Emile

“Voor logisch schaak moest je vandaag bij de -10 zijn”

Emile Boucquet heeft op speeldag 4 een uitstekende zaak gedaan. Na een chaotische speeldag vol fouten en wisselende evaluaties loopt hij uit op de concurrentie…

“Ik onderschatte zijn aanval”

Een opmerkelijke vaststelling van onze analist ter plaatse Mher Hovhanisian: voor logisch en positioneel gezond schaak moest je vandaag bij de -10 zijn. Tot die conclusie kwam de Armeen na een korte vergelijking van de topborden in de verschillende reeksen.

Natuurlijk bedoel ik niet dat de -10 beter speelt dan de oudere spelers, maar ik heb vandaag bij de -10 veel gezonder, positioneel schaak gezien dan op veel borden in de hogere reeksen. De partij tussen Torres en Dardha bijvoorbeeld was lange tijd van een uitstekende kwaliteit: logische positionele ideeën, die vrij goed uitgevoerd werden. Bovendien zijn de fouten in die voorbeeldpartij ook vrij beperkt: waarschijnlijk was g3 van wit de eerste positionele fout. In de andere reeksen heb ik veel tactische blunders gezien en wordt er veel meer op een ondoordachte aanval gespeeld. Dat zorgt voor meer spektakel en zeker ook meer humor, maar het is bijzonder raar dat het net de kleintjes zijn, waar je het logische en rustige spel ziet. Je zou het andersom verwachten.

De elitereeks vandaag was spannend, spectaculair, maar ook getekend door blunders.

Het was inderdaad een bijzondere onvoorspelbare speeldag vandaag in Blankenberge. De ene onverwachte wending volgde de andere op, ook in de elitereeks. Daar won leider Emile Boucquet vrij snel een kwaliteit tegen Quentin Fontaine, die zijn toren knullig liet insluiten. Daarna ontspon zich een spannend en opvallend partijverloop.

Ik had de aanval die hij kreeg zwaar onderschat. Plots kon hij offeren en toen was het overleven. Ik denk dat ik ergens wel verloren moet gestaan hebben, zelfs op het einde.

De tijd tikte weg, de directe winst was er niet, Fontaine verloor de pedalen en liet zich pardoes mat zetten. 1-0 na een hectisch duel. Een chaotisch einde, maar een prima zaak voor Bruggeling Boucquet.

Ik sta nu alleen eerste en dat is natuurlijk leuk, maar ik heb ook alleen nog maar tegen de lagere elo’s gespeeld. Het is dus zeker niet het moment om al euforisch te worden. Natuurlijk is de elitereeks dit jaar relatief zwak, wat mijn kansen vergroot, maar dat wil nog niets zeggen over het verdere verloop.

Ook bij Capone-Lenaerts leek wit (Capone) snel de bovenhand te halen. Een goede stelling en uiteindelijk zelfs een pionnetje winst leken Capone in een zetel naar de finish te brengen. De Waalse elofavoriet werd echter nerveus door zijn slinkende tijd en liet zich ordinair trucen. 0-1, een serieuze klap voor Capone, die vanaf morgen zal moeten achtervolgen.

Nathan De Strycker liet vandaag winst liggen.

Nathan De Strycker liep met wit tegen Yannick Dorr al snel uit tot een +10-beoordeling in Houdini, tot ook daar de bordjes draaiden.

Ik weet dat ik gewonnen stond en ik weet ook ongeveer hoe, maar de stelling bevatte zoveel tactiek dat ik bepaalde varianten niet durfde spelen. Ik ruilde de dames en plots stond ik gewoon slechter. Al een geluk dat ik nog overleefd heb. Met 2,5/4 kan ik al bij al tevreden zijn.

Decrop-Verhelst en De Vleeschauwer-Real eindigden op remise. Daardoor ziet de stand er na 4 rondes zo uit:

1 Boucquet Emile 3.5/4 — 1 0.0 5.75 3
2 Lenaerts Lennert 2.5/4 0.0 1 0.0 4.00 2
3 De Strycker Nathan 2.5/4 0.0 0 0.0 4.75 1
4 Fontaine Quentin 2.0/4 2.0 1 0.0 4.00 1
5 Verhelst Joris 2.0/4 0.5 0 0.0 3.50 0
6 Capone Nicola 2.0/4 0.5 0 0.0 3.25 1
7 De Vleeschauwer Maarte 2.0/4 0.0 1 0.0 3.50 1
8 Decrop Benjamin 1.5/4 — 0 0.0 2.00 1
9 Dorr Yannick 1.0/4 0.0 0 0.0 2.25 0
10 Real Thibault 1.0/4 0.0 0 0.0 2.00 0

Meer informatie

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.