Dgebuadze

Dgebuadze wint eerste West Flemish Open

De Belgische schaakzomer zit al vrij vol, maar toch was de allereerste West Flemish Open geen tegenvaller. De eerste prijs was voor GM Dgebuadze…

Scheidingspunten beslissen

Met dank aan Ruben Decrop en Annelies Cuvelier

Met 60 waren ze afgezakt naar de eerste editie van de West-Flemish Open, een zwitsers toernooi van 7 rondes, dat plaatvond aan zee. De West-Flemish Open werd ondermeer mogelijk gemaakt dankzij een eenmalige storting van de VSF aan de liga’s. Ondanks deze uitzonderlijke inkomstenbron is het verlangen groot om er jaarlijks toernooi van te maken, aldus de organisatie.

De twee topfavorieten waren the GMs Alexandre Dgebuadze en Vladimir Okhotnik, die zijn verblijf in Belgiƫ na het Open van Charlerloi nog even verlengde. Na 4 ronden stonden beiden met het maximum aan de leiding, samen met de Franse FM Julien Lamorelle. In ronde 5 speelden de grootmeesters onderling snel remise zodat Lamorelle dankzij winst alleen aan de leiding kwam. Maar in de zesde ronde botste de Fransman op Dgebuadze. Okhotnik kon slechts moeizaam mee door een winst tegen Frederik Decoster, hoewel deze laatste lang de beste kansen had.

In de laatste ronde kon Dgebuadze met zwart nooit enig voordeel bereiken tegen de Nederlander Joep Nabuurs en er werd vrij snel remise overeengekomen. Als Okhotnik zijn pionwinst tegen Lamorelle kon verzilveren, zou hij alleen toernooiwinnaar worden. De Fransman verdedigde echter taai en het werd uiteindelijk remise. De 2 GMs eindigden daardoor samen met 6 op 7. Met de scheidingspunten werd Dgebuadze de winnaar van het eerste West-Flemish Open. Gedeeld tweede werden Julien Lamoreele en Fabrice Wantiez, die de laatste ronde een punt cadeau kreeg omdat zijn tegenstander te laat opdaagde.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.