Vrouwen Vs Ned

Terugblik: succes van de vrouwen op het EK

Onze nationale vrouwenploeg stond wat in de schaduw van de GM-norm van Bart Michiels, maar ook zij speelden een toptoernooi in Warschau. Sarah Dierckens doet het relaas…

Er heerste even twijfel over of België wel een vrouwenteam naar het EK voor landenteams zou sturen; het is enkel door de hoge rating van ons eerste bord, Anna Zozulia, dat onze vrouwen niet als laatste, maar als 30ste (op 32 teams) aan de start kwamen in Polen. Maar een grote honger zorgde voor een knalprestatie. Vorig jaar op de Olympiade bewezen de Belgische vrouwen echter al dat ze meer kunnen dan hun elo doet vermoeden, en ook nu weer was de honger om zich te bewijzen groot. Een verslag van Sarah Dierckens.

België wint de clash der Lage Landen

De dames zetten reeds in de eerste ronde de toon met een overwinning tegen Nederland. Zo’n clash der Lage Landen heeft altijd iets extra, en de euforie was dan ook groot toen zowel Hanne Goossens (tegen GM Peng) als Marigje Degrande (tegen WIM Arlette Van Weersel) hun eerste stunt van het tornooi binnenrijfden. Ook Anna Zozulia haalde het volle punt binnen, en plots was de 1-3 overwinning een feit.
De volgende drie ronden betaalde het vrouwenteam de prijs voor het te ver naar voren spelen – heel eventjes zaten ze op bord 4. Achtereenvolgens Armenië (0,5-3,5), Litouwen (4-0) en Turkije (3-1) zetten de vrouwen weer op hun plaats.

Gezellig samen stunten

Maar ons vijftal werd er niet minder vrolijk door, en in ronde 5 toonden de vrouwen nog eens wat ze waard zijn: Marigje versloeg haar tweede WIM (Anna Berke, 2139), en Sarah Dierckens veegde de vloer met een WFM Ivona Purgar (2136). Toen Anna op bord één koelbloedig een toreneindspel met een pion minder op remise hield, was de tweede Belgische zege binnen.

Na de rustdag gingen de dames verder op hun elan; dit keer moest Griekenland eraan geloven – met de winst van Wiebke tegen WGM Marina Makropoulou (2234) tekende ook de 4e Belgische dame voor een stunt. Hanne herhaalde haar superprestatie van de eerste ronde (winst tegen WIM Pavlidou (2199), en ook Anna won opnieuw. Plots staat ons vrouwenteam op 50%, en we beginnen te beseffen dat we onze elo-gelijken zelfs niet meer zullen tegenkomen. Het zal moeilijk worden om nu nog punten te scoren, maar met de mentaliteit van dit team is alles mogelijk.

Behalve winnen van Roemenië, en dat zonder Anna, waardoor het gemiddelde elo-verschil ruim 400 punten is. Enkel Sarah is niet onder de indruk van het elo-verschil en houdt WGM Cosma (2326) op remise. Maar ook op de andere borden kregen de Roemeense dames niet het cadeau dat ze wellicht verwachtten te krijgen.

Uitzicht op een norm

Inmiddels was de laatste GM-norm van Bart Michiels binnen, en begon ook de normenkoorts binnen het vrouwenteam op te steken: nooit hadden we op voorhand gedacht dat op twee rondes van het einde nog drie speelsters kans zouden maken op een WIM-norm: Hanne (bij 1/1) en Marigje en Sarah (bij 2/2). Helaas lukt het de laatste twee ronden niet meer om nog potten te breken. Uiteindelijk eindigt de damesploeg op de 27e plaats (3 plaatsen boven hun beginrangschikking), maar hun parcours is er één om u tegen te zeggen ; dat ze tegen de 3 laagste elo-ploegen nooit gespeeld hebben, bewijst dat er zeker nog meer in zat.

Het succes van een underdogploeg

Hoe kunnen we het succes van de damesploeg verklaren?

Met Anna als eerste bord leggen we een stevige basis: meerdere keren was zij het die met een winst of remise de stunts op de andere borden wist te verzilveren en het matchpunt binnen kon halen. Hanne is een heel degelijke speelster, die in elk van haar partijen goed meespeelde, al hadden haar tegenstandsters gemiddeld 250 elo meer dan haar. In twee partijen weet zij met dit taaie weerwerk de partij te winnen, in 5 andere partijen haalde de tegenstander alsnog de bovenhand. Haar TPR van 2161 spreekt boekdelen. Ook Wiebke op bord 3 kan meer dan haar score doet vermoeden ; zelden laat ze zich door haar sterkere tegenstanders wegdrukken, maar ze heeft de pech dat ze telkens ergens in de partij een klein foutje maakte, dat steeds meedogenloos afgestraft werd.

Hanne Goossens, dicht bij een WIM-norm, net als twee andere speelsters: een bewijs van het succes.

Marigje kende met 2/3 een vlammende start. Daarna kreeg ze echter steeds zwart en ontdekte ze dat het met haar opening moeilijk is om tegen sterke spelers punten te pakken. Met wit speelt ze veel actiever en de score is navenant. Sarah begon aan dit tornooi met heel veel honger om te spelen, en dat merk je aan haar partijen; onbevreesd zoekt ze elke partij quasi onoverzichtelijke stellingen op. Deze agressieve houding levert haar 2,5 punten op.

 1. Stef
  Stef11-12-2013

  Straffe dames! 😉

 2. Thomas Maes
  Thomas Maes11-12-2013

  En wat is haar opening die het moeilijk maakt om punten te pakken met Zwart?

 3. Theo
  Theo12-12-2013

  Straffe prestatie van de Belgische schaakdames! 🙂
  Het vrouwenschaak is in de lift?

 4. jan van mechelen
  jan van mechelen12-12-2013

  Proficiat dames!

 5. Gonzo
  Gonzo14-12-2013

  27e van Europa, wat een stunt! hahaha.

 6. Valery
  Valery14-12-2013

  Bekijk het dan nuchter Gonzo:
  De clash tegen Nederland was alvast een flinke stunt.
  De tpr’s mogen er ook zijn, Anna 2378, Hanne 2161, Wiebke 1926, Marigje 2081, Sarah 1974

 7. Rogerio
  Rogerio15-12-2013

  @Gonzo. Hopelijk zie ik je eens op je bek gaan tegen een van deze dames en dan nog liefst tegen Sarah !!

 8. tv
  tv15-12-2013

  BTW, volgens deze table in het FIDE hanboek: http://www.fide.com/fide/handbook.html?id=165&view=article volstaat een score van 65% op de olympiade (over minstens negen partijen) om automatisch een WFM titel te krijgen. Op de olympiade van 2012 heeft Hanne Goosens exact 65% gescoord, over tien partijen (http://www.olimpbase.org/2012w/2012bel.html). Zou zij die titel dan niet moeten hebben? Of is die nooit aangevraagd door de bond?

 9. brabo
  brabo16-12-2013

  Interessante info tv. Misschien is Hanne niet geinteresseerd in de titel zoals Petra Schuurman die pertinent alle vrouwelijke titels weigert (en dus vandaag enkel de FM titel heeft).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.