
  Brugge is al zeker van promotie gezien KGSRL2 door de reglementen niet kan promoveren (KGSRL heeft al een ploeg in 1e). Ook de titel lijkt me met nederlaag in de laatste ronde mathematisch al zeker, gezien we nu al 32 bordpunten meer hebben en er maar maximum 24 te halen zijn..

 3. brabo
  brabo04-03-2013

  Kara, een kleine correctie: De reglementen laten wel toe dat KGSRL2 kan promoveren maar daarvoor moet KGSRL1 degraderen (wat uiteraard niet zal gebeuren).

  Stefan heeft nu 2445 fide. De belgische interclub 7/9, de Zilveren Toren 2/2 en de Antwerpse Liga 6/6 moeten nog worden verrekend. Misschien vergeet ik nog iets. Een ongelooflijke prestatie !

  De testwedstrijden in 1ste afdeling zijn alvast van de baan. We mogen de slaapzakken thuislaten. πŸ™‚

  Gans weekend voorbereid op Hovhanisian en dan jawel voor het eerst dit seizoen, de Duits/Hongaarse IM Hetey op bord 1 met als gevolg na de opening een enorme tijdsachterstand op de klok.

 4. Valery
  Valery04-03-2013

  Zeer leuk voor Stefan, chapeau, maar ook voor de voorstanders van een sterke
  eerste klasse met buitenlanders

 5. Oscar
  Oscar05-03-2013

  @ Brabo. Met het Nederlandse systeem had je niets moeten voorbereiden πŸ˜‰

 6. David Roos
  David Roos05-03-2013

  Wow, reeks 4A : 4 leiders met 14 matchpunten. Die laatste ronde zal daar vonken geven.

 7. brabo
  brabo05-03-2013

  @Oscar: Ook in het Nederlandse systeem is het mogelijk om je succesvol voor te bereiden, zie bv http://www.waagtoren.nl/?p=6498

 8. Thomas Maes
  Thomas Maes05-03-2013

  Zou het niet beter zijn om wat te doen aan je tijdsverbruik tijdens een partij in plaats van hoofdzakelijk te focussen op het voorbereiden van alle mogelijke openingen van alle mogelijke tegenstanders?

 9. brabo
  brabo05-03-2013

  Thomas, wat is er verkeerd aan mijn tijdsverbruik en wat stel je voor?

 10. Valery
  Valery05-03-2013

  @Brabo

  Wellicht bedoelt Thomas dat je teveel emmert over de voorbereiding
  en gewoon beter sterker zou spelen na de opening. Misschien tast het je vertrouwen teveel aan als je niet super bent voorbereid?

 11. manvanmelle
  manvanmelle05-03-2013

  Ook in de lagere divisies zijn al heel wat kampioenen bekend:
  β€’ In 3de:
  o A: St-Amandsberg
  o B: Brasschaat
  o C:Fontaine
  β€’ In 4de
  o C: Brasschaat
  o G: Drie Torens
  β€’ In 5de:
  o H: Brasschaat
  o I: St-Niklaas
  o L: CREB

 12. Oscar
  Oscar05-03-2013

  is er iets gebeurd in de partij tussen Docx en Kiselev ? Ik lees elders dat Amay opmerkingen heeft gemaakt.

 13. brabo
  brabo05-03-2013

  @Valery:
  Gewoon sterker spelen, tja was het maar zo eenvoudig.

  Ik speel elke ronde op bord 1 mijn standaard repertoire vaak tegen totaal onbekende veel sterkere spelers die zich voorbereid hebben dus aan vertrouwen geen gebrek.

 14. MarcvS
  MarcvS05-03-2013

  Het gaat alleszins leuk worden in Wirtzfeld op 24/03/2013.

  Β£en dikke pluim voor de planner dus, want zowel voor de titel en de degradatie komt alles mooi uit.

 15. Thomas Maes
  Thomas Maes05-03-2013

  @ Brabo
  Ik bedoelde gewoon dat een belezen schaker als jij de opening zonder overdreven tijdsverbruik moet kunnen overleven – zelfs al komt er iets op het bord dat niet volledig verwacht was.

 16. brabo
  brabo05-03-2013

  @Thomas Dat klopt tot je tegen 2500s speelt die de kleinste onnauwkeurigheden in de opening keihard afstraffen.
  Bovendien ben ik niet het type schaker die tevreden is van een opening wanneer hij die slechts overleeft heeft. Bv. met wit is een opening slechts geslaagd voor mij wanneer ik kan buigen op een soort (minimaal) voordeeltje.

 17. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto05-03-2013

  @ Brabo Je doet (net als velen anderen trouwens) iets wat Carlsen net niet doet. Die heeft zelden een openingsvoordeel, maar die kerel zijn begrip is zo goed dat dit niet nodig is. Zelfs op absoluut topniveau kan dit blijkbaar en zouden wij allen als voorbeeld nemen. Hij is natuurlijk de absolute top maar het principe is wel logisch… techniek kan je altijd en overal gebruiken. Zie maar wat die jongens uit de 19de eeuw deden; hun openingen waren vaak dubieus maar techniek en combineren konden ze wel.

 18. brabo
  brabo05-03-2013

  @Emanuel
  Carlsen is iets aparts anders hadden de andere toppers al lang zijn stijl gekopieerd. Ik heb onlangs nog een artikeltje aan dit onderwerp besteed op mijn blog: http://schaken-brabo.blogspot.be/2013/02/de-wetenschappelijke-aanpak.html

 19. Valery
  Valery05-03-2013

  Juist de mindere spelers gooien het resultaat van openingswerk vrij snel aan diggelen dus geef ik Emanuel groot gelijk

 20. brabo
  brabo05-03-2013

  In mijn blogartikeltje http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/07/schaakopeningen-studeren.html heb ik al uitgelegd dat openingswerk voor mij persoonlijk ongeveer een 50 elo uitmaakt in TPR. Een extra 50 TPR zal belachelijk lijken voor velen maar dit komt overeen met ongeveer een extra halfje op 11 ronden in de Belgische interclub. Met Deurne hebben we al 3 keer gelijk gespeeld en 1 keer verloren met het kleinste verschil dus zulk extra halfje maakt al snel een extra matchpunt op het einde van het seizoen (enkel rekening houdend dat ik de enige ben in het team die gebruik maakt van een goede voorbereiding). Wel dit extra matchpunt op het einde van het seizoen, zou nu een serieuze rol spelen. Het butterfly effect, iets wat onbelangrijk lijkt, kan toch grote gevolgen hebben.

 21. Eh!
  Eh!06-03-2013

  iemand als eens nagedacht over het feit dat niet iedere speler dezelfde sterke punten heeft? Het kan best zijn Brabo een deel van zijn sterkte (en hij is best sterk) zijn openingswerk is. Zo zal iemand anders sterker zijn in het middenspel of het eindspel. Ik vind het raar dat iemand kritiek geeft op Brabo’s tijdgebruik aangezien dat er veel schakers, van alle niveau’s, zijn die bijna elke partij in vlammende tijdsnood zitten. En qua voorbereiding: je maakt me niet wijs dat niemand dat doet.

  Soms vind ik toch wel dat mensen serieus aan het azijnpissen zijn zelfs als Brabo geheel brave berichtjes schrijft hier.

 22. Peter
  Peter06-03-2013

  Dat is als uw redenering van die 50 elo klopt en eerlijk: die lijkt mij langs geen kanten steek te houden.

  Waarmee ik niet wil twijfelen aan de waarde van openingsvoorbereiding, maar welke impact dat precies heeft, is volgens mij onmogelijk in te schatten. Volgens mij hebben Emmanuel en Valery gelijk en wordt het overschat, maar net als ik het omgekeerde niet echt kan aantonen, geldt dat ook voor deze bewering.

 23. brabo
  brabo06-03-2013

  Ik baseer mij op concrete data die verifieerbaar zijn voor iedereen en niet op een buikgevoel.
  Spelers die nauwelijks gebruik maken van voorbereidingen, openingsstudie zullen uiteraard verkondigen dat openingen studeren zwaar overschat zijn om hun eigen aanpak te verdedigen. Echter eerlijker vond ik het antwoord van een Nederlandse FM die mij vertelde dat hij het gewoon niet kon opbrengen om hard te werken op de openingen voor de extra 50 elopunten die hij hiermee zou behalen.

 24. Valery
  Valery06-03-2013

  Nog veel eerlijker is de vaststelling dat de grote fouten in het middenspel en eindspel veel bepalender zijn. Krappe ploegoverwinningen claimen op basis van openingsvoorbereiding..hm..hm

 25. Tom
  Tom06-03-2013

  Ook ik merk het positief effect op mijn prestaties als mijn tegenstander recht in mijn voorbereiding loopt of als ik in een variant zit die ik veel beter ken dan mijn tegenstander. En dit is op niveau 1800.

  De vraag die ik me echter stel is wat dit over mij als schaker zegt. Het feit dat ik kan winnen omdat ik eigenlijk 10/15/20 zetten kan spelen op het niveau van een grootmeester (want dat is theorie eigenlijk) en dan hopelijk een zo groot mogelijk voordeel heb opgebouwd tov mijn tegenstander die er minder van kent als ik. Kan ik dan eigenlijk wel schaken? Is het een overwinning die ik heb verdiend? Ben ik beter dan mijn tegenstander?

  Na de opening val ik onheroepelijk terug op mijn eigen beperkt(-er) inzicht in het spel, met soms pijnlijke gevolgen.

  Aan de positieve kant van openingen zijn de varianten die je theoretisch kent wel dikwijls interessante varianten dus mijn spel is daar zeker rijker en spannender onder geworden.

 26. brabo
  brabo06-03-2013

  Valery: Je gaat mij nooit horen zeggen dat de fouten in het middenspel en eindspel minder bepalend zijn, integendeel. Echter voor mij zijn dit geen goede redenen om clubs te verdedigen die gebruik maken van een zeer uitgebreide poule spelers om zo de tegenstanders (sitting ducks) te verrassen.

  Verrassen in het schaken is een belangrijk onderdeel op hoger niveau om te scoren. Lees maar eens mijn blogartikeltje: http://schaken-brabo.blogspot.com/2012/10/een-uitgebreid-zwartrepertoire.html.

 27. Ruben
  Ruben06-03-2013

  Brabo, dat een goede openingsvoorbereiding helpt een betere rating te krijgen en om soms punten te scoren klopt. Zo heb ik op het EK jeugd in Italie Hanne Gossens aan winst geholpen tegen een +2200 speler, dankzij de gezamelijke openingsvoorbereiding. Maar toch mag je indien je buiten je voorbereiding valt, niet een enorme klokachterstand oplopen. Iedereen moet op zijn niveau gezonde openingszetten kunnen spelen met een normaal tijdsgebruik. Dat een goede openingsvoorbereiding 50 elo extra oplevert heeft ook een schaduwzijde. Zo heb ik ooit een positie, die verloren stond na de opening, bewust en met succes verder gespeeld omdat ik wist dat de sterkte van mijn tegenstander in de openingsvoorbereiding lag en dat hij in het middenspel zwakker speelde dat zijn elo liet vermoeden.

 28. brabo
  brabo06-03-2013

  Ruben, ik moet mij even verduidelijken. Als ik na 10 zetten een half uur gebruikt heb en mijn tegenstander slechts een minuut want nog in boek dan spreek ik van een enorme klokachterstand. Een half uur voor 10 zetten in een onbekende opening is m.i. geen overdreven tijdsverbruik maar de kans is erg groot dat het later toch invloed zal hebben op het resultaat (je speelt uiteindelijk de rest van de partij met een tijdshandicap zonder rekening te houden dat de tegenstander wellicht al beter uit de opening zal komen).

  Uiteraard is er niets mis mee met doorspelen in een verloren stelling. Zelf geef ik ook pas erg laat op. Doorspelen tot de mat vind ik er dan weer over tenzij het een slotcombinatie is die je de tegenstander wilt gunnen.

 29. Luc Michiels
  Luc Michiels06-03-2013

  Stefan , felicitaties van de familie Michiels voor deze super sterke prestatie : wat een TPR !
  Ook proficiat voor Glen met zijn IM norm !
  Blijkbaar gaat het niveau in Vlaanderen met sprongen vooruit ! Dat belooft voor de toekomst !

 30. brabo
  brabo06-03-2013

  Als we kijken naar de nummer 100 in Belgie dan heeft die 4 elopunten verloren t.o.v. 6,5 jaren geleden. We kunnen dus moeilijk spreken van een algemeen hoger niveau maar eerder van een aantal uitzonderlijke prestaties.

 31. Manvanmelle
  Manvanmelle07-03-2013

  @ Glenn , knappe prestatie!
  Proficiat

 32. gert
  gert07-03-2013

  Mijn mening is dat openingsvoorbereiding er wel degelijk toe doet ; alleen al de tijd die je er mee wint maakt het de moeite. Vergelijken met Carlsen is niet erg wetenschappelijk : n= 1 πŸ™‚

 33. brabo
  brabo07-03-2013

  Een openingsvoordeeltje moet veel ruimer worden bekeken dan een engine die je 0,3 voordeel aantoont.
  Een half uur extra op de klok is tevens een voordeel, net zoals een type stelling op het bord krijgen die je goed ligt of de tegenstander in een stelling doen belanden waarin hij/ zij nauwelijks ervaring heeft (hierop is Carlsens aanpak gebaseerd).
  In bepaalde openingen scoor ik dicht tegen de 100% terwijl in andere openingen ik nauwelijks 50% haal en nochtans zien de engines geen verschil in evaluatie tussen beide openingen.
  Voorbereiden kan leiden naar vele soorten openingsvoordeeltjes tenminste als je met redelijke zekerheid op voorhand kunt zeggen wie je tegenstander zal zijn wat nu vaak niet het geval is.
  Met het huidige interclubsysteem speel ik met een handicap t.o.v. bv. een open tornooi waarin iedereen wel op hetzelfde moment de tegenstander kent. Nu ik speel te graag schaak om op te geven wegens die handicap maar ik vind persoonlijk niet dat ik daarom die handicap moet negeren.

 34. brabo
  brabo07-03-2013

  Tom, er is geen reglement die voorbereiden verbied. Of je wilt voorbereiden is een puur persoonlijke keuze. Ik raad je ook aan om minder na te denken over wat anderen over jou denken maar gewoon zelf te bepalen wat je uit het schaken wilt halen. Ik zie veel te vaak rondom mij mensen die hun keuzes afstemmen op wat andere denken en hierdoor zichzelf vergeten.

 35. Kf3
  Kf307-03-2013

  openingsvoordeel levert 50 elopunten op.
  niet beter spelen, meer plezier uit het spelletje halen, iets over het schaken leren, genieten vh spelletje, neen enkel puntjes winnen telt
  interessante zin.

  en openingsvoorbereiding . Zie je ook heel vaak, hebben vanalles voorbereid maar kunnen amper mat zetten.
  ik vrees dat studie van dvoretsky iets meer punten oplevert dan 50 en dan leert ge weer wat bij over het spelletje.

 36. Brul
  Brul07-03-2013

  Kampioenuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuh!

 37. Tom
  Tom07-03-2013

  @Brabo

  Ik wou zeker niet de indruk geven dat ik mij iets aantrek wat de andere denkt van mij of mijn schaakniveau. Het zijn vragen die ik vooral mezelf stel.

  Ik denk dat Popovic nog het best verwoord wat ik bedoel (quote uit zijn interview hier op schaakfabriek):

  β€œIk speelde vroeger heel graag en ik analyseerde vooral veel. Ik was daar echt heel erg goed in, maar sinds de komst van de engines is mijn plezier wat verdwenen. Ik vind het geen goede evolutie. Je ziet dat in dit toernooi ook: sommige op papier zwakkere spelers zijn zo goed voorbereid, werkelijk ongelooflijk. Ze kunnen 20 zetten als Kasparov spelen. Dat voelt bij mij niet prettig aan.”

 38. brabo
  brabo07-03-2013

  @Tom:
  Vroeger was het beter, nee vroeger was het anders. Vroeger had je afbreken en als je pech had dan kon je tegenstander een IM of GM consulteren en jij niet. Vroeger duurden soms partijen onmenselijk lang (10 uur of meer was geen uitzondering). Vroeger kon je een tegenstander hebben die de ganse partij rook in je gezicht stond te blazen. Vroeger was het bijlange niet evident voor iedereen om schaakfinformatie te verzamelen….

  Voorbereiding kan je makkelijk vermijden als je zelf niet wilt voorbereiden. Een extreem voorbeeld is door 1.a3 te spelen met wit wat al enkele tegenstanders gedaan hebben tegen mij. Natuurlijk als je dezelfde Siciliaanse systeempjes wilt spelen als 20 jaar geleden zonder up to date te zijn en grondige voorbereidingen te maken dan vraag je m.i. om problemen.

  De hamvraag is of je bereid bent om af te stappen van je oude gewoontes om zo terug een stuk van je plezier in het schaken te vinden.

 39. steven
  steven07-03-2013

  Een vraag ook, is of de interclubreglementen ooit zullen veranderen.
  Ofwel vrije bordkeuze voor iedereen (zoals in Nederland), ofwel geven ploegen twee weken op voorhand de opstelling door en kan iedereen zich voorbereiden.
  Waarom moeten de ploegen die veel huurlingen inzetten bevoordeeld worden ten opzichte van clubs die met eigen spelers er iets van proberen te maken?

 40. Tom
  Tom08-03-2013

  @Brabo

  Zoals regelmating maar gelukkiglijk niet altijd, we agree to disagree dus nog twee kleine opmerking van mijn kant en dan laat ik het erbij:

  1. Ik zeg zeker niet dat het vroeger beter was, integendeel, ik ben een toekomst optimist. De punten die je aanhaalt zijn allemaal valabel maar doen wat mij betreft niets terzake in deze discussie.

  2. Ik heb zondag nog een partij gespeeld in vierde klasse IC met mijn schammele 1800 elopunten op het 2de bord en mijn tegenstander was voobereid omdat er 20 partijen en een klets van mij in Chessbase staan. Ik heb bovendien slechts enkele ronden IC gespeeld dit jaar. Ik vind dat straf.

  let op, ik verwijt hem niets, indien ik de tijd vind probeer ik het ook te doen, alleen heb ik die zelden. Maar om opnieuw de woorden van Popovic te gebruiken : dat voelt bij mij niet prettig aan.

 41. brabo
  brabo08-03-2013

  Ik herinner mij dat ik in 2007 de grootmeester Inkiov heb verslagen waarbij ik voor een groot stuk de overwinning te danken had aan de openingsvoorbereiding. 18 zetten theorie die ik nooit eerder had gespeeld, kwamen op het bord met als uitkomst een erg prettige stelling voor wit. Weet je hoelang de voorbereiding had geduurd? Minder dan 1 uur omdat de paringen slechts een uurtje op voorhand werden meegedeeld.

  Ik wil met die anekdote aantonen dat je zelfs met een erg beperkt tijdsbestek toch vaak al een redelijke voorbereiding kunt maken als je de tegenstander kent uiteraard. Ik vind persoonlijk dat als je interclubpartijen speelt met een maximumduur van 6 uren dat 1 uurtje voorbereiden zeker erbij moet kunnen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.