IMG 7834kl

Bart Michiels viert GM-titel in Gent

In Gent is Bart Michiels zaterdag gehuldigd als grootmeester. Het werd een dag die naar eigen zeggen zijn stoutste dromen overtrof…

Eerst werd hij in het Gentse stadhuis in de bloemetjes gezet, waarna de feestelijkheden zich verplaatsten naar de KGSRL waar een mooie receptie op poten was gezet. Terwijl hij een simultaan aan het afwerken was volgde de grootste verrassing van allemaal: hij ontving een erepenning van de Vlaamse regering uit de handen van minister-president Kris Peeters.

Op zijn 27e kan Bart al terugkijken op een grootse schaakcarrière, dus was het niet meer dan normaal dat zijn club ter ere van zijn pas toegekende grootmeestertitel een even grootse happening organiseerde. ’s Ochtends werd Bart ontvangen op het Gentse stadhuis, vergezeld van een 80-tal vrienden, familieleden, clubgenoten en schakers van over heel België. Zij zagen hoe Resul Tapmaz, Gentse schepen van Sport, en voorzitter van de KGSRL Stefaan De Visser hun oprechte bewondering uitten voor de prestaties van de kersverse grootmeester. Bart nam zelf de tijd om zijn familie en zijn coaches Valery Maes en Michael Gurevich te bedanken.

Michiels werd gehuldigd in het stadhuis van Gent – Foto@Sandra Heyvaert

De massa verplaatste zich na de receptie in het stadhuis naar de club waar Bart zijn eerste schaaklessen volgde. In de KGSRL kreeg hij de kans om de degens te kruisen met enkele nieuwe aanstormende talenten en prominenten zoals Jan Van den Berghe en Daan Hugaert. Die laatste wist zelfs remise te spelen, al moest Bart daarvoor even vergeten dat hij een stuk voor stond in de eindstelling. Ook jeugdspelers Ulvi Sadhikov en David De Pauw leverden prachtige partijen af.

Het resultaat in de simultaan was echter van ondergeschikt belang. De partijen werden zelfs even onderbroken toen minister-president Kris Peeters plots de zaal betrad. Nadat hij de Ronde Van Vlaanderen voor wielertoeristen had afgewerkt, vond hij de tijd om Bart een erepenning van de Vlaamse regering toe te kennen. Nadien nam hij aan het bord plaats om een partij tegen de grootmeester af te werken. Bart was niet alleen onder de indruk van de medaille die hij even daarvoor had ontvangen, maar ook van de schaakkwaliteiten van de politicus. Bart won, maar op het einde van de dag was iedereen een winnaar want Bart sloot af met een tournée générale. Schol, Bart, en nogmaals proficiat!

Verslag door Gilles Regniers

Ook nog in…
 1. volgjeneus
  volgjeneus09-04-2014

  Aha, ik vroeg me al af waarom Peeters zo gekleed was 🙂

  Nogmaals proficiat Bart!
  Mooi initiatief van de KGSRL ook!

 2. Theo
  Theo09-04-2014

  Prachtige prestatie, GM Michiels!
  En mooie huldiging, inclusief een erepenning van onze Vlaamse regering. Mooi gebaar!
  Laat dit een signaal zijn voor al het opkomend talent 🙂 Dat hard werken loont. En dat ons Belgenlandje nog wel een paar GMs kan gebruiken 😉

 3. Theo
  Theo09-04-2014

  ps: misschien een moment om nogmaals stil te staan bij het feit dat schaken weldegelijk een sport is? Deze blijk van erkenning door dhr. minister-president Kris Peeters zou toch zeker in die richting mogen wenken.

 4. Gorocolski
  Gorocolski10-04-2014

  Misschien kan Kris Peeters eerst de muur van Geraardsbergen beklimmen vooraleer de (toekomstige) GM-titel van Tanguy Rinoir te vereren!?

  Proficiat, Bart!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.