Capone

Emile Boucquet eerste leider op BJK

In Blankenberge is gisteren het Belgisch Jeugdkampioenschap afgetrapt. In een onthoofde elitereeks is Nicola Capone (foto) de grote favoriet, maar na 3 rondes staat hij wel een halfje in het krijt…

Verzwakte elite belooft spannend te worden

Als kwantiteit de belangrijkste parameter voor een jeugdtoernooi is, dan is dit Belgische Jeugdkampioenschap een voltreffer. Waar er vorig jaar nog 270 schakertjes naar de kust trokken, lokte het BJK nu maar liefst 322 spelers. Voor de organisatie aangenaam nieuws, zeker omdat er toch nog perspectief is op meer. Dat zegt Rudy Valcke van Jeugdschaak.be:

Niet alleen de stijging op zich is voor ons belangrijk. Als je kijkt waar de spelers van komen, zie je dat zowel Vlamingen als Walen makkelijker hun weg naar ons kampioenschap gevonden hebben. Dat is hoopgevend. Daarnaast zijn er meer dan 100 volledig nieuwe spelers ingeschreven. Dat wil zeggen dat de markt nog altijd niet uitgedroogd is en we volgend jaar nog beter zullen proberen te doen.

Kwantiteit is echter niet gelijk aan kwaliteit en dat toont zich vooral in de elitereeks, de -20 en de -18. Daar hebben de echte toppers dit jaar helaas hun kat gestuurd. Geen Rein Verstraeten (studies), geen Stefan Beukema (geen interesse), geen Francois Godart (?) en geen Lars Swijsen (eveneens studies). Door het wegvallen van die 4 is het elogemiddelde van deze elitereeks een van de laagste ooit en zijn er van de 10 slechts 4 spelers die 2100 elo of meer hebben. Bij de -20 blijven er slechts twee 2000+’ers over, bij de -18 is er zelfs geen enkele speler die dat niveau haalt.

Bij de -20 is Wessel van Kessel 1 van de grote favorieten. Hij verloor vandaag echter tegen Emiel Vandewiele.

Dat biedt uiteraard ook perspectief, want veel spelers, die normaal net onder de absolute top spelen, ruiken nu hun kans om volop voor goud te gaan. Bij de elitereeks zijn dat Nicola Capone, Emile Boucquet, Lennert Lenaerts en Nathan De Strycker. Van hen is Boucquet het beste gestart. Dankzij een 2,5/3 is hij na 3 rondes de enige leider. Een half puntje achter hem vinden we favoriet Capone, Fontaine en Nathan De Strycker. Morgen is er met Boucquet-Fontaine een eerste topper.

De sterkste speler uit de zaal speelt ironisch genoeg bij de -16 mee. Ulvi Sadhikov steekt met zijn 2378 ver boven alle anderen uit. Dat toont zich tot nog toe ook in de resultaten: zijn eerste 3 partijen werden met sprekend gemak gewonnen.

Meer informatie
 1. Theo
  Theo15-04-2014

  Waarom doen de toppers niet mee? (studies flauw excuus, alsof je plots in die enkele dagen moet studeren voor het ganse jaar?)
  Misschien het prijzengeld wat opkrikken om de interesse te wekken van de jeugdspelers?

 2. Patrick
  Patrick15-04-2014

  Stefan Beukema was de enige die eerlijk was 🙂 waarom zouden ze meespelen ? om tegen gem 300 elo lager geklasseerde spelers te spelen ??

 3. Peter
  Peter15-04-2014

  @Theo: studenten in Leuven beginnen in principe nu met de blok, hoor. Dat afdoen als een flauw excuus is … wel ja … flauw.

 4. brabo
  brabo15-04-2014

  Mijn ouders lieten mij tijdens mijn hogere studies nooit toe om te schaken in het paasverlof zelfs als ik hen vertelde dat het tornooi geen invloed zou hebben op mijn resultaten. Had ik het geriskeerd dan was wellicht de geldkraan toegegaan voor mijn hogere studies. In zulke situatie zijn studies een heel goed excuus waarmee ik niet wil zeggen dat de spelers die dit excuus gebruiken, steeds in deze situatie zitten maar wel dat we eigenlijk te weinig weten om het excuus als flauw te bestempelen.

 5. Theo
  Theo15-04-2014

  Als het hierop zal aankomen, heb je de rest van het jaar niet bijster veel uitgestoken qua studies, me dunkt.
  Gewoon excuses, flauw of niet. Het feit is dat de toppers dus niet meedoen. Dat is als een wereldkampioenschap zonder Carlsen, Anand, Kramnik, …etc

 6. brabo
  brabo15-04-2014

  Gisteren een blitzbezoek gebracht aan het BJK in Blankenberge. Ik kan goed begrijpen waarom het een voltreffer is want zelfs mijn 2 kinderen 5 en 6 jaar oud waren erg enthousiast over de omgeving. De zee (met een mooi strand) ligt er op een steenworp afstand. De attractie sea life ligt net tegenover de zaal en is zeker ook de moeite. Er zijn mogelijkheden om mini-golf te spelen, te pingpongen, zwemmen, verschillende speeltuinen,… De tramlijn loopt net voor de deur en laat toe om heel snel op een leuke wijze in andere kuststeden te geraken. Als je ziet dat bij de allerkleinsten de partijtjes in een half uur afgelopen zijn dan is het gewoon een leuke vakantie aan zee voor de familie met schaken als een nevenactiviteit. Misschien iets dat ik in de toekomst ook wel eens ga meepikken als mijn zoon zou kunnen meespelen.

 7. Swa
  Swa15-04-2014

  @ Patrick
  Wat een ongelofelijke, ten zeerste af te keuren arrogantie om niet te willen spelen tegen spelers die gemiddeld 300 elo minder geklasseerd zijn!

 8. Jan T'Sas
  Jan T'Sas15-04-2014

  De tijd dat de studiestress zich concentreerde rond examentijd in pakweg juni ligt ver achter ons. Zeker in de hogescholen maar ook aan de universiteiten wordt veel meer permanent geëvalueerd dan enkele decennia geleden. Bovendien studeren steeds meer jongeren voort na de humaniora (een cijfer? ca. 74% nu tegen 4% in 1954, de groeicurve kun je zelf wel tekenen). Studies zullen dus nog meer een – terecht – excuus worden voor spelers om niet mee te doen aan een schaakkampioenschap, dat sowieso erg tijdrovend is als je het ernstig neemt. Dat afdoen als een flauw excuus is dan ook onzin. Welkom in de 21ste eeuw.

 9. brabo
  brabo15-04-2014

  Permanent evalueren is inderdaad iets wat vandaag veel vaker gebeurt. Daarnaast zijn er eindwerken die moeten worden gemaakt (waarvoor de paasvakantie vaak de laatste kans is om er serieus aan te werken) of stages (zelf in de grote vakantie gedaan) die moeten worden gevolgd. Kortom als serieuze student wordt het vaak moeilijk om nog tornooien mee te spelen.

 10. michel d
  michel d15-04-2014

  men verkiest kwantiteit aan kwaliteit
  de spelers die zullen in hun groepen de 1ste plaats winnen zullen nooit de sterke van dit land vertegenwoodigen
  ( Sardhikov onder de 16 is een uitzonderling – hij verdient naar het WK voor de jeugd -russische oorsprong )

 11. brabo
  brabo15-04-2014

  De ene vindt het af te keuren arrogantie en de andere eerlijkheid. Zelf vind ik dat we best wat meer de Nederlandse mentaliteit mogen volgen van klare taal dan de Vlaamse mentaliteit van zich weg te steken achter een mistgordijn.

  Niemand moet beschaamd zijn als hij geen tornooi wil spelen tegen bijna uitsluitend 300 punten lager gekwoteerde spelers. Schaken is een vrijblijvend spelletje waarin ieder voor zichzelf moet bepalen wat hij of zij wil bereiken. Als je hogerop wilt dan is sterkere tegenstand noodzakelijk en is (geregeld) spelen tegen 300 punten lager gekwoteerde spelers zelfs slecht voor de ontwikkeling. Dat zoiets nefast kan zijn, werd bijvoorbeeld besproken in Kasparovs boek ‘My great predecessors deel 1’waarin Kasparov aangaf dat Capablance laks werd in zijn berekeningen omdat hij niet voldoende werd uitgedaagd door zijn tegenstanders. Aljechin maakte hiervan handig gebruik om de wereldtitel over te nemen.

  Trouwens voor de spelers die veel lager gekwoteerd zijn, is het vaak ook niet leuk. Ik herinner mij dat ik eens complimenten kreeg omdat ik niet deelnam zodat ze zelf ook eens een kans kregen om een titel/ prijs te behalen. http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/03/de-favoriet-heeft-honderden-punten-meer.html

 12. Rein
  Rein16-04-2014

  Ik vind het jammer dat bij bepaalde individuen die helemaal niks van het (huidige) jeugdschaak afweten, de noodzaak om hun weinig doordachte mening te uiten zo groot is. Zo is er weer een negatieve sfeer rond het Belgische jeugdschaak ontstaan.

  Hogere studies zijn essentiële bouwstenen voor de rest van je leven en krijgen meer dan terecht een onbetwiste voorrang op hobby’s. Onder het jaar heeft een student weinig vrije tijd die hij aan schaken kan en wil spenderen. Bovendien moet je voor zo’n tornooi ook voorbereidingstijd en trainingen voorzien als je het tornooi, je tegenstanders -zelfs als de meerderheid beduidend zwakker is- en eigenlijk zelfs je eigen persoon enigszins au sérieux wil nemen. Studies zijn gewoon belangrijker en per definitie niet een excuus, neen, schaken is een excuus om niet te moeten studeren! Overigens is dit ook een persoonlijke keuze, hierop afgeven is zoals een katholiek verwijten dat hij katholiek is.

  Het is trouwens recent bijna een trivialiteit geworden dat de beste jeugdspelers en vaak ook goeie studenten niet mee doen met de Elite. Vorige jaren werd dat steeds opgevangen door een brede jongere suptop en het is net die suptop die dit jaar te dun is naar mijn mening.

  Om kwantiteit in kwaliteit om te zetten, ontbreekt het ons in het Belgische jeugdschaak aan fundamentele structuren -ik verwijt niemand dat die er niet zijn-. De toppers die ver geraken, doen dit met hun talent en/of door zelf goede begeleiding te zoeken -ik zal nooit vergeten dat ik intrinsiek de “slechts” 4de van mijn jaar was-.

  Wat betreft het zogezegd arrogant zijn om niet tegen “te zwakke” tegenstand te willen spelen: dit vind ik ook echt uit de lucht gegrepen larie. Het is niet dat Stefan of mezelf ons te goed voelen voor de andere deelnemers, het is eigen aan topsport dat wanneer de uitdaging minder hoog ligt, de prestatie onmogelijk een even hoog niveau kan halen en dat leidt makkelijk tot ontevredenheid. Zeker als slechts één van ons beiden zou meedoen: wat zou het betekenen voor zichzelf en de buitenwereld moest die favoriet dan winnen? Ik wil de eer om Belgisch kampioen te zijn niet relativeren maar eens gesmaakt, proeft een dergelijke overwinning -zeker als schaken niet langer op nummer 1 komt- niet perse naar meer.

  Ik hoop dat de discussie bij deze niet verder escaleert en dat we met zen allen kunnen genieten van Emile zijn blunders en zijn comebacks 😀
  Blunders zullen er overigens met dit tempo altijd zijn.

  Mvg van de uittredende kampioen,
  Rein Verstraeten

 13. Glen
  Glen16-04-2014

  “Het is trouwens recent bijna een trivialiteit geworden dat de beste jeugdspelers en vaak ook goeie studenten niet mee doen met de Elite.”

  Ik hoop stiekem dat Rein mij in gedachten had toen hij dit zinnetje neerschreef. 🙂

  Ach neen. Zo’n BK Jeugd is gewoon een tijdrovende bezigheid. Hoe zwak / sterk de tegenstand ook is, als je er niet met voldoende ernst aan begint, dan zal je nooit kampioen worden. Als je met studies bezig bent, is het moeilijk om je 100% op zo’n toernooi te focussen.

  Bovendien is de spektakelwaarde er niet minder op! Ik heb de indruk dat deze tijdcontrole voor heel wat bijkomende spanning en zenuwen zorgt. Dat is eigenlijk jammer voor de kwaliteit van de partijen. Goede (gewonnen) stellingen worden niet afgewerkt en kennen soms nog een dramatische ommekeer.
  Als trainer kan je denk ik hier veel nuttig werk doen. Veel van de fouten van onze beste jeugdspelers zijn immers te vermijden. De snelle opeenvolging van de partijen geeft – vrees ik – niet veel gelegenheid om bepaalde concepten en fouten goed uit te leggen.

 14. brabo
  brabo16-04-2014

  Studeren is plannen. Nu zelf ook student geweest en besef maar al te goed dat de meeste studenten wachten met studeren tot het niet verder kan. Zelfs studenten gezien die tijdens de examenperiode nog op zoek waren naar de cursussen. 🙂 Echter sommige van die minder serieuze studenten hebben vandaag erg hoge management functies om maar even ook mee te geven dat studieresultaten zeker geen garantie geven op wat er later in de loopbaan zal gebeuren. Dus studeren is belangrijk maar er moet ook niet overdreven worden alsof het iets onbespreekbaar is.

  Het feit dat het bijna een trivialiteit is geworden dat de beste jeugdspelers niet meespelen zorgt voor een cascade effect naar de lagere elo’s. Ik heb het onlangs zelf nog meegemaakt in het lokale clubkampioenschap. Dit jaar bleven slechts 2 + 1800 spelers over wat zelfs voor mijzelf als +2300 speler erover was. Hierbij spreek ik niet van 300 elopunten verschil maar gemiddeld 600 of meer elopunten verschil.

  In elk geval is het ontbreken van de beste jeugdspelers in het bjk zeker geen reclame voor initiatieven zoals go for grandmaster, de visie,…. Het bjk zou een uithangbordje moeten zijn van de behaalde resultaten afgelopen jaar op topniveau.

  Enige tijd geleden nog de opmerking gekregen van een speler dat ik met mijn +2300 een veredelde krabber ben maar zeker geen topsporter. Ik bedoel wat precies een topsporter is, bestaat zeker geen consensus.

  Toen ik als torenhoge favoriet meespeelde aan het lokale clubkampioenschap dan ging ik voor de perfecte score van 9/9 wat ik ook 1 keer effectief haalde. Uitdagingen kan je altijd wel vinden als je zoekt.

  Er zullen zeker mensen zijn die het een morele plicht t.o.v. het land zullen beschouwen om als favoriet mee te spelen aan het Belgisch kampioenschap. Het is geen toeval dat vandaag een selectie aan de olympiade gekoppeld is aan het BK.

 15. Goendi
  Goendi17-04-2014

  Wat een gedoe over het ontbreken van de sterkere jeugdspelers op een BKJ. Absoluut niet te snappen overigens. In een democratie heeft elk individu het recht om voor zichzelf beslissingen en keuzes te maken, en het is aan anderen om die keuzes te respecteren – ongeacht de drijfreden. Het BKJ zelf is een succes -met dank aan de organisatie voor haar ongebreidelde inzet- en dat is dan ook wat ik onthou.
  Die toeschouwers die klagen dat de sterksten er niet zijn, en hen vervolgens “aanvallen” op hun drijfredenen, zijn in mijn ogen puur egoistisch. Stellen dat iemand door het jaar niet genoeg deed omdat hij het BKJ niet in zijn of haar agenda kreeg eenmaal aan de universiteit, is naast kortzichtig ook gewoon grof, en zegt in sé veel over de mentaliteit van de persoon die dat statement maakt.

  Het leven is meer als schaken. Wil je iets bereiken, carrierre maken, je wapenen tegen de continu veranderde economische realiteit, dan heb je nu eenmaal een stevige basis nodig. Een dergelijke basis bereik je met je te focussen op datgene wat van tel is. Jeugdspelers met 2300-2400 elopunten op 18-19 kunnen hooguit een zoveelste grootmeester worden. Wetende dat de prijzengelden dalen in de meeste tornooien, kun je je terecht afvragen of er hoegenaamd toekomst zou zijn in een (semi-)professionele schaakcarrierre. Is die er niet… Dan kies je beter eieren voor je geld, en focus je je op je studies. Iemand die dat niet kan vatten, kan wat mij betreft beter geen kinderen krijgen. tunnelvisie van een bedroefd fanatiek schaaksupporter is totaal niet relevant wat mij betreft.

  Het enige wat ik wel niet echt een argument vind is de speelsterkte. 2300 of niet, je zult het toch moeten bewijzen op het bord. Als elke +2300 elo zo denkt -zich te min voelend voor een tornooi met 300 elo minder als tegenstand- dan is dat eigenlijk een miskenning van die tegenstand. Bovendien, als je even telt bij de -20 op de ratinglijst, zie je er 4 met meer als 2300 elopunten staan (waarvan één met 2500), gevolgd door één die tussen de 2200 en 2300 zit aangevuld met een resem spelers die tussen de 2150 en de 2200 aanleunt. Als elk van die spelers zich dus inschrijft, is er volgens mij geen gemis om motivatie te zoeken.

 16. Theo
  Theo17-04-2014

  Beste forumpolitie, ik heb het begrepen en zal hard mijn best doen om geen comments meer te posten op deze website. Ik snap wel dat voor de meeste mensen iemand met een mening een egoïst is.
  Nog een fijne dag verder. En veel succes met jullie studies en/of schaakcarrière!

 17. stefant
  stefant17-04-2014

  Niet teveel aandacht schenken aan de elite groep. Het is een festijn voor alle leeftijdsgroepen. Het belangrijkste is het aantal deelnemers, en de garantie dat onze moooie sport morgen ook nog bestaat ! Dus jullie deenemer(tje)s jullie maken het tornooi tot wat het is !

  Amuseer u en wees niet te begaan met het resultaat an sich. Evalueer uw progressie en de lessen die je eruit trekt en geef niet te vroeg op. Ene Federer kreeg in zijn jeugd ook veel te maken met nederlagen , tot het pijnlijke toe , tot hij eens maandenlang niet te verslaan was !

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.