Nils1

Jonge Fide Meesters domineren schaakweek

De afgelopen schaakweek viel er opnieuw wat nieuws te rapen: na Rein Verstraeten heeft ook Nils Nijs de FM-titel binnengehaald (en hoe!) en in Hechtel was Stefan Beukema te sterk voor iedereen…

Nijs stunt in Noorwegen

Met 2298 op zijn elokaartje was Nils Nijs een van de minst gelukkige schakers toen de laatste eloranking uitkwam. Maar als iemand 2298 kan halen, zit er ook meer in… Na een jaar dat in het teken stond van zijn studie als burgerlijk ingenieur trok Nijs naar Noorwegen, om op zoek te gaan naar die paar elopuntjes die hem de titel van Fide Meester zou schenken. Het werd veel meer dan dat…

Dat Nijs een goede vorm te pakken had, toonde de derde ronde. Nijs haalde onder het goedkeurend oog van toeschouwer Magnus Carlsen een huzarenstukje uit en hield GM Smirin, met 2666 een respectabele GM, op remise. Daarna werd het alleen maar beter met een 2,5/3 tegen 3 IM’s (Trent, Svane en Ellness). Op dat moment was de FM-titel al lang binnen. Een nederlaag in de laatste ronde tegen GM Hansen belette niet dat hij maar liefst 25 elopunten incasseerde.

Stefan Beukema wint élke partij

Vorig weekend stond in Hechtel de zevende editie van het Schanstoernooi op het programma. Het toernooi kende na enkele succesvolle jaren met telkens meer dan 250 schakers een moeizame aanloop, maar uiteindelijk zakten toch 100 schakers naar Limburg af. De Open reeks trok niet veel aandacht, want met 17 deelnemers en slechts 3 +2000-spelers was de bezetting op zijn minst vrij mager te noemen. Voor de eerste plak leek het te gaan tussen Jelle Sarrau en Stefan Beukema. De Brasschaatspeler toonde de beste vorm: hij won het onderlinge duel en maakte daarna geen fout meer. Beukema won zelfs alle 7 partijen. Sarrau en Dimitri Allaert volgden op anderhalf punt.

 1. Pinokkio
  Pinokkio27-10-2013

  Weinig of geen tegenstand daar dus?

 2. Thomas Maes
  Thomas Maes29-10-2013

  In 2006 heb ik Carlsen ook al ontmoet tijdens het tornooi in Oslo.

  Leuk tornooi trouwens. Oslo is wel duur…

 3. brabo
  brabo29-10-2013

  Naast Rein en Nils mag ook Afrim Ismaili de FM-titel nu aanvragen. Ook hij overschrijdt voor het eerst de 2300 grens: http://ratings.fide.com/card.phtml?event=235555

 4. Reshevsky
  Reshevsky29-10-2013

  En hoe zit het met jou Brabo ?

 5. KAra
  KAra30-10-2013

  De manier waarop Afrim zijn FM-titel behaald heeft is op z’n minst opmerkelijke te noemen.
  http://ratings.fide.com/chess_statistics.phtml?event=235555&details=1

 6. brabo
  brabo30-10-2013

  Afrim is voor mij een totaal onbekende speler met een enorm potentieel. Zijn laatste officiële verliespartij dateert al van december 2009 tegen Steven Geirnaert ! Anders vertaald betekent dit 66 partijen zonder nederlaag ondanks heel wat +2200s als tegenstanders ! Ongelooflijk !!

 7. brabo
  brabo30-10-2013

  Reshevsky: http://schaken-brabo.blogspot.be/

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.