TIPC

Open BK smelt samen met Open Charleroi

Breaking News van de nationale toernooileider: omdat er geen kandidaat is gevonden om het BK 2014 te organiseren, zal er dit jaar geen open BK zijn. Het Open toernooi in Charleroi zal daarom fungeren als officieel open BK. Het BK experten zal apart georganiseerd worden…

BK Open en BK Experten niet langer 1 toernooi

De deadline is verstreken en de kogel is door de kerk: er is géén kandidaat gevonden om een Belgisch Kampioenschap te organiseren. Dat heeft nationaal toernooileider Luc Cornet gisteren bekendgemaakt. Dit wil echter niet zeggen dat er geen BK zal zijn, maar men heeft gezocht naar een creatieve noodoplossing om het toernooi toch te laten doorgaan. Het open toernooi in Charleroi, al jaren een vaste traditie op het einde van de maand juli en in het begin van de maand augustus, zal tegelijkertijd ook fungeren als open BK. Het Expertentoernooi zal wél in het begin van juli gespeeld worden, ook in Charleroi.

Hier het schrijven van Luc Cornet:

Aangezien er geen organisatoren gevonden werden die het BK 2014 willen organiseren, heeft de RvB van de KBSB in samenspraak met CREC (Cercle Royal des Echecs de Charleroi) het volgende beslist. Het BK wordt gehouden tijdens het TIPC (Tournoi International du Pays de Charleroi) te Roux volgens het karakter van dat toernooi. Dit toernooi vindt plaats vanaf zaterdag 26 juli tot en met zaterdag 2 augustus. Echter aangezien vanaf vrijdag 1 augustus de FIDE-Olympiade in Tromso (Noorwegen) plaats vindt, is er dus een overlapping. Bijkomend is beslist dat CREC eveneens het BK experten en het BK dames organiseert van zaterdag 5 juli tot en met zondag 13 juli (locatie is nog niet exact bepaald: CREC is op dit moment aan het onderhandelen met 3 hotels in de streek van Charleroi om de beste zaal te vinden en om de beste condities te krijgen om er het kampioenschap te laten plaats vinden. Deze informatie zal zo snel mogelijk op de websites van de KBSB en van CREC gecommuniceerd worden. – Luc Cornet

Als er niet genoeg vrouwen gevonden worden om een gesloten vrouwenBK te hebben, zal dit toernooi eveneens afgelast worden en zal gekeken worden naar de vrouwenrangschikking in het open toernooi.

 1. volgjeneus
  volgjeneus06-02-2014

  Aiai, hoe moet ik nu, als schaakster, mijn congé regelen?
  “Ik wil graag van 5 tot 13 juli congé, of misschien van 26 juli tot 2 augustus.” “Ah ja, en misschien ook nog van 1 augustus tot 14 augustus.” Ze gaan mij graag zien komen 🙂

  Met andere woorden: spijtig dat er geen kandidaat gevonden werd om het BK te organiseren. Hoe komt dat eigenlijk? Heeft het te maken met de condities, de tijdsgeest, de sfeer bij de KBSB, sponsors,…? Hopelijk volgend jaar wel een kandidaat!

 2. david roos
  david roos06-02-2014

  Is er nu echt geen enkel ECHT belgisch kampioenschap meer?! Bk rapid tussendoor klassement van memorial tonoli, bk blitz idem, bk idem… Zucht

 3. Pat
  Pat06-02-2014

  Heeft te maken met de heibel bij de KBSB , waardoor ook de organisatie in Antwerpen zat ….

 4. brabo
  brabo06-02-2014

  Logische keuze maar wel opnieuw een schrijnend voorbeeld van dat het niet goed gaat. Men krijgt waarvoor men (indirect) gekozen heeft in de A.V. Spijtig want het wordt zo steeds moeilijker voor schakers om nog uberhaupt te kunnen schaken: http://schaken-brabo.blogspot.be/2013/09/inactiviteit.html

 5. brabo
  brabo06-02-2014

  “volgens het karakter van dat toernooi”
  Dit betekent o.a. terug afstappen van het speeltempo vorig jaar beslist en de invoering van Sofia-regels. Vooral dat laatste zal toch voor heel wat spelers wennen worden (in de veronderstelling dat de spelers wel er aan willen wennen). Meer info op http://www.frbe-kbsb.be/fefb/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=4826

 6. Oscar
  Oscar06-02-2014

  Zo te zien is er niet veel kans dat er een elitetoernooi voor de dames zal zijn.
  Laten we hopen dat we de partijen van de experts live zullen kunnen volgen.

 7. Theo
  Theo07-02-2014

  De beste schakers van België doen al jarenlang niet meer mee aan het BK.
  En nu is er dus geen BK meer…
  Goed bezig, Belgisch schaak!

 8. Peter
  Peter07-02-2014

  Weer een erg doordachte opmerking van Theo. In Lommel 2 jaar deden zowel Dgebuadze, Malakhatko, Michiels, Ringoir als Docx mee. Voor zover ik weet zijn dat echt wel de beste Belgische schakers van Belgie.

  De enige die ontbreekt is Luc Winants, maar dat is echt wel de enige (of beschouw je Chuchelov als een Belgische schaker?)

 9. Theo
  Theo07-02-2014

  Doet bvb Nijs Nils mee?
  Winants inderdaad.
  Vanderstricht?
  Movhanisian?

 10. Peter
  Peter07-02-2014

  Ben je nu serieus?

 11. Valery
  Valery07-02-2014

  Bart Michiels en Mher Hovhanisian deden ook mee in Lommel!

  Door de reglementswijzigingen kan Mher helaas niet meer meedoen.

 12. David Roos
  David Roos08-02-2014

  Theo

  Stef Soors deed wel mee vorig jaar? En Van der Stricht ook? Hautot?
  Ik denk toch dat je daar een post hebt gedaan die toch niet echt doordacht was.

 13. Gert
  Gert08-02-2014

  Het is sympathiek dat de CREC dit wil op zich nemen. Maar anderzijds is het toch vreemd te moeten vaststellen dat deze organisatie niet onderworpen is aan de strenge voorwaarden (ref. draaiboek) die worden gesteld aan clubs die zich willen kandidaat stellen voor de organisatie van het BK. Wat heeft dit draaiboek en de voorwaarden die aan clubs voor de organisatie worden gesteld dan nog voor zin? Zijn deze voorwaarden niet de oorzaak van het gebrek aan kandidaat organisatoren? En moet men deze dan niet herzien?

 14. Swa
  Swa09-02-2014

  Ik moet weeral toegeven dat ik volledig akkoord ben met Brabo, vooral met zijn eerste post.
  Ook stelt Gert een aantal belangrijke vragen waar het bestuur van de KBSB een antwoord moet op geven.

 15. Ruben
  Ruben10-02-2014

  De KOSK heeft vorig jaar overwogen om het te organiseren, maar de datum van het BK is was voor ons niet haalbaar, omdat we het eerste weekend van juli ons jeugdtoernooi hebben. Ik heb het draaiboek doorgenomen en ik vind niet dat dit een hinderpaal kan zijn, het is veeleer een garantie op kwaliteit. Het is wel zo dat het financieel schema dat in het KBSB-reglement staat, impliceert dat je als organisatie wel een serieus risico moet nemen, terwijl de mogelijkheden om enige return te krijgen te beperkt zijn. Zonder grote sponsor lukt het quasi niet. Aangezien dit reglement op de AV van de KBSB wordt goedgekeurd, hebben we dit onszelf aangedaan. Het ligt dus niet aan de RvB van de KBSB

 16. brabo
  brabo10-02-2014

  Op Chessbase werd zonet een interessant artikeltje gepubliceerd over activiteit: http://en.chessbase.com/post/statistics-of-chess-players-and-events

  Voor België maar ook voor andere Westerse landen wordt verteld dat we sterk groeien. Nogmaals een bewijs dat we met statistieken altijd voorzichtig moeten zijn want er wordt geen rekening gehouden met het feit dat de groei er uitsluitend is omdat nu ook de partijen van lagere gekwoteerde spelers worden doorgegeven. Er wordt foutief geïnsinueerd dat de groei er is door succesvolle aanwerving en/ of trainingscampagnes.

  Wel relevant vind ik de statistieken over import (buitenlanders spelen in België) en export (Belgen spelen in het buitenland). Betreffende export zien we België op een zeer hoge 11de plaats op de wereldranglijst staan. Als export hoger is dan import dan wordt gesproken van een negatieve balans. Rekening houdend dat België qua import niet in de top 20 staat, kunnen we alleen maar afleiden dat die balans erg negatief is.

  Bovenstaande BK-aankondiging gaat deze balans alleen maar verder negatief beïnvloeden. Als je serieus progressie wilt maken als Belgische ambitieuze speler dan moet je naar het buitenland. Deze conclusie is natuurlijk nefast om als schaakland ooit te kunnen groeien, laat staan de achterstand op de buurlanden te kunnen inhalen. Het staat haaks op de visie die vorig jaar werd goedgekeurd.

 17. Goendi
  Goendi10-02-2014

  @Ruben: het kan dan misschien wel zijn dat een “AV” beslist en men dit zichzelf heeft aangedaan, de condities zijn onrealistisch en met een enorm risico als er geen externe financiering is. Voorts beslist een AV vaak op voorstel van de raad van bestuur – zo ook in dit geval. Er is een mouw aan gepast met dien verstande dat het budget heden 2000€ extra voorziet voor de organisatie zelf, maar dan nog is het zeer moeilijk een kwalitatief kampioenschap te organiseren met die middelen. Oa de verdeling van het prijzengeld is zeer lastig en ondoordacht. Bovendien is de verdeling onevenwichtig.

  Overigens ben ik er niet mee akkoord dat het strenge draaiboek een “garantie op kwaliteit” is. De reglementen zijn gestemd door een AV, het draaiboek niet. De reglementeringen voorzien al in diverse beperkingen voor de organisatie, het draaiboek voegt daar verplichtingen aan toe die niet altijd haalbaar zijn. Zo staat er bvb geen maximaal aantal te bedienen deelnemers in, wat blijkbaar geïnterpreteerd wordt als “men moet maar zien dat men iedereen kan bedienen” zonder enige vorm van redelijkheid tav capaciteit van tornooizaal. Heb je dus een zaal die 200 man kan bedienen en schrijven er 300 in – dan moet je maar zien dat je dit kunt regelen. Hiervoor heb je dan 20% van het inschrijvingsgeld van de 100 extra deelnemers om een bijkomende zaal te voorzien.

  In sé vind ik dit een non-discussie. Een BK moet zich bekommeren om de basis: de modale schaker. Dat zou het eerste doel moeten zijn. De leden zijn diegenen die tellen, en dus is volgens mij het open net belangrijker als het expertenkampioenschap. De laatste jaren helt de balans te veel over naar de ene zijde, terwijl de leden lidgeld én inschrijvingsgeld betalen.

 18. Tom
  Tom11-02-2014

  Gaat er nog een BK blitz zijn dit jaar dat meetelt voor Fide blitz elo? Was wel tof vorig jaar, behalve het feit dat een ongelukkige 2 keer bye is geweest.

  En waarom telt het BK rapid niet mee voor rapid fide elo, dat zou eigenlijk wel moeten, neen?

 19. Oscar
  Oscar11-02-2014

  Voor het BK blitz , zie op de website van KBSB : http://www.frbe-kbsb.be/nl/articles/championnat-belgique-blitz

 20. Jellal
  Jellal12-02-2014

  Dit vind ik bijzonder triest, een jarenlange traditie die nu wordt verbroken…

  Vreselijk hoe een schitterend toernooi dat altijd een groot deelnemersveld garandeert zo moet afzien en als het ware moet aansluiten, ‘fusioneren’ met een andere jaarlijkse traditie.

  Hopelijk wordt dit op de volgende AV grondig besproken en durft men eindelijk eens concrete maatregelen te nemen. Op die manier worden de clubs die in het verleden al schitterende edities hebben geleverd (Westerlo, Lommel o.a.) hierdoor voldoende gestimuleerd om ons weer een prachtig toernooi te bezorgen, en zijn er ook andere clubs, verenigingen die er mogelijk een worp naar doen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.