6921319084 70b21c96e5

Eynatten op zucht van titel

In de topper in eerste heeft Eynatten niet verloren tegen concurrent Fontaine, waardoor enkel een stunt hen nog van de titel kan houden. In Mechelen zijn de Vlaamse Jeugdkampioenschappen afgelopen. Nathan De Strycker won bij de -20/18. Update: een overzicht van alle jongens- en meisjeskampioenen…

CRELEL redt zich, degradatiestrijd eindigt met climax

De spannende topper tussen Fontaine en Eynatten eindigde op een gelijkspel. Daardoor is Eynatten een stap dichter bij het landskampioenschap: in de laatste ronde hebben ze aan een gelijkspel genoeg om kampioen te worden, want zelfs bij een zege van Fontaine is het voor die laatste onmogelijk om Eynatten nog bij te halen. Met 194 bordpunten, staan de Duitstalige Belgen immers 29 punten voor. In de laatste ronde lijkt de loting bovendien gunstiger voor Eynatten dan voor Fontaine. Eynatten speelt tegen Amay, Fontaine tegen het sterke Wirtzfeld.

De degradatiestrijd krijgt dan weer een spetterende finale, die net zoals vorig jaar beslist zal worden in een onderling duel. Brugge en Anderlecht spelen dan tegen elkaar om in eerste te blijven. Beide teams konden geen punten sprokkelen in de ronde van gisteren. Voor CRELEL is de degradatiestrijd voorbij. Zij wonnen vlot van een verzwakt Amay en kunnen niet meer bijgehaald worden.

Ismael Tamer was ijzersterk bij de -14

De Strycker beste bij de -20/18

De afgelopen weekends werden in Mechelen de Vlaamse jeugdschaakkampioenschappen gehouden. Bij de oudsten won Nathan De Strycker, nadat hij in ronde 7 het cruciale duel met leider Joris Verhelst won. Vincent Gwijde werd in de laatste ronde nog tweede, toen Verhelst opnieuw een nederlaag incasseerde, nu tegen Sven Cuyt.

Bij de -16 was Ben Tuerlinckx ongenaakbaar met 8,5/9, anderhalf punt meer dan Arno Sterck. De overmacht van Ismael Tamer bij de -14 was zo mogelijk nog groter. Hij eindigde maar liefst 2 volle punten voor de tweede, Jasper Beukema. De -12 ging naar Natan Pirard, de -10 naar Anthony Mitran en de -8 naar Mikhail Katranov.

Bij deze een overzicht van alle kampioenen (ook bij de meisjes):

Kampioenen

 1. Yen
  Yen24-02-2014

  Als je 8,5 op 8 scoort, ben je echt wel ongenaakbaar… Proficiat aan de kampioenen !

 2. brabo
  brabo24-02-2014

  Proficiat Tamer ! Het zou erg leuk zijn om je te zien doorgroeien naar het eerste team in Deurne.

 3. brabo
  brabo24-02-2014

  Ik las op het Waalse forum http://www.frbe-kbsb.be/fefb/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=4799 dat de 1ste klasse clubs zelf mogen kiezen wanneer ze de laatste ronde willen spelen. Wij met Deurne kiezen voor 16 maart om zo samen met de andere ploegen te spelen en achteraf van een gezamenlijke maaltijd te kunnen genieten. Echter ik lees bijvoorbeeld op de KBSK-site dat zij op 23 maart zullen spelen. Een laatste ronde in eenzelfde afdeling op verschillende data laten spelen is toch wel op zijn minst vreemd.

 4. Goendi
  Goendi25-02-2014

  @Brabo inderdaad. En dan krijg je van die toestanden dat de ene vragende partij is, en de thuisploeg niet wenst in te gaan op die vraag. Gelukkig maakt het heden weinig uit voor de degradatie: Anderlecht speelt tegen KBSK en ze vechten dit dus rechtstreeks uit. Echter, daar zit wel een ‘reukje’ aan. Luik won ruim van Amay 1, dat echter aanzienlijk verzwakt was omdat ze hun 2de team in 2de afdeling hadden versterkt. Zo sprongen ze van de voorlaatste naar een veilig plaats, door van een rechtstreekse concurrent te winnen. Het mag dan wel reglementair zijn, het is verre van ethisch. Het wordt tijd dat aan dergelijke praktijken eens en voor altijd paal en perk wordt gesteld. Een fundamentele hervorming van de interclubcompetitie lijkt mij zeer wenselijk, zeker met het aankomende FIDE reglement (en de bewuste passages aangaande GSM’s).

 5. Loperke
  Loperke25-02-2014

  Heel knap resultaat Tamer !
  KSK Deurne is fier šŸ™‚

 6. brabo
  brabo25-02-2014

  Amay speelt voortdurend met de limieten van de reglementen. Zelfs op het Franstalige forum schreeuwt met moord en brand: http://www.frbe-kbsb.be/fefb/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=4835 Boitsfort is door het reglementair geschuif van Amay nu in een zeer lastig parket terecht gekomen.

 7. brabo
  brabo25-02-2014

  Ik heb vorig week nogmaals eens een artikeltje geschreven over de interclub in 1ste klasse: http://schaken-brabo.blogspot.be/2014/02/het-wilde-westen.html

  De Antwerpse Liga doet een oproep om iets te laten veranderen maar elke beslissing op nationaal niveau kan slechts in de A.V. gebeuren dus wat heeft dit voor nut? In mijn conclusie schrijf ik dat ik min of meer opgegeven heb om iets te zien veranderen zolang bepaalde bondsbestuursleden blijven zetelen.

 8. Goendi
  Goendi25-02-2014

  @brabo: op 1 maart 2014 is er om 14.00 uur in het Huis van de Sport een “brainstormsessie” over de KBSB, open voor iedereen (en bij voorkeur Ć©lke welwillende clubschaker – de bestuursleden uiteraard ook, maar het zou fijn zijn eens “nieuwe gezichten” en “impressies” te zien). Doel is om een constructief project naar de KBSB door te geven, en er over te waken dat hier ook iets mee wordt gedaan.

  Ik weet alvast van een aantal schakers, niet gerelateerd aan eender welk bestuur in een koepel (of zelfs helemaal geen bestuurslid) dat zij zullen langskomen en meedoen. Bij deze is dan ook elkeen nogmaals uitgenodigd. Meer inlichtingen uiteraard te bekomen bij de Schaakliga Antwerpen.

 9. Jan T'Sas
  Jan T'Sas25-02-2014

  Er is al wel vaker een constructief project meegegeven aan de KBSB, maar heeft de vaudeville van vorige AV niet bewezen dat de bond daar geen oren naar heeft en dat eigengereidheid heerst? De reactie van SK Oude-God op de oproep van Jan Rooze is door meer dan 150 individuele bezoekers geraadpleegd. We ontvingen daarop positieve feedback, in die zin dat we de bond en zijn halsstarrige voorzitter blijkbaar een stevige spiegel hebben voorgehouden. Maar als een bond niet in de spiegel lijkt te kijken, wat zou ze dan oog hebben voor andere externe signalen? We vrezen daarom dat gelijk welk constructief idee een doodgeboren kind zal zijn. Het enthousiasme om mee te komen praten leeft dan ook niet bij ons. Tegelijk hopen we dat we ons vergissen, want we willen niet in het mandje der cynici belanden.

 10. Goendi
  Goendi25-02-2014

  @Jan: het is al jaren tering en inslag dat de communicatie van de KBSB op zijn zachtst uitgedrukt verre van ideaal is. Persoonlijk had ik dus niet verwacht dat er een reactie van de KBSB zou komen.

  Maar even voor alle duidelijkheid, het is niet de bedoeling om zaterdag over problemen te praten, eerder over oplossingen en mogelijkheden. Zaken die ons allen aanbelangen – en die effectief niet zullen veranderen door bvb cynisch te zijn. En zelfs al is een constructief idee een doodgeboren kind, men kan enkel hopen dat het idee/concept wordt uitgedragen en uiteindelijk voldoende mensen er in opgaan om er iets van te maken.

  Niets belet dat leden opvolging vragen bvb. Zelfs vanachter de PC… Een email is rap gestuurd. CC aan de liga en VSF bvb is al voldoende om een signaal te geven. Als er dan niks mee wordt gedaan, dan is er ook een “stok” achter de deur. Want net dat was het signaal dat gestuurd werd met de oproep van Jan Rooze: opboksen tegen de bierkaai is in het belang van ons allen, maar zonder een draagvlak – is dat opboksen door enkelingen in elk geval een doodgeboren kind. En moeten we ons dan niet afvragen of we dan niet door passief te zijn medeverantwoordelijk zijn?

 11. brabo
  brabo25-02-2014

  Hoeveel signalen zijn er al niet gegeven in het verleden? Er is niets gebeurd en niets wijst erop dat het in de toekomst zal veranderen. Het enige wat er overblijft, is wachten tot de volgende A.V. en daar de stemming te winnen. Echter hiervoor moeten dus wel enkele verkozene veranderen van kamp want ik geloof niet dat het met pure ledenverloop zal lukken. Dit lukt niet zonder te lobbyen bij spelers die vorige keer geen steun gaven (ok geheime stemming maar we weten wel min of meer wie wat gestemd heeft) Wie gaat er lobbyen en vanuit welke positie? Reken er maar op dat het andere kamp weer al hun lobby-capaciteiten zal aanspreken om elk initiatief te dwarsbomen die tegen hun eigen belang ingaat.

 12. Wim
  Wim26-02-2014

  Blijkbaar was er weeral geen competitie bij de meisjes in de Vlaamse jeugdschaakkampioenschappen . Ik vraag me ook af of er al iemand weet wie Belgisch vrouwenkampioen is.

 13. Peter
  Peter26-02-2014

  @ Wim

  Ik vind eerlijk gezegd dat dat gezaag over die meisjeskampioenschappen maar eens moet stoppen. Ik heb alle respect voor de dames en de speelsters, maar dat wil niet zeggen dat er speciaal aandacht moet uitgaan naar die 3 of 4 of 5 meisjes die toevallig meedoen aan de reeksen in het VK. Als zo’n meisje het kampioenschap wint, zal dat zeker vermeld worden en dan is het dat ook waard. Als er een damesploeg meedoet aan een EK (zoals gebeurd is), is dat hier wel verschenen en terecht. Maar voor de rest vind ik dat allemaal fel overroepen.

  Daarbovenop maakt de gemengde formule het er niet leuker en makkelijker op om dat te volgen. Idealiter is er een apart kampioenschap.

  Hierboven staan gewoon de winnaars per reeks, wat ik eigenlijk nog wel kan begrijpen. Mijns inziens is het een groter manco dat de -20/18 niet is onderverdeeld, want daar zijn 2 kampioenen en er is er maar 1 vermeld.

 14. Jan Lagrain
  Jan Lagrain26-02-2014

  Mijn excuses, Wim. Bij deze rechtgezet. Ik heb (had) idd enkel de winnaars van de reeksen vermeld.

 15. volgjeneus
  volgjeneus26-02-2014

  Dag Peter

  In jouw logica: enkel de reekswinnaars worden vermeld dus moeten de meisjeskampioenen niet vermeld worden, hoeft ook de kampioen -18 niet vermeld te worden. Dus kan je dit bezwaarlijk een “groter manco” noemen.

  Ik ben blij dat dit rechtgezet werd. Het is voor kinderen (en tieners) altijd leuk om eens vermeld te worden in een nieuwsbericht. De meisjes (en de kampioen -18) zijn evenzeer kampioen als de reekswinnaars, dus waarom het ze niet gunnen om ook vermeld te worden? Bedankt, Jan!

 16. Jan Lagrain
  Jan Lagrain26-02-2014

  Graag gedaan.

  Om aan te vullen: ik weet heel goed dat de meisjescategorieƫn mijn grootste manco is. Ik vergeet altijd in eerste instantie ook de meisjes erbij te vermelden. Ik doe dat niet met opzet, maar ze staan meestal ergens verborgen in de totale rangschikking en als ik snel moet zijn, zie ik dat over het hoofd.

  Maar volgjeneus: zie jij het niet zitten om op het BK Jeugd om de drie of vier rondes eens een artikeltje te schrijven over de meisjeskampioenschappen in de verschillende reeksen? Dat zou voor mij een zeer welgekomen versterking zijn.

 17. volgjeneus
  volgjeneus27-02-2014

  Ik zie dat wel zitten, Jan. Lijkt me leuk!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.