IMG 7900

Overlijden Philippe Van Speybroeck

Het Belgisch Jeugdkampioenschap is begonnen met een domper: Philippe Van Speybroeck, voormalig nationaal jeugdleider en drijvende kracht achter de club Chesspirant, is gisteren overleden…

Van Speybroeck overlijdt

De prachtige conferentiezaal in de Florealclub in Blankenberge was vanmorgen het toneel van een indrukwekkende minuut stilte, gevolgd door een al even indrukwekkend applaus. De reden: het overlijden van een van de boegbeelden van het Vlaamse jeugdschaak. Philippe Van Speybroeck was alomtegenwoordig op de Vlaamse jeugdtoernooien, was enkele jaren nationaal jeugdleider en was later verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Schaakclub Chesspirant. Van Speybroeck lag sinds december in een coma na complicaties na een operatie. Hij overleed vrijdagavond 5 april. Onze redactie deelt zijn medeleven met de familie.

Intussen ging het Belgisch Jeugdkampioenschap volgens plan van start. De locatie is in ieder geval ronduit uitstekend: de Floreal Club in Blankenberge biedt alle faciliteiten, die dergelijk kampioenschap nodig heeft. De reeksen zijn verdeeld over meerdere zalen en om de rust in de zaal te bewaren, zijn toeschouwers niet toegelaten. De meeste partijen zijn echter wel te volgen via SF Live en natuurlijk in zaal 14 (met deskundige commentaar van Mher Hovhanisian). Vanaf morgen zullen alle 60 liveborden beschikbaar zijn.

Stefan Beukema is de grote favoriet

Beukema start met vlotte zege

De elitereeks dit jaar heeft één grote favoriet: Stefan Beukema. “De Beuk” won het toernooi al twee keer en heeft behalve de hoogste elo ook veel ervaring. Het toernooi begon voor hem alvast goed: Maarten De Vleeschauwer speelde zichzelf in de vernieling en zo was het eerste punt al bij al vlot binnen voor Beukema.

Zijn d4 was in gewoon slecht. Daarna kon ik misschien beter spelen, maar uiteindelijk was de zege vrij vlot, wat fijn is, want normaal gezien start ik slecht. Ik heb dus gisteren nog een partij gespeeld voor de interclubs in de KNSB, zodat ik al wat opgewarmd was. In principe verwacht ik dat Rein mijn grootste concurrent wordt, maar veel zal toch afhangen van de vorm van het moment. – Stefan Beukema

Diezelfde Verstraeten won onlangs een toernooi in Frankrijk met een erg knappe 7/7 en is in dus bloedvorm. Tegen Nicola Capone – een van de outsiders, die vooral over enkele jaren als échte topfavoriet verwacht wordt – verliep de opening naar wens, maar in het middenspel speelde Verstraeten niet zo secuur, aldus commentator en coach Hovhanisian:

Ik geloof dat Pa4 al niet zo logisch is. Rein kon een heel goed eindspel krijgen met Pxe4 of Lb2. Daarna speelde hij ergens Lxf6, wat er echt wel een erg slechte zet uitziet. Daardoor kreeg zwart remisekansen, die hij in eerste instantie goed benutte, tot Rein de bal wel echt helemaal missloeg. – Mher Hovhanisian

Inderdaad: Verstraeten blunderde enorm met 46 e4??? en kwam plots in een eindspel met een pion minder terecht en enkel paarden op het bord. Capone kon spelen voor winst, maar uiteindelijk eindigde de partij op remise.

Nicola Capone jatte een halfje van Rein Verstraeten

Wie zal het toernooi zeker niet winnen? Volgens elo Hans Lysander, die net als vorig jaar ver onder de andere deelnemers gerangschikt is (Lysander heeft 1794). Vorig jaar zorgde Lysander nog voor enkele stunts, maar vandaag werd de hiërarchie gerespecteerd: Lennert Lenaerts, die dit toernooi door Belgisch Kampioen Tanguy Ringoir getraind wordt, kende weinig problemen en won. Twee onvoorspelbare spelers zijn Wouter Ghyselen en Lars Swijsen. Zij deelden de punten na een boeiend middenspel. Hetzelfde resultaat herhaalde zich in Schaeken-Verhelst, na een eerder vreemde partij.

De stand na ronde 1:
1-2. Beukema, Lenaerts 1
3-8. Swijsen, Verstraeten, Capone, Ghyselen, Schaeken, Verhelst 0,5
9-10. De Vleeschauwer, Lysander 0,5

 1. Peter Van Praet
  Peter Van Praet07-04-2013

  Ik heb het in het begin wel moeilijk gehad met Philippe, maar gaandeweg en ook door met hem te praten, ben ik hem zeker gaan respecteren. Ik vind dit heel droevig nieuws en wens de familie en vrienden veel sterkte toe.

 2. Jan Bockaert
  Jan Bockaert08-04-2013

  Ik ben Philippe dankbaar.

  Ik heb me twintig jaar buitengewoon geamuseerd in het schaken, en die 20 jaar heb ik aan Philippe te danken.

  Philippe was zoveel meer dan een schaakleerkracht. Als ik ooit een mentor gehad heb, dan moet dat Philippe geweest zijn.

  Ik wens zijn familie en zijn vrienden veel sterkte. Ik hoop dat ze troost vinden in de wetenschap dat Philippe in zijn leven een verschil gemaakt heeft. Voor mij, en voor zonder twijfel zoveel andere jonge schakers.

  Ik ben dankbaar dat ik Philippe gekend heb.

 3. Goendi
  Goendi08-04-2013

  Ongeveer 15 jaar geleden leerde ik Philippe kennen als jeugdleider van de KBSB, toen hij noodgedwongen de ter ziele gegane Glorney & Faber cup diende te organiseren in België. Ik had zelf geen flauw benul in die tijd wat daar allemaal bij kwam kijken, en het is dus pas vele later dat het me daagde hoe veel moeite hij wel heeft gedaan voor veel jongeren. Zijn mateloze inzet voor de jeugd heeft mij alvast één van mijn meest waardevolle jeugdherinneringen bezorgd. 50 lentes werden je gegund, veel te weinig. Geniet nu van de eeuwige jeugd.

  Geen vaarwel, maar tot ziens.

 4. TheMirrorMan
  TheMirrorMan08-04-2013

  Ik heb vaak gehoord dat Philippe niet de gemakkelijkste was.
  Persoonlijk heb ik dat nooit ondervonden. Ik heb hem ervaren als een gedreven, geduldige, passionele persoon die er altijd stond, voor zijn jeugd, ouders en mensen die raad vroegen.
  In de vele toernooien waar ik hem heb ontmoet was het steeds met een joke dat hij het ijs brak.
  Een schaakclub uit de grond stampen van niets, er zijn weinigen die dit kunnen zeggen.
  Vaarwel Philippe. We zullen je missen.

 5. manvanmelle
  manvanmelle08-04-2013

  Philippe

  het gaat je goed daarboven. Je onnavolbare inzet voor het schaken zal een leemte achterlaten hier beneden.
  Ongetwijfeld kan je daarboven de jeugd begeleiden.

  RIP

 6. Fabian
  Fabian08-04-2013

  Mijn oprechte deelneming aan de familie van Philippe alsook aan de leden van zijn geliefde schaakclub Chesspirant..

  Mooie herinneringen blijven mij bij. De man met onwrikbare wil om jeugdspelers te leren schaken.
  De energie en het enthousiasme waarmee staan in het geheugen gegrift. Een onvermoeibare motor die spelers meetrok naar toernooien, steeds gepakt en gezakt met allerlei schaakmateriaal.
  Lange treinritten naar godvergeten plaatsen en spannende toernooien maakten deel uit van jouw weekendtrips met de ‘gasten’.

  Ik ben je persoonlijk dankbaar voor vele mooie jeugdschaakjaren.

 7. Dorian
  Dorian08-04-2013

  Dit raakt me diep, Philippe heeft een grote invloed gehad op veel jeugdspelers, mij inbegrepen.
  veel sterkte aan familie, vrienden en de club Chesspirant.

 8. Jan T'Sas
  Jan T'Sas10-04-2013

  Ook vanwege onze club sterkte aan de familie en (schaak)omgeving. Jeugdschaak staat bij ons al bijna 30 jaar hoog op de clubagenda en we hebben het in die tijd overal in het land zien opbloeien. Dat zou niet mogelijk zijn geweest zonder impulsgevers zoals Philippe.

 9. Roman Hugo
  Roman Hugo10-04-2013

  Ik kende Philippe al van de nationale kampioenschappen voor visueel gehandicapten in Herbeumont toen
  hij erg bevriend was met Peter Vanhoutte en andere spelers van de Gulden Pion in Kortrijk, een club voor visueel gehandicapten. In 1988 ging hij mee naar het jeugdwereldkampioenschap voor visueel gehandicapten in het Zweedse Skelleftea, als begeleider van Hervé Eeckman en Peter die doofblind is.

  Toen hij Belgisch kampioen was bij de BSFVG, heb ik hem zelf begeleid naar
  het Wereldkampioenschap in Moskou.

  Na zijn voorzitterschap van de Belgische Liga voor Visueel Gehandicapten,
  heb ik hem nog regelmatig ontmoet op jeugdtornooien, want Philippe gaf
  schaakles tot stap 5, en had veel succes met zijn leerlingen. Ava Vandekerkhove heeft ook
  jarenlang les van hem gekregen.

  Zijn overlijden spijt me zeer.

  Hij wordt niet vergeten.

  Hugo Roman

 10. Ben Van de Putte
  Ben Van de Putte11-04-2013

  Onze liga heeft veel te danken aan Philippe die mee de kar van de jeugdwerking heeft getrokken en is blijven trekken via zijn plaatselijke afdelingen. Als ik hem tegenkwam,zelfs als hij eens naar de winkel kwam in Gent,… Philippe was altijd onderweg. Onderweg met zijn jeugd of naar zijn jeugd, maar vooral VOOR zijn jeugd. Heel veel kinderen verloren hun lesgever, schaakcoach en hebben dankzij de vele inspanningen van hem de schaakmicrobe te pakken gekregen. Mijn deelneming aan zijn familie, vrienden en clubleden.

 11. Bernard Roose
  Bernard Roose11-04-2013

  Afscheid moeten nemen van Philippe valt ons zwaar. Hij was een correcte en echt sportieve speler die een moeilijk te evenaren verdienste heeft voor het schaken in ons landje. Hij had nog zoveel plannen. Een verschrikkelijk verlies voor zijn gezin en onze club Chesspirant. Hoe moet het nu verder?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.