Magnus Carlsen2

Wie daagt Anand uit?

Morgen begint in Londen het kwalificatietoernooi voor het volgende wereldkampioenschap. De winnaar van het toernooi neemt het op tegen Vishy Anand in een tweekamp. Magnus Carlsen is de te kloppen man…

Wereldtop vs. wereldtop

Het kandidatentoernooi dat morgen in Londen begint, is om meerdere redenen speciaal. Ten eerste is het een round robin-toernooi met 8 topspelers en dus geen vreemde Fide World Cup met rechtstreekse uitschakeling en ook geen formule met tweekampen, zoals vroeger het geval was. Ten tweede is het een van de eerste keren dat het kandidatentoernooi bestaat uit spelers, waarvan vier spelers hoger gerangschikt staan dan de wereldkampioen zelf.

De grote favoriet is Magnus Carlsen. Zet hij zijn vorm van de afgelopen maanden voort of zal hij met een WK-match in zicht toch eens stress beginnen voelen? Wie weinig stress zou moeten hebben, is ervaringsdeskundige Vladimir Kramnik. Hij was al enkele keren wereldkampioen. Zijn laatste toernooien waren een wisselend succes, maar wie Kramnik kent, weet dat hij zelden slecht presteert op grote toernooien. De derde grote favoriet is Levon Aronian, over wie de meeste kenners het roerend eens zijn dat hij mogelijk wel eens de best voorbereide speler zou kunnen zijn. Aronian heeft één nadeel: zijn wisselvalligheid. Is hij in vorm, dan kan hij de concurrentie met Carlsen aan, maar als hij zijn typische slordigheden ook in dit toernooi toont, dan zal de eerste plaats moeilijk zijn.

Levon Aronian is samen met Kramnik dé uitdager van Magnus Carlsen.

Het topdrietal neemt het op tegen Radjabov, Gelfand, Svidler, Grischuk en Ivanchuk. Elke speler heeft zijn typische tekortkomingen (zo staan Gelfand en Radjabov er niet om bekend veelwinnaars te zijn, terwijl Svidler en Grischuk bijzonder onvoorspelbaar heten, om over Ivanchuk nog maar te zwijgen) en de verwachting is dat zij vooral scherprechter zullen zijn in de strijd tussen de grote drie.

Je kan het toernooi vanaf morgen volgen op de officiële site.

Nuttige links
 1. Kristof
  Kristof14-03-2013

  Als schaakliefhebber moet ik zeggen dat dit echt wel een gevecht is om naar uit te kijken! Dit is ook een stuk beter dan het vorige systeem om een uitdager te bepalen.
  Ondanks veel bewondering voor Kramnik of Aronian hoop ik volledig dat Carlsen het wint.

 2. Theo
  Theo15-03-2013

  De finalematch Anand – Carlsen, dat is iets om naar uit te kijken! Ik vrees voor Anand dat zijn tijdperk voorbij is.

 3. Peter
  Peter15-03-2013

  Dat hoop ik ook. Stel dat Carlsen die match haalt, dan zit ik met 1 grote vraag voor Anand: hoe gaat die ooit een partij winnen tegen Carlsen, als die zich maar op één tegenstander moet focussen. Niet verliezen, ja, dat zie ik nog wel lukken, alleen niet 14 partijen lang. Maar zelf 2 partijen winnen, wat nodig zal zijn, lukt volgens mij nooit ofte nimmer.

  Maarja, Carlsen is er nog niet, he. Hopelijk stelt hij niet teleur.

 4. Tommyleandros
  Tommyleandros15-03-2013

  Een echte wk match zou pas zijn Kramnik-Carlsen. Geef Anand niet veel kansen tegen Carlsen.

 5. Luc
  Luc15-03-2013

  Ik hoop dat Anand toch opnieuw verrast. Zijn match tegen Kramnik die hij won destijds was zo’n verrassing, zeker in zijn opennggskeuze!!

 6. gert
  gert15-03-2013

  Carlsen kan al meteen een ijkpunt plaatsen door deze namiddag Aronian met zwart te verslaan. Ik verwacht hoogstaand spel tijdens de eerste helft van dit tornooi.

 7. Wouter G
  Wouter G15-03-2013

  Goh ik zou het echt niet weten, al denk ik inderdaad ook dat het tussen Carlsen , Kramnik en Aronian zal gaan.
  Als Carlsen de eerste partijen goed doorstaat kan hij het halen, aangezien hij er ook voor bekend staan te groeien in een tornooi en punten te halen in de 2e helft.
  Maar vooral Kramnik denk ik, zal echt wel alles in de strijd gooien.

 8. Ruben
  Ruben15-03-2013

  Een vraagje aan de internationale en FIDE arbiters. Heeft iemand een idee waarom op dit toernooi ronde 6 en 7 omgewisseld zijn tov de Berger-tabellen, zoals die door de FIDE gepubliceerd zijn. Het vreemde is dat dit in de terugronde niet het geval is.

 9. volgjeneus
  volgjeneus28-03-2013

  Prachtig tornooi, met mooi vechtschaak. Carlsen is echt op elk vlak een aanwinst voor het schaken: niet alleen lijkt hij het schaken naar een nieuw level te brengen, hij stimuleert bovendien ook de anderen om op winst te spelen: zonder een +3-score lijkt het momenteel erg moeilijk om nog een tornooi te winnen. Ik ben fan!

 10. Lemutin
  Lemutin28-03-2013

  Ruben: vermoedelijk om te vermijden dat Kramnik driemaal na elkaar wit zou hebben en Aronian drie keer zwart in ronden 7, 8 & 9.

 11. MarcvS
  MarcvS30-03-2013

  Iedereen had Kramnik afgeschreven, maar hij gaat wel het tornooi winnen.

 12. eh!
  eh!30-03-2013

  wie had Kramnik afgeschreven? Hij is niet de topfavoriet maar samen met Carlsen en Aronian werd hij toch steeds genoemd voor het toernooi.

 13. Peter
  Peter30-03-2013

  Idd, niemand had Kramnik afgeschreven. Heb je het stukje hierboven trouwens wel gelezen? Daar worden 3 topfavorieten genoemd, met de volgende commentaar: “Wie weinig stress zou moeten hebben, is ervaringsdeskundige Vladimir Kramnik. Hij was al enkele keren wereldkampioen. Zijn laatste toernooien waren een wisselend succes, maar wie Kramnik kent, weet dat hij zelden slecht presteert op grote toernooien.”

  En zo blijkt. Al hoop ik zelf stiekem nog dat Carlsen terugkomt. Voor het WK moét hij gewoon wereldkampioen worden.

 14. Stephan
  Stephan30-03-2013

  Ik denk dat Ivanchuk extra gemotiveerd was door de uitspraak van Carlsen na zijn verlies tegen Aronian (waarin toch tussen de lijnen te lezen valt dat Ivanchuk het Aronian niet al te moeilijk maakte) : “And… I wasn’t sure that the Budapest Gambit was what I wanted to see … ” Niet echt sportief en zeker niet slim van Carlsen.

 15. Peter
  Peter30-03-2013

  Daar geloof ik niet echt in. Carlsen heeft in de partij remise geweigerd op ene bepaald moment en heeft zichzelf volledig kapot gespeeld, veel meer dan dat Ivanchuk zijn allerbeste vorm bovenhaalde. Dat is een uitspraak die je louter op basis van de uitslag wel kunt doen, maar als je naar de partij zelf kijkt, houdt ie weinig steek.

  Het was in ieder geval een vreemde ronde: Aronian mist een makkelijke remise en iets later doet Carlsen hetzelfde (al had hij het niet gemist en ging het om een beslissing). Resultaat: plots heel het toernooi op zijn kop. Als de Noor een beetje verstandiger was geweest, stond hij nu nog gedeeld eerste en was er niets aan de hand.

 16. Kristof
  Kristof30-03-2013

  Niet alleen het aspect van het schaken is hier interessant, Carlsen neemt het hier op tegen Russen en ex-Russen, hetgeen voor hem psychologisch ook wel belastend kan zijn. Het feit dat Ivanchuk tegen hem juist een extraatje kan en tegen de rest nogal gelaten is, is al zenuwslopend. Het doet wel wat Fischer vs the World aan…

  Carlsen heeft inderdaad wel iets teveel risico gepakt, hopelijk kan hij zich nog herpakken en het alsnog winnen.

  Anderzijds Kramnik is hoe dan ook een gigantisch sterke speler, ik vind dat als je hem hoort analyseren het ook wel redelijk “off the charts” is. De analyse door Vladimir Kramnik van zijn partij tegen David Howell London 2011 is hier een voorbeeld van. Howell zegt ik zelf “ik denk dat ik 30% gezien heb van wat Vladimir zag”.

 17. J.Z.
  J.Z.31-03-2013

  Carlsen heeft er zelf om gevraagd. Het is door zijn toedoen dat FIDE van het knock-out systeem is afgestapt.(het systeem dat door toedoen van Fisher werd ingevoerd om vriendjespolitiek deruit te halen)
  Dus aan alle Carlsen fans: niet zitten janken en conspiracy theorien bovenhalen als het eens niet lukt bij jullie god.

 18. MarcvS
  MarcvS31-03-2013

  Trouwens een zekere Jan Timman had toch ook problemen met zijn strijd tegen de Sovjet-Unie. Goed te lezen in ” het smalle pad ”

  Anyway ik heb liever tweekampen. Een ouderwets kandidatentornooi met een grand finale tussen de wereldkampioen en degene die alles gewonnen heeft.

  Een tweekamp over 24 partijen en bij gelijke stand de titelverdediger die wereldkampioen blijft, dan hadden we die onzin met knock-out tornooien, tweekampen die een jaar duren ( het zal wel minder geweest zijn, maar toch …. ) allemaal niet gehad.

 19. Peter
  Peter31-03-2013

  24 partijen en bij gelijke stand titelverdediger die kampioen blijft: vind ik maar niks. Niet meer van deze tijd. Dat tweede deel vind ik trouwens compleet idioot.

  Het huidige systeem vind ik een stap in de goede richting, maar ik vind zelfs dat men maar eens moet afstappen van die tweekampen. Niet interessant voor het brede publiek en bovendien een erg selectief beeld van de schaakwereld; een vierkamp zou mijns inziens veel interessanter zijn: Kramnik, Carlsen, Aronian en Anand en dan bv 12 rondes (elk 4x tegen elkaar). Dàn ben je echt wel de beste als je zo een toernooi wint. Een tweekamp vind ik veel te specifiek: je bereidt je voor op één speler, op één moment. Alleen in het boksen zie je dat nog, dat systeem.

 20. MarcvS
  MarcvS31-03-2013

  Dat kan wel zijn. Maar alleen schakers zijn geïnteresseerd in schaken.

  Vraag aan 10 mensen in de straat : Wie is er wereldkampioen schaken en het merendeel zal nog met Karpov of Kasparov afkomen.

  Trouwens hoeveel minuten hebben ze op het VRT of VTM-nieuws besteed aan dit tornooi ? Zelfs met zo’n mediageniek persoon als Carlsen.

 21. Peter
  Peter31-03-2013

  Ja, maar ik vind als schaker die ouderwetse tweekampformule maar niks. Ik wil een strijd tussen de allerbesten (meervoud) en een wereldkampioen die van àl zijn concurrenten wint, niet van één iemand (die hem mss ook gewoon toevallig goed ligt).

  De pers krijg je met geen enkele formule geïnteresseerd. Of je moet een figuur hebben, die om andere redenen opvalt.

 22. Jan Lagrain
  Jan Lagrain31-03-2013

  Dat toernooi is anders wel geweldig aan het worden: Kramnik laat voordeel “liggen”, terwijl Carlsen uit echt niks toch nog wint :-). Ze staan terug gelijk, ongelooflijk! Momenteel wint Carlsen trouwens, want hij heeft meer partijen gewonnen.

 23. eh!
  eh!01-04-2013

  Carlsen kan maar zorgen dat hij morgen wint (wit tegen Svidler) want Kramnik moet tegen Ivanchuck die gisteren voor de 5de keer door zijn vlag ging.

 24. eh!
  eh!01-04-2013

  ik bedoel vandaag wint

 25. MarcvS
  MarcvS01-04-2013

  Carlsen wint, maar met zo’n partij krijg je alleen zijn fans in extase.

  Neutrale schakers zijn al lang in slaap gevallen.

  Het doet me aan een tegenstander van vroeger denken die alleen maar kon winnen, omdat ik mijn geduld verloor.

  Dat hoort er natuurlijk ook bij maar is niets voor mij.

 26. brabo
  brabo01-04-2013

  Zoals Ward al aangaf op mijn blog zou Carlsens laatste partij zeker gepast hebben in mijn blogartikeltje: http://schaken-brabo.blogspot.be/2013/03/sitzfleisch.html

 27. eh!
  eh!01-04-2013

  MarcvS,

  wat een domme opmerking. Carlsen moest winnen om nog in aanmerking komen voor de winst. Had je liever gehad dat ie na 30 zetten gewoon remise had genomen? Het kan best zijn dat het niet je favoriete tegenstander is maar het toont toch weinig respect.

  Carlsen heeft een TPR van +2900 voor zijn laatste 40 partijen las ik ergens. Als dat enkel komt doordat zijn tegenstanders collectief hun geduld verliezen… .

 28. volgjeneus
  volgjeneus01-04-2013

  Carlsen heeft de laatste maanden al meermaals bewezen dat hij partijen kan winnen vanuit een (semi-)gelijke stelling. Je zou dan toch denken dat hij zich het wel kan permitteren om in dat soort posities door te spelen zonder dat mensen gaan zeggen dat hij op tijd zit te spelen…

 29. Jan Lagrain
  Jan Lagrain01-04-2013

  Jongejonge, staan ze allebei verloren, Kramnik én Carlsen. Dat zou een ongelooflijk einde zijn 🙂

 30. Thomas Maes
  Thomas Maes01-04-2013

  Ik vond het een schitterend tornooi.

  Carlsen heeft van alle deelnemers de beste kans tegen Anand. Als Kramnikfan ben ik blij dat hij uiteindelijk slechts op tiebreak tornooi niet zal winnen.
  Ik vond hem het beste spelen van de acht.

 31. Peter
  Peter01-04-2013

  Klopt allemaal, maar het is nog niet gedaan! Chuky kan nog missen.

 32. MarcvS
  MarcvS01-04-2013

  Allebei de leiders verloren 🙂

  Carlsen wint.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.