Rein2

“Op die manier verliezen wens je niemand toe”

Rein Verstraeten zorgde voor de stunt van de dag door Stef Soors te verslaan, maar het meest opmerkelijke was misschien wel de partij tussen Stéphane Hautot en Geert Van der Stricht, die een derde leider opleverde…

Geen vuurwerk in topper, onoplettendheid Van der Stricht

Het gebeurt niet vaak dat uw dienaar nog tijdens zijn middageten moet constateren dat twee van de vijf elitepartijen plots zijn afgelopen. Meestal betekent dat twee salonremises, maar vandaag was dat enkel in één partij het geval. Alexandre Dgebuadze testte zijn favoriete toernooistrategie uit en deed geen enkele moeite om Tanguy Ringoir te beconcurreren met wit. Met +2 zit ‘Sandro’ (zoals hij door een van de elitespelers genoemd wordt) goed op schema: geen reden voor hem dus om risico te nemen. Ringoir op zijn beurt gaf aan met zwart in dergelijke stelling sowieso niet veel te verwachten. Blijkbaar heeft dit stramien zich de laatste onderlinge ontmoetingen telkens herhaald, telkens met dezelfde kleurenindeling.

Dgebuadze-Ringoir, net voor het einde van de partij

Veel verrassender was dat de andere partij die afgelopen was, in een overwinning van Stéphane Hautot was geëindigd. Niet door een GSM-incident, zoals de meesten ter plaatse dachten, maar wel omdat Van der Stricht erg snel een stuk blunderde, waarschijnlijk door een onoplettenheid.

Te1 van mij was een nieuwe zet en volgens mij de eerste zet die van de theorie afwijkt. Ik denk dat hij dan gewoon even onoplettend was en veel te snel speelde. De volgende zet had ik een simpele dubbele aanval met stukwinst. Dit is natuurlijk meegenomen, maar ik vind het toch vooral jammer voor Geert. Op die manier verliezen wens je niemand toe en zeker niet een speler van zijn niveau. – Stéphane Hautot

Enkele minuten later was de derde partij al afgelopen: Jan Rooze en Kim Le Quang hielden het op een relatief snelle puntendeling.
Voor Rooze een halfje met gemengde gevoelens.

Ik moet er niet over liegen, tot nu toe speel ik simpelweg als een dweil. Ik raak niet in mijn ritme, het zit wat tegen, maar ik moet ook zeggen dat de tegenstand voor mij te goed voorbereid is. Ik heb het zelf niet gemakkelijk om alle varianten, die ik ooit bekeken heb, te onthouden. Daarnaast is het moeilijk om me voor te bereiden tegen tegenstanders als Stefan Docx of Tanguy Ringoir: hun repertoire is zo veelzijdig. Ik hoop dat ik het tij nog kan keren de komende rondes. – Jan Rooze

De speelruimte van de elitespelers

Rein Verstraeten profiteert van overmoedige Soors

Voor de stunt van de dag waren we vandaag aan het goede adres bij Rein Verstraeten. De Leuvenaar, volgend jaar student handelsingenieur, mikt dit toernooi op de FM-titel. Daarvoor moet hij 4,5/9 halen, geen sinecure. Vandaag zette hij wel een eerste stap.

Ik heb al vier loodzware partijen gehad. Eigenlijk wilde ik vandaag eens wat rust, maar dat zat er weer niet in. Ik denk dat ik goed opende en op een bepaald moment (na zijn zet Pg5, door Soors gemist) bood ik remise aan. Op dat moment sta ik volgens mij iets beter. Hij weigert, maar begon dan te forceren, in die mate dat hij uiteindelijk gewoon materiaal verloor. Het was dus een ideale dag voor mij: niet té lang gespeeld en toch mijn eerste zege. – Rein Verstraeten

In de langste partij van de dag remiseerden Stefan Docx en Pieter Claesen na een geanimeerde partij, die zeker de molen van een engine nodig heeft om de precieze gang van zaken te bepalen.

De stand na ronde 5:

1. Dgebuadze, Docx en Hautot 3,5/5
4. Soors, Verstraeten, Ringoir 2,5/5
7. Van der Stricht, Claesen 2/5
9. Rooze, Le Quang 1,5/5

 1. brabo
  brabo10-07-2013

  Ik kan er van meespreken dat het moeilijk voorbereiden is op spelers zoals Tanguy en Docx. In de interclub slaagde ik 0 keer op 11 partijen erin om te voorspellen wat er op het bord zou komen en het is niet dat ik geen inspanning heb gemaakt, zie mijn laatste blogartikeltje: http://schaken-brabo.blogspot.be/2013/07/de-sterktelijst.html

  In de open groep vind ik dat we ook even David Roos mogen vermelden. Gisteren won hij een echte vechtpartij van FM Gorik Cools met een systeempje dat ik zelf ook wel eens wil spelen. Vandaag speelde hij comfortabel remise tegen GM Motwani en wint ondertussen al een karrevracht aan ratingpunten.

 2. Theo
  Theo10-07-2013

  Bravo Brabo. Goed gedaan!

 3. brabo
  brabo11-07-2013

  Grappig Theo !
  Ik vind het in elk geval geruststellend om te lezen dat ik niet de enige ben die met dezelfde soort problemen in de voorbereiding worstel tegen spelers zoals Stefan en Tanguy. Zo schreef ik al eerder op mijn blog: “Dit lokte net na de partij een erg pijnlijke (wellicht onbedoelde) uitspraak van 1 van mijn ploeggenoten uit dat ik die opening toch wel had kunnen verwachten want Stefan had dit niet lang geleden al gespeeld.” zie http://schaken-brabo.blogspot.com/2013/03/grootmeesternorm-voor-stefan-docx.html
  Uit de rest van het artikeltje kan je al afleiden dat die ploeggenoot iemand anders is dan Jan dit terloops vermeldend vooraleer sommigen verkeerde interpretaties maken.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.