Speelzaal4

Nieuwsoverzicht: Tata Steel Chess, schaakkalender en 2 droevige overlijdens…

In Nederland is het Tata Steel Chess toptoernooi begonnen, met als grote favoriet Levon Aronian. Voorts komt David Roos met een uitgebreide schaakkalender op de proppen. Helaas hebben we ook slecht nieuws…

Van Wijk Aan Zee naar Amsterdam en Eindhoven

Een van de hoogmissen van het schaakjaar, het Tata Steel Chess-toernooi in Nederland, is enkele dagen geleden van start gegaan. U leest het goed: we schrijven ‘Nederland’ en niet ‘Wijk Aan Zee’. Het toernooi is (helaas) wat ingekrompen: er zijn nu twee groepen in plaats van drie en 12 spelers in plaats van 14. Maar er is nog wat nieuws: voor het eerst schaken de toppers niet alleen in Wijk Aan Zee. Voor een van de rondes – die van vandaag trouwens – verhuizen de heren naar het prestigieuze Rijksmuseum in Amsterdam. Volgende week donderdag bezoeken ze de High Tech Campus in Eindhoven.

Ondanks de twee spelers en een groep minder, blijft het toernooi een van de schaakhoogtepunten van het jaar. Favorieten zijn Levon Aronian, Fabiano Caruana, Sergey Karjakin en Hikaru Nakamura. Behalve Caruana won elk van deze spelers al eens. Voorlopig heeft Aronian de beste papieren. Hij is niet alleen de first seed, hij staat na 4 rondes alleen aan kop met 3/4.

Schaakkalender

De afgelopen weken weerklonk op deze site opnieuw een roep naar een enigszins volledige schaakkalender, gericht op de Belgische schaker. Schaakfabriek heeft een goede partner gevonden: David Roos heeft zijn kalender uitgebouwd. Alle toernooien kunnen aan hem worden doorgegeven, maar zoals u zult zien, staan er al aardig wat toernooien op zijn lijst. De link vindt u voortaan rechts in onze actueel-balk.

Vugar Gashimov overleed op 27-jarige leeftijd

Overlijdens Tanguy Ragheno en Vugar Gashimov

Helaas bereikte ons ook slecht nieuws. Twee jonge schakers lieten onlangs het leven. In ons eigen schaaklandje overleed Tanguy Ragheno, lid van de schaakclub in Deurne, op 37-jarige leeftijd. Waarschijnlijk was hij het slachtoffer van een aanrijding. Via deze weg willen wij ons medeleven uiten aan familie en vrienden.

Deze week ging ook een internationaal gerenommeerde schaker heen. De Azeri Vugar Gashimov stierf aan een aanslepende ziekte. Hij werd amper 27. Gashimov was tot twee jaar geleden, toen de ziekte veel van hem begon te vergen, een absolute wereldtopper, die zelfs even in de top 10 van de FIDE-ranking stond.

  1. Theo
    Theo18-01-2014

    Wat een droevige website…steeds overlijdens als berichtgeving.
    RIP aan iedereen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.