Dgebuadze

Een “koude douche” zorgt voor eerste afscheiding

Na een erg spectaculaire ronde hebben Dgebuadze en Docx de leiding genomen, beiden na partijen met een leuke en soms zelfs anekdotische voorgeschiedenis…

Spektakel zorgt voor eerste afscheiding

De vierde ronde was niet alleen een belangrijke, maar ook een bijzonder boeiende. De leiders besloten erin te vliegen: de meest opvallende partij van de dag was sowieso de topper tussen Van der Stricht en Dgebuadze. De Gentenaar koos voor een variant die hij eerder tijdens het Inventi-toernooi tegen Jan Timman had opgezet.

Volgens mij heeft Alexandre vandaag eigenlijk een mindere variant gespeeld dan diegene die Timman speelde. Het komt er in ieder geval op neer dat Timman f4 tegenhield, wat volgens mij correct is, iets wat vandaag niet gebeurde. Ik vind het dus oprecht jammer dat ik deze partij verloren heb, want volgens mij was mijn opbouw niet verkeerd. Eerst offerde ik een kwaliteit op b4, wat thematisch is in die stelling, maar toen vond ik ook Pe5, wat volgens mij een erg interessant stukoffer is. Als hij het aanneemt, gaat hij volgens mij niet zijn fijnste tijd beleven. Op dat moment had ik een goed gevoel over de stelling, maar ik weet niet of dat objectief correct is. Het cruciale moment was er toen ik e4 speelde. Zijn d5 had ik niet verwacht en was simpelweg ijzersterk. Dat was echt een koude douche. – Geert Van der Stricht

Dgebuadze finishte goed en wipt naar de leiding.

Kim Le Quang: 2u en 20 minuten voor één zet…

Daar staat hij niet alleen, want ook Stefan Docx won zijn partij. Een partij met een leuke geschiedenis trouwens.

Kim Le Quang is een speciale speler. Een hele tijd geleden speelde ik tegen hem op een BK, toen nog met een tijdscontrole van 2u en 30 minuten voor 50 zetten. Op een bepaald moment dacht hij in die partij 2 uur en 20 minuten na over 1 zet, iets dat ik nooit meer zal vergeten. Nadat hij gespeeld had, kwam hij naar mij om te zeggen dat ik aan zet was. Ik had intussen al zowat alle partijen in heel de zaal 3 keer gezien en was bijna vergeten dat ik zelf een partij aan het spelen was. Uiteindelijk had hij nog 1 minuut voor 34 zetten, iets wat hij niet haalde. – Stefan Docx

Vandaag ging het iets normaler, maar dook toch opnieuw het oude euvel op. Le Quang moest in een ongeveer gelijke stelling meer dan 20 zetten doen in een 20-tal minuten. De stelling ging snel bergaf en met een verpletterende aanval tikte Docx de 2/2 binnen. Docx leidt nu, samen met Dgebuadze.

Soors wint niet, maar houdt leiders in vizier

Stef Soors moest dus winnen om de koppositie niet af te staan. Hij was gemotiveerd om tegen Stéphane Hautot voor een tweede zege te gaan, maar vergiste zich vrij snel in de openingsfase van de partij.

Ik heb vroeger al eens twee keer tegen Stéphane gespeeld, toen met zwart, en telkens liep het mis in de opening. Het lijkt wel een vloek. Vandaag vergiste ik me opnieuw en was mijn voordeel al snel verdwenen. Gelukkig viel de schade nog wel mee en was de balans houden geen groot probleem. Toch is het jammer, want in zo'n toernooi moet je elke kans grijpen. – Stef Soors

Tanguy Ringoir won zijn eerste vandaag

Voorts won Tanguy Ringoir overtuigend zijn eerste partij tegen Jan Rooze. Ringoir was erg tevreden over het spel en natuurlijk ook over het resultaat. In de laatste partij van de dag kroop Rein Verstraeten uit een dubbele houdgreep van Pieter Claesen en haalde nog remise, tot groot ongeloof van beide spelers trouwens.

De stand:

1. Dgebuadze, Docx 3/4
3. Soors, Hautot 2,5/4
5. Van der Stricht, Ringoir 2/4
7. Claesen, Verstraeten 1,5/4
9. Rooze, Le Quang 1/4

  1. brabo
    brabo11-07-2013

    Gisterenavond een nieuw blogartikeltje gepost met referentie naar de anekdote van Stefan: http://schaken-brabo.blogspot.com/2013/07/mijn-mooiste-zet.html

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.