Stappen

Zomermaanden schaakmaanden

Schaakwinkel Chess Consult heeft opnieuw enkele mooie promoties. Lees er hier alles over…

Stap 6, Bronzik en Hellsten

Door Philippe Vukojevic

Augustus en juli: de reismaanden par excellence. Voor velen een unieke mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen, mooie plekjes te ontdekken of om nieuwe talen aan te leren. Dat is trouwens iets waar zich veel taalzwakke studenten van bewust zouden moeten zijn. Als antwoord op hun clichématig “ik kan dat echt niet, Frans” (waarbij met Frans de taal wordt bedoeld), krijgen ze van meester Frans meestal te horen: “Je moet meer studeren”. Nu zou het ook kunnen helpen om te zeggen: “Ga reizen! En als een reis of een Erasmus-verblijf in Frankrijk niet helpt, zoek dan een Frans lief”. Dat laatste helpt altijd (om de taal te leren). Benieuwd of er studenten met een tweede zit die raad zullen hebben opgevolgd deze zomer…

Oh, dit is Schaakfabriek.be en niet de nieuwsbrief van het Centrum Taal & Onderwijs? Sorry, ik liet me even gaan. Schaken dus. Bestaat er een schaakboek dat zo goed is dat het in meer dan 5 talen, waaronder het Nederlands, is uitgebracht? U denkt aan de Schaakinformator? Goede poging, de symbolen zijn in niet minder dan tien talen vertaald, maar… het Nederlands is er niet bij. Waarmee we natuurlijk niet willen zeggen dat de Informator geen goed boek is, als het goed wordt gebruikt. Het goede antwoord is Stap 1 van de Stappenmethode!

Nieuw jasje voor de stappenmethode

“De Stappenmethode! Natuurlijk! Hoe kon ik die vergeten!” De methode die Chess Consult in de lerarenopleiding van Howest heeft geïntroduceerd, die de specialist van de methode gebruikt om Franstalige scholieren spelenderwijze Nederlands aan te leren en die de specialist van het schoolschaak het komende academiejaar ook in de Hogeschool Brussel tijdens een seminarie voor kleuterleid(st)ers zal voorstellen (“met.. hoe heten die kleine boekjes weer, ja… de Opstapjes, dat was het!”).

Inderdaad, de Stappenmethode. Wist u dat het werkboek van Stap 1 al in zeven talen bestaat? Het Nederlands, het Engels, het Frans (créé en Belgique), het Duits, het Turks, het Deens en het Tsjechisch (vyrobeny v Belgii). Toch blijft Cor van Wijgerden zijn methode, die ten onrechte bijna uitsluitend aan kinderen wordt voorgeschoteld, ook de Nederlandse edities verder verfijnen en uitbreiden. Samen met zijn vriend, de grootmeester l’Ami, heeft hij nu Stap 6 Extra uitgebracht. Hier alvast een oefening: http://www.stappenmethode.nl/lessen/nederlands/stap6x.htm

Wilt u ook de 1.295 andere oefeningen eens uittesten? Bestel dan het boek via info@chessconsult.be. Natuurlijk kunt u ook de andere boekjes, de Chess Tutors, de Tasc Chess CD en de (proef)examens en diploma’s via dit e-mailadres bij de grote specialist van het schoolschaak en de Stappenmethode bestellen.

Te ongeduldig? Kom dan naar het toernooi van Brasschaat. Op 17, 21 en 25 augustus kunt u Stap 6 Extra meteen ook inkijken (en kopen voor € 9,00. Verder wordt op 17 augustus tijdens het toernooi ook Bronziks Techniques of Positional Play voor € 17,50 (i.p.v. € 24,50) gelanceerd en op zondag 25 augustus staat naast Stap 6 Extra Hellstens nieuwe boek: Mastering Endgame Strategy – (€ 20,50 i.p.v. € 27,50) in de kijker. En Hellstens trilogie (Mastering Opening Strategy, Mastering Chess Strategy en Mastering Endgame Strategy – samen goed voor 1.398 schaakpagina’s) komt op de slotdag van het toernooi op € 60 i.p.v. € 73,50.

 1. DM
  DM16-08-2013

  ik ben een speler van 2150 elo uit Brussel en zou graag voor gemotiveerde spelers van minstens
  1700 elo les geven tegen een correcte bedrag ( tiental leerlingen ) vanaf september 2013
  Mijn enige minpunt is dat ik in eerst instantie Franstalig ben en ik ken geen ‘vriend’ ben van
  verandwoordelijken van clubs uit het noorden van het land

  5 jaar les gegeven in sommige scholen in Brussel Op zoek naar nieuwe uitdagingen

  MD ( aanwezig in Brasschaat als mede scheidsrechter )

 2. Theo
  Theo18-08-2013

  Wat is een correct bedrag?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.