Mortsel

Rapidschaak voor +1850 en -1850 Elo

Voor de achtste keer kun je op zondag 15 september meedoen aan het Open Rapidtoernooi van Schaakkring Oude-God in Mortsel. De formule van het toernooi is vorig jaar vernieuwd: in de A–groep spelen schakers van 1850 Elo of meer voor de prijzen, in de B-groep vechten spelers onder de 1850 Elo het onder elkaar uit…

Niet moeilijk doen

Na zeven jaar ijzersterk en boeiend rapidschaken met vooral spelers boven de 2000 Elo wilde Schaakkring Oude-God het een keer anders aanpakken. Daarom werd vorig jaar voor het eerst in twee groepen gespeeld, met 1850 Elo als scheidingslijn. In veel toernooien gaat de reeks met de sterkste spelers dan met het grote geld lopen, maar hier bleef het prijzengeld voor beide groepen gelijk. De formule viel meteen in de smaak, en het aantal spelers in de B-reeks lag zelfs hoger dan het aantal spelers in de A-reeks.

“Met deze nieuwe formule wilden we spelers aantrekken die tot nu toe wegbleven van ons toernooi”, legt voorzitter Jan T’Sas uit. “De jaren voordien was het niveau van de deelnemers erg hoog. Er deden zelfs meer spelers boven dan onder de 2000 Elo mee. Zelfs met stevige ratingprijzen kregen we dat niet rechtgetrokken. Maar met de nieuwe formule lukte het wel. Trouwens, laaggequoteerde schakers die vooral ervaring willen opdoen tegen sterkere tegenstanders, mogen nog altijd meedoen in de A-groep, als ze dat willen. Bovendien maken ze dan nog altijd kans op een ratingprijs.”

Bart Michiels, een van de mooie namen op de erelijst

Mooie erelijst

De erelijst van het toernooi bevat intussen al heel wat mooie namen. Het eerste jaar, in 2005, moesten GM’s Popvic en Dgebuadze enigszins verrassend hun meerdere erkennen in Bart Michiels en Stefan Docx. In 2006 jaar won Docx het toernooi, voor Cekro en Popovic. Michiels eindigde in 2007 tweede achter Saltaev maar voor Dgedbuadze. In 2008 was Pascal Vandevoort met een recordscore van 8,5/9 de grote triomfator en in 2009 greep Ekrem Cekro de macht. In 2010 streden drie GM’s voor de hoofdprijs, maar enkel Dgebuadze haalde het podium, dat hij bovendien moest delen met Hovhanisian en Sadkowski. Laatstgenoemde miste dat jaar in de laatste ronde de kans om solo het toernooi te winnen, maar in 2011 lukte het hem dan toch en hield hij Elofavoriet Marc Dutreeuw achter zich. Vorig jaar was er dan weer geen kruid gewassen tegen Ekrem Cekro (A-reeks) en Tanguy Ragheno (B-reeks).

Jeugdtoernooi

Op zaterdag 14 september organiseert de club op dezelfde locatie zijn 28ste jeugdtoernooi, dat deel uitmaakt van het jeugdcriterium. Aan dit toernooi nemen jaarlijks meer dan honderd kinderen en jongeren deel. Alle info staat op de website van de club. Interesse? Het Open Rapidtoernooi van SK Oude-God vindt plaats op zondag 15 september (10-18 u.) in zaal ’t Parkske, Edegemsestraat 23 in Mortsel. Deelnemen doe je voor 8 euro (-16 j.: 5 euro). De formule is 9 ronden Zwitsers (15’ KO).

Info en inschrijven
 1. jan janssens
  jan janssens03-09-2013

  Vreemd ik kan het artikel niet lezen

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain04-09-2013

  Dat probleem is gelukkig eerder al voorgekomen. Het is vrij simpel op te lossen:

  “Schaakfabriek op de uitzonderingslijst van AdBlock zetten verhielp bij mij het probleem”

 3. peter peeters
  peter peeters04-09-2013

  Ja dat lost het probleem wel op! dankuwel!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.