Zaal

Topduels in Brasschaat komen eraan

De eerste vier rondes in het open in Brasschaat brachten weinig wereldschokkends: zes toppers hebben het maximum. De vrouwelijke GM Zhao Xue springt het meeste in het oog. Hoe kwam deze Chinese in Brasschaat terecht? En wie is de nieuwe coach van Hovhanisian? …

“Google Translate heeft ons geholpen”

Deze editie van het Open van Brasschaat is bijzonder: het is de eerste na het overlijden van de vorige voorzitter en organisator Paul Beckers. De organisatie is nu overgenomen door Bart Van Brugghe, die – gelukkig voor hem – blijkbaar geen lege doos erfde.

Het overlijden van Paul was voor ons een donderslag bij heldere hemel. We hadden net de indruk dat hij aan de beterhand was en toen gebeurde dat. Een mens wordt er even stil van... Dit toernooi is voor een deel zijn kind, dus ben ik blij dat ik het kan voortzetten. Paul heeft me ook vrij veel informatie al doorgespeeld voor zijn overlijden. Ik ben dus niet van 0 moeten beginnen. Enkel de locatie is voor één jaartje anders, maar we zijn er erg tevreden mee. Het is minder gezellig dan de Ruiterhal, maar het heeft ook voordelen, zoals minder geluidsoverlast van het café bijvoorbeeld. – Bart Van Brugghe

Geen stijlbreuk dus, maar wel een erg opvallende naam op de deelnemerslijst: die van vrouwelijke GM Zhao Xue. Zij vond Brasschaat de ideale plaats om haar reis door Europa op te fleuren. Via Biel en Vlissingen reisde ze verder naar de Antwerpse stad. Haar aanwezigheid is dus niet professioneel, maar wel toeristisch geïnspireerd. De schaaktoernooien helpen haar haar reis te bekostigen. En contact opnemen met de organisatie: dat deed ze zelf.

Veel mensen denken misschien dat wij als organisatie haar hebben proberen te strikken, maar eigenlijk is het omgekeerde waar. Zij heeft ons gemaild met de vraag. In eerste instantie hebben we nee moeten zeggen, simpelweg omdat er geen geld voor was, maar uiteindelijk was een sponsor bereid haar kosten op zich te nemen. Het contact verliep niet altijd even makkelijk: ze praat wel goed Engels, maar het schrijven is een ander paar mouwen. We hebben de meeste mails met Google Translate moeten ontcijferen (lacht). Het is een meevaller van formaat: ze is erg vriendelijk en correct. We zijn er heel blij mee. – Bart Van Brugghe

Zhao Xue, op doorreis in Europa

Zhao Xue is alleen in Brasschaat, na afzegging van een andere Chinese WGM, die met haar man Bu Xiangzhi terugreisde naar China.

Zes koplopers, enkel IM Iszak verliest punten

Na vier rondes is er betrekkelijk weinig gebeurd. Van de topfavorieten heeft enkel voormalig winnaar Iszak halfjes laten liggen. Hij remiseerde tegen Schuermans en Roggeveen. Van de schaduwfavorieten was de nederlaag van Stefan Beukema tegen Dirk Voet verrassend, maar daarmee is het meeste gezegd. Uiteraard zijn er enkele kleinere stunts, die op zich zeker de moeite zijn te vermelden, maar die we overlaten aan uw eigen beoordelingsvermogen.

Eén opvallende naam bij de 6 is die van Mher Hovhanisian, die deze zomer nog geen optreden in België deed. Wel in Maastricht in juni, waar hij met glans gedeeld eerste werd, voor een klepper als GM Sokolov, waarmee hij de punten deelde. De Armeen is dus best in vorm en haalde zijn hoogste rating ooit: 2507. De reden: een nieuwe trainer! Vanavond worden de eerste toppers gespeeld, met Docx-Xue als hoogtepunt.

Mher en zijn nieuwe coach Johan Boskamp.

 1. DM
  DM21-08-2013

  ik heb ook een nieuwe trainer Johan Cruijff

  8 uur per dag zwoegen

 2. Ludo Tolhuizen
  Ludo Tolhuizen21-08-2013

  Naar verluidt bestaat er in China een restaurant met als Engelse naam “Google Translate Server Error”

 3. Thomas Maes
  Thomas Maes22-08-2013

  @DM:
  Elk nadeel heb z’n voordeel

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.