NIC

Wie pakt titel, wie redt zich?

Terwijl iedereen uitkijkt naar de rechtstreekse duels voor titel en behoud, zijn de boeken in de lagere reeksen van de NIC al gesloten: Brugge en CRELEL stijgen, terwijl in 2A een ongelooflijk spannend slot het lot van Herve bezegelde…

Wirtzfeld onder hoogspanning Foto’s@Frans Peeters

Wie zondag besluit af te zakken naar Wirtzfeld, weet dat het sowieso een zenuwslopende dag zal worden. Voor plaats 1 strijden Wirtzfeld en Amay voor de titel. De thuisploeg mo├ęt winnen, maar heeft daar ook alle papieren voor. Het lijkt er op dat de ploeg uit de oostkantons een ijzersterke ploeg zal opstellen, maar wie er precies zal spelen, weet voorlopig niemand. De sterkste ploegen van beide teams zien er als volgt uit: Wirtzfeld kan spelen met Naiditsch, Khenkin, Fridman, Postny, Romain, Istratescu … De favoriet heeft maar liefst 10 + 2600’s op de lijst staan, waarvan enkel Ivanchuk en Svidler zeker niet zullen spelen (zij spelen mee in London momenteel). Ook Amay heeft een goede basis: Anish Giri (die al eens meespeelde), Khairullin, Drozdovskij en een schare aan 2500-spelers.

Onderaan is er de ontmoeting tussen Deurne en Zottegem. Daar zijn de opstellingen nagenoeg bekend. Beide teams hebben immers weinig geheimen. Het is een clash tussen de jeugd van Zottegem en de ervaring van Deurne. Zottegem moet winnen.

Afgelopen zondag werden de slotceremonies in de andere reeksen al gespeeld. Twee promovendi waren eigenlijk al bekend voor die laatste speeldag: Brugge en CRELEL (Luik) waren oppermachtig in hun reeks. Er zijn dus weinig woorden vuil te maken aan het verloop van de titelstrijd in tweede nationale, die nooit een echte strijd is geweest. Waar het wel ongemeen spannend was, was onderaan de rangschikking in reeks 2A. Daar kwamen enkele ploegen nog in aanmerking voor het zakken naar de onderste regionen, maar vooral CREB en Herve stonden op scherp.

Robin Leenaerts stuntte tegen Hans Klip, een cruciale zege in 2A

Beide teams stelden een stevige ploeg op tegen Mechelen en NLS Lommel. Omdat CREB won met 13-19, hing alles af van het resultaat van Herve. De Waalse ploeg had genoeg aan 15 punten en was op papier een 100 punten sterker dan de NLS’ers, die door hun derde plaats de kans gaven aan jeugdspelers Wessel Van Kessel en Barry Swevels op de onderste borden. Die laatste kreeg enigszins onverwacht een erg snel remiseaanbod van zijn op papier veel sterkere tegenstander. Een vreemde strategie voor een ploeg in nood. Daarna speelde een heus rampscenario zich af: op bord 1 stuntte Robin Leenaerts tegen Hans Klip, op bord 3 kreeg Soel Kartsev – die als enige lager gerangschikt was – klappen van Alan Van Der Heijden en op bord 7 toonde Van Kessel (1929) de kracht van de jeugd. Hij won van Pierre Fontaine (2080). Op dat moment was er nog weinig aan de hand, want bord 6 Sascha Schiffers had alles onder controle: een pionnetje meer in een rustig eindspel zou minstens tot remise moeten leiden, maar in een ongelooflijk absurd slot slaagde hij erin de partij nog te verliezen.

Uiteindelijk verloor Herve met 19-13. Het gevolg: 1 bordpunt te kort om in tweede te blijven, een zelden geziene ontknoping… NLS en consoorten krijgen volgend jaar in tweede gezelschap van Brasschaat, Fontaine 2, Amay 2 en Sint-Amandsberg.

Foto’s@Frans Peeters

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.