Fide 130327 976 Edit 2

Magnus Carlsen is wereldkampioen

Nadat hij zich al in praktijk en op papier (rating) de sterkste speler ter wereld toonde, heeft Magnus Carlsen die hegemonie nu ook omgezet in de wereldtitel, de eerste in een lange rij? …

Carlsen op eigen terrein

Voor de match begon stond al vast dat Carlsen de grote favoriet was om de titel te halen. Hij was immers al enkele jaren de nummer 1 op de ranking en won zowat alle grote toernooien die er te winnen vielen. Maar er waren nog twijfelaars: Carlsen had nog geen énkele matchervaring en was bovendien niet altijd even ijverig in zijn voorbereiding. Die zaken zouden hem wel eens parten kunnen spelen tegen überprof Vishy Anand.

Niets bleek minder waar: Carlsen kwam in deze match, die uiteindelijk amper 10 partijen duurde, nooit écht in de problemen. Zijn openingen leverden niet meteen voordeel op, maar Carlsen kreeg wel elke keer de stellingen die hij wou: een steen waar hij water uit kon knijpen. Dat gebeurde effectief: in 3 van de eerste 9 partijen ploeterde en ploeterde de Noor, tot zijn tegenstander een fout maakte. Die wetmatigheid is nu al jaren duidelijk op toernooien en dat was tijdens dit WK niet anders. Anand begaf onder de druk en wisselde foutjes af met één heuse blunder in partij 9. Beiden kostten hem een half punt.

Zo stond Carlsen met 6-3 voor, toen hij vandaag met wit kon proberen een geruststellende voorsprong binnen te halen. Opnieuw nam hij weinig risico en de remise was zonder veel problemen een feit.

Met deze eerste wereldtitel is de nieuwe hegemonie van Magnus Carlsen nu ook officieel begonnen. De komende jaren zal de WK-match vooral in het teken staan van hoe deze jongeman te verslaan. Het is een eerste wereldtitel, maar waarschijnlijk niet zijn laatste…

 1. Bitzkommer
  Bitzkommer22-11-2013

  Magnus is zeker de verdiende winnaar, dus een dikke proficiat. Maar Anand heeft toch onvoorstelbaar zwak gespeeld, misschien beter stoppen voor hem nu en zoals Kasparov schaken promoten in de wereld (Azie ?)

 2. Thomas Maes
  Thomas Maes22-11-2013

  Een verdiende overwinnaar. Anand is inderdaad niet meer de “tijger van Madras” van weleer.
  Al bij al geen echt memorabele partijen.

 3. Joris
  Joris22-11-2013

  spoooooooky foto

 4. Tommyleandros
  Tommyleandros23-11-2013

  Caruana zal zijn challenger worden die hem kan verslaan.

 5. Dieter
  Dieter27-11-2013

  Ik koester een vurige hoop op Carlsen – Kramnik binnen twee jaar, daarna mag de jonge garde (bijv. Caruana) het komen proberen 🙂

 6. Thomas Maes
  Thomas Maes27-11-2013

  Akkoord met Dieter, hoewel ik vrees dat Kramnik zijn prestatie op het vorige kandidatentornooi moeilijk zal kunnen herhalen…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.