Luc

Winants schittert als weleer

Terwijl heel het land reikhalzend uitkijkt naar grootmeestertitels voor Bart Michiels en Tanguy Ringoir laat de tot op heden enige in België geboren grootmeester van het moment nog eens van zich horen. De fans moeten niet ongerust zijn: Winants is alive and kicking …

Winants leidt Wirtzfeld naar top 20

Van de 53 ploegen die in Griekenland op zoek gingen naar de Europese titel voor clubs vielen eigenlijk enkel de echte topploegen op. Behalve de Franse ploeg uit Clichy waren dat stuk voor stuk ploegen uit het voormalige Oostblok, elk met één of meerdere wereldtoppers in hun rangen.

Ons land vaardigde drie ploegen af met Wirtzfeld, Eynatten en Amay. Niemand die een cent gaf voor hun kansen, maar uiteindelijk speelden ze allen op niveau, met een plaats in de top 20. Amay was de beste Belgische ploeg: zij werden 11de, weliswaar zonder Belg in de ploeg. De persoonlijke uitschieter was GM Luc Winants, die voor Wirtzfeld 5/6 scoorde en een tpr van maar liefst 2748 liet optekenen. Op zijn parcours: Morozevich en Laznicka, die beiden op remise gehouden werden. De andere rondes waren op papier haalbaar, maar werden ook effectief allemaal gewonnen.

Het toernooi was in alle opzichten goed: de organisatie, de prestatie van de ploeg (Wirtzfeld) en mijn eigen prestatie. Het is zonder twijfel een van de hoogtepunten uit mijn schaakcarrière, na een soortgelijke prestatie in de olympiade van 2004 en een 6/7 die ik in de Nederlandse interclubs scoorde. Je zou kunnen zeggen dat mijn zeges me het meeste plezier doen, maar de remises tegen spelers als Morozevich en Laznicka mag je toch ook niet onderschatten. Deze spelers stellen je voortdurend voor problemen en maken er een uitputtingsslag van. Tegen Moro had ik wel een gelukje nodig, want even dacht ik dat het eindspel verloren zou zijn. Na zet 50 zag ik een winstplan voor hem. Analyse met mijn engine leert me dat ook die variant remise was, maar als je moe en nerveus bent, is niets simpel. In ieder geval, het toernooi was goed. Niet briljant, maar zeker erg solide. Een leuk moment was mijn partij tegen Moen, waar ik op zet 32 La2 speel, een zet die een gemeen valletje voorbereidt. Leuk om eens na te spelen. Voor de probleemoplossers: dat heet een Bristol-Clearance. – Luc Winants

Winants besteedde zijn zomer aan het naspelen van partijen van GM Philidor (meer bepaald de tweede editie van het boek “L’analyse du jeu des échecs” uit 1777), iets wat meer spelers volgens hem zouden moeten doen. Het bestuderen van de klassiekers, aldus Winants, verbreedt en verstevigt de schaakbasis van iedere speler. Hij sluit niet uit dat zijn succes voor een deel aan die inspanning te wijten is.

Luc Winants

“Ik zou graag tegen Bart en Tanguy spelen in een echt Belgisch Kampioenschap”

Luc Winants komt de afgelopen jaren wat minder in ons schaaknieuws, omdat hij niet zo vaak toernooien speelt op Belgische bodem, maar is nog steeds de sterkste in België geboren schaker van het moment. Na Edgar Colle en GM O’Kelly is hij de enige grootmeester die de Belgische bodem heeft voortgebracht. Het gebrek aan aandacht voor zijn prestaties ziet hij niet als erg belangrijk, maar het feit dat hij hen niet rechtstreeks kan beconcurreren des te meer.

In zekere zin voel ik me wat dat betreft wat als Vincent Kompany: ik speel niet vaak meer in België, maar ik ben natuurlijk een echte Belg en voel me ook zo. Het doet het me natuurlijk wel plezier dat ik me met een prestatie als die in Griekenland opnieuw toon, maar wat ik écht jammer vind, is dat ik al jaren niet meer ben uitgenodigd voor een BK. Ik zie ook dat Bart en Tanguy de coming men zijn en snel grootmeester zullen worden, maar ik zou dolgraag de concurrentie aangaan en tegen hen spelen, in een echt Belgisch Kampioenschap. Ik stel hen zeker nog voor moeilijkheden. Dat is mijn job en die doe ik goed. – Luc Winants

Voor Winants zou die ontmoeting een leuke test zijn: in de jonge jaren was hij zelf nog coach van Tanguy. Nu kijkt hij vooral naar hun opmars naar de Belgische top.

Ze zijn allebei zeer goed, laat dat duidelijk zijn, maar ze zijn ook anders. Bart is meer een ingenieur achter het schaakbord. Hij verliest zelden de controle. Tanguy daarentegen heeft een aangeboren talent voor combinaties. In die zin herken ik me het meeste in hem, toch toen ik jong was. Hij heeft nog een grote groeimarge, want ik denk dat zijn openingen en zijn eindspel nog beter kunnen. Ik wil trouwens nog aangeven dat ik verrast en blij ben dat het er twee zijn. Bart en Tanguy zullen ongeveer op hetzelfde moment grootmeester worden. Dat is nog niet eerder gebeurd in onze schaakgeschiedenis. – Luc Winants

Doelen heeft de ervaren GM niet gesteld voor dit jaar, behalve een mooie score in de interclubs. We zouden hem echter wel eens kunnen terugzien in de boekenwinkels, want Winants werkt al jaren aan een boek over Edgard Colle, een boek dat stilaan af is.

Sinds 1990 doe ik research naar Colle. Ik ben archieven ingedoken, ben kranten uit de periode waarin hij leefde gaan opzoeken enzovoort. Zo heb ik een maand geleden nog een partij van hem gevonden, die onbekend was. Die stond in een Letse krant!! Zo zijn er nog een paar partijen die ik graag zou ontdekken voor ik het boek ga laten uitgeven. Ik geef mezelf nog een jaar om die te vinden. We zullen zien wat dat wordt. Ik kijk in ieder geval uit naar het afwerken van het boek, want het is voor mij een écht persoonlijk project. – Luc Winants

We geven nog graag mee dat het toernooi gewonnen werd door een team uit Novy Bor, met onder andere Navara, Wojtaszek, Laznicka, Sasikiran en Bartel. Dat was een verrassing, want het team uit Malachite had zo maar even Victor Bologan als 8ste (!) man mee, achter onder andere Grischuk, Morozevich, Karjakin, Shirov, Malakhov, Motylev …

 1. Valery
  Valery30-10-2013

  Een andere mooie prestatie die me altijd is bijgebleven :
  http://www.365chess.com/tournaments/Hoogovens-B_1987

 2. Pinokkio
  Pinokkio30-10-2013

  En waarom speelt dhr. Winants geen Belgisch kampioenschap mee?

 3. KarelT
  KarelT30-10-2013

  Omdat hij vindt dat het prijzengeld te laag is voor 9 dagen werken (hij is prof, dus kun je in zijn geval niet spreken van spelen). Daar heeft hij, in 2011 denk ik, ook eens iets op schaakfabriek over geschreven.

 4. Pinokkio
  Pinokkio31-10-2013

  Ah, zo zit dat. Ja, als je prof bent is dat wat anders natuurlijk.
  Hoeveel bedraagt het prijzengeld voor de eerste plaats in een Belgisch kampioenschap?

 5. brabo
  brabo31-10-2013

  Op de KBSB-site staat elk jaar een uitnodiging aan alle aangesloten spelers voor het Belgisch kampioenschap. Tevens wordt het tornooi aangekondigd op andere websites zoals Schaakfabriek dus ik ben het niet eens dat Luc Winants niet wordt uitgenodigd.
  De eerste prijs in het Belgisch kampioenschap is 1500 euro. Als je daar belastingen moet op betalen dan blijft er nog de helft over. 750 euro netto voor 9 werkdagen is erg matig. Als je dan rekening houdt met het feit dat er geen enkele garantie is op deze inkomsten (t.o.v. een gewoon beroep) dan mag je inderdaad stellen dat het slecht betaald is voor een professional.

  M.i. zijn er 2 hamvragen die we moeten stellen.
  1) Kunnen we schaken als een beroep erkennen?
  2) Als we het beroep schaker erkennen, moeten we dit als bond/ leden ook financieel ondersteunen?
  Ik heb hierover nog nooit een serieuze discussie gehoord wellicht omdat een uitspraak belangrijke gevolgen zou hebben. Het niet willen erkennen van schaken als beroepskeuze zal schaken ooit laten erkennen als sport naar alle waarschijnlijkheid serieus bemoeilijken. Anderzijds zal het erkennen van schaken als beroepskeuze, de leden naar alle waarschijnlijkheid extra geld kosten en daar is momenteel geen enkel draagvlak voor.

 6. Pinokkio
  Pinokkio31-10-2013

  Het is meer dan wat ik verdien, maar voor een soort “topsporter” is dat wel erg matig, inderdaad.

 7. Goendi
  Goendi31-10-2013

  Er zijn wel enkele nuances bij die berekening brabo:
  1. Het grote probleem van het BK is niet het prijzengeld, wel de hoogte van de startgelden. Dhr Winants was wel degelijk uitgenodigd, maar financieel totaal onhaalbaar. Pas op, daar heb ik wel alle begrip voor, echter zijn de initiëel aangehaalde condities van die aard en hoogte, dat het verschil tussen vraag en aanbod té groot is om te overbruggen. Zelfs met externe financiering zal er bij elke organisatie een discussie zijn of het een verantwoorde uitgave is.
  2. Het gaat niet om een particulier, maar om een zelfstandige – andere criteria (er gaat dus geen 50% af aan de bron van de inkomsten). Mocht het echter wel zo zijn, dan leert een kleine berekening me op basis van 750/1500€ voor 9 dagen een netto dagvergoeding van 83€ is. Gesteld dat deze dagvergoeding wordt omgezet naar een maandvergoeding (x22), komt dit op 1833€ aan inkomsten uit prijzengelden. Als men daarnaast rekening houdt met het startgeld en de logementsvergoeding die voor een BK gelden – hetwelk al gauw richting totaal circa 600€ (naar BK standaarden weliswaar!) gaat voor een grootmeester, dan komt dit bedrag nog hoger uit.

  Let wel, zelf heb ik geen enkel aanknopingspunt, ik ben noch zelfstandig noch professioneel schaakspeler.. Bijgevolg heb ik geen enkele voeling met de situatie van een profspeler. Maar mij lijken die bedragen nog altijd beter als geen inkomsten in dezelfde periode, omdat men niet speelt.

  Toch ook niet vergeten dat profschakers zelf voor het beroep kiezen, in de wetenschap dat België geen schaakland is. Het zijn dus bijgevolg geen ideale omstandigheden, noch is er de garantie dat die op korte of lange termijn verbeteren. Alle respect dus voor zij die het proberen, maar ook in andere sporttakken dienen veel individuele topsporters voor een groot deel zelf te zorgen voor hun omkadering en inkomen. Het feit dat schaken geen sport is op gemeenschapsniveau (buiten in het Duitstalig gedeelte), maakt mogelijk ook dat er minder mogelijkheden zijn voor profspelers om een inkomen binnen te halen. Met die wetenschap in het achterhoofd, denk ik toch dat elkeen die kiest voor een carrierre als profschaker ook weet wat de moeilijkheden zullen zijn die daarmee gepaard gaan.

 8. Wim
  Wim31-10-2013

  Waarom speelde Wirtzfeld de laatste ronde niet mee?

 9. brabo
  brabo31-10-2013

  Het ontbreken van een garantie op prijzengeld kan op meerdere wijzen worden gecompenseerd. Startgeld is 1 oplossing maar een andere oplossing bestaat erin om het prijzengeld bv. te verdubbelen. Hoe je het dus draait of keert, het is een kwestie van centen.

  Schaken kan je best vergelijken met het geven van trainingen. Je mag niet alleen kijken naar de tijd gespendeerd aan het bord maar je moet ook de voorbereidingstijd in rekening brengen. Uiteindelijk levert enkel de 1ste prijs in het bk een redelijke vergoeding op als profschaker en het behalen van de 1ste prijs is geen sinecure vandaag met een aantal topspelers die aan elkaar gewaagd zijn.

  Dat het beroep als profschaker niet makkelijk is, is algemeen bekend. Je kan dus inderdaad stellen dat een profschaker maar zelf de eindjes aan elkaar moet knopen en dat er van extra erkenning of centen geen sprake kan zijn. Dit is de situatie min of meer vandaag maar of dit optimaal is voor het Belgisch schaak mag op zijn minst in vraag worden gesteld.

 10. Oscar
  Oscar31-10-2013

  Wirtzfeld heeft het vliegtuig voor de terugkeer naar Charleroi (Brussels South Airport) te laat gereserveerd en het moest één dag vroeger terugkomen omdat er geen plaats meer was.

 11. Pinokkio
  Pinokkio01-11-2013

  Van wat leeft iemand zoals GM Winants dan? Hij gaat toch ook niet internationale tornooien winnen, me dunkt?

 12. Sarah
  Sarah01-11-2013

  Dat vraag ik mij eigenlijk ook af, want voor een prof speelt hij ook wel heel weinig partijen (geen enkele FIDE-partij van juni tot oktober). Training geven?

  Nu ja, niet dat ik zijn rekening wil maken. Maar ik vind ook wel niet dat een tornooi een speler meer moet betalen omdat die toevallig prof is. Het is aan de prof zelf om te puzzelen te rekenen.

 13. brabo
  brabo01-11-2013

  Een Belgisch kampioenschap kan je niet vergelijken met om het even welk tornooi. Als we de beste spelers willen in een bk om bv. schaken als een sport te promoten dan moeten we ervoor zorgen dat er voldoende financiële middelen zijn. Vandaag is het bk eerder een kampioenschap waarin de beste Belgische amateurschaker wordt bepaald dan de beste Belgische schaker.

  Trouwens voor mij gaat deze discussie verder dan puur centen (erkenning !). Mogen profschakers bepaalde voordelen krijgen t.o.v. amateurs of niet? Hiermee refereer ik uiteraard naar de onlangs goedgekeurde reglementswijziging die eist dat alle schakers die geselecteerd willen worden voor de olympiade dus ook profs, moeten meespelen in een bk minstens 1 keer per 3 jaar en minstens 20 partijen in België voor fiderating moeten spelen in 2 jaar.

  Ik vind het dus vanzelfsprekend dat Luc Winants eens hier zijn beklag komt doen over de situatie. Persoonlijk denk ik dat het heel moeilijk zal zijn om een koerswijziging te verkrijgen want het merendeel van de leden is al lang tevreden met zijn partijtjes in de lokale club en wil geen extra centen spenderen aan een ambitie of visie die ze niet delen.

 14. Mathieu Vandersmissen
  Mathieu Vandersmissen01-11-2013

  Ja maar, wat is het nu?
  Is hij nu al jaren niet uitgenodigd voor het BK zoals hij zelf zegt of wordt hij wel uitgenodigd(volgens Goendi). Misschien opheldering vragen aan dhr. WInants????

 15. Peter
  Peter02-11-2013

  Winants wordt niet expliciet uitgenodigd, maar dat gebeurt met niemand meer: iedere speler die wil meedoen moet zich zélf aanmelden via de site van de Bond. Daar staat ieder jaar een open uitnodiging, gericht aan alle spelers.

  Ze hebben dus beiden ergens gelijk, al denk ik dat Winants gewoon iets te trots is en het vertikt zich zelf aan te melden, maar dat weet ik niet zeker natuurlijk 🙂

 16. Goendi
  Goendi02-11-2013

  @Peter: dat klopt evenmin. Dhr Winants is dit jaar wel degelijk persoonlijk uitgenodigd (en niet enkel via email!). Het verschil tussen vraag en aanbod is echter gigantisch.

 17. merlo
  merlo02-11-2013

  is het zo lastig onze enige gm uit te nodigen ?

 18. brabo
  brabo02-11-2013

  Het doet mij denken aan Jorden Foreest. Hij werd recent Europees kampioen en was verontwaardigd omdat hij geen uitnodiging kreeg van de KNSB om het wereldkampioenschap mee te spelen. In realiteit had hij wel een uitnodiging gekregen maar omdat hij de meeste (of alle?) kosten zelf zou moeten dragen, vond hij het geen echte uitnodiging. Ik denk dat Luc Winants de uitnodiging van de KBSB ook zo bekijkt. Zonder boter bij de vis, beschouwt hij wellicht de uitnodiging eerder als een belediging voor zijn status en dus niet serieus of m.a.w. onbestaande.

 19. jan van mechelen
  jan van mechelen02-11-2013

  Ik wil de wijsneus niet uithangen, maar het is een anachronisme om het over GM Philidor te hebben, die titel bestond in die tijd helemaal niet.
  Verder petje af voor de prestaties van Luc Winants, niet in de laatste plaats het vervaardigen van een boek over Edgar Colle! Ik kijk er enorm naar uit.

 20. brabo
  brabo06-11-2013

  Een blogartikeltje waarin de bristolruiming van Luc Winants verwerkt is, is nu beschikbaar: http://schaken-brabo.blogspot.be/2013/11/probleemzetten.html

 21. Goendi
  Goendi02-12-2013

  Allen,

  Na conversatie met dhr Winants is het eea uitgeklaard. Het gaat hier over de interpretatie wat een uitnodiging juist inhoudt vanuit het standpunt van onze GM. Concreet is hij wel degelijk gecontacteerd (telefonisch) om zijn condities te kennen, en heeft uiteraard een email ontvangen net als elke speler boven 2200 elo, maar dit beschouwd hij niet als een uitnodiging.

  Ik heb er absoluut geen probleem mee om te erkennen dat ik zijn standpunt zeker kan begrijpen vanuit dat perspectief. Het klopt effectief dat er (gezien er een groot verschil is tussen de vraag en wat aangeboden kan worden) geen uiteindelijke officiële uitnodiging is geweest die hieraan tegemoetkomt.

  Ten persoonlijke titel hoop ik wel dat dit in de komende jaren eens kan veranderen, zodat een kampioenschap met effectief de sterkste spelers ook financieel haalbaar is. Een van de redenen dat ik achter de condities van dhr Winants vroeg, was om hem te proberen betrekken bij het BK.

  Dhr Winants vroeg mij om dit als dusdanig te verduidelijken.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.