Boucquet

“Ik ben de grootste gelukzak tot nu toe”

In een cruciale speeldag heeft Emile Boucquet ondanks zijn eerste nederlaag toch zijn leidersplaats geconsolideerd. De speeldag werd opnieuw gekenmerkt door de ene onverwachte wending na de andere. “Een slechte dag voor mijn hart”, lachte analist Hovhanisian…

Ronde 5: Boucquet lijdt eerste nederlaag

Woensdag stond met stip aangeduid als dé cruciale speeldag van dit Belgisch Jeugdkampioenschap: twee partijen en het moment waarin de eerste toppers gespeeld zouden worden (toch in de open reeksen). Vooral bij de -18 was er iets te zien. Mardoek Thienpondt, alleen leider op dat moment, offerde tegen Sander Larsen een dame voor een pak compensatie (en misschien ook materiaal). Na 17 zetten verscheen deze pittoreske stelling op het bord:

Thienpondt-Larsen

Wit staat tijdelijk een dame achter, maar heeft bijzonder actieve stukken en kan profiteren van de zwakke zwarte koning. Het uiteindelijke verloop zou ons wat te ver leiden, maar nadat zwart het evenwicht herstelde, ging hij de mist in en verloor alsnog. Thienpondt verstevigde zijn leidersplaats, maar Karsten Verhasselt bracht een ronde later de spanning terug: door een fout in de opening ging Thienpondt vrij kansloos de boot in.

Toen de storm in deze leuke -18-partij ging liggen, begon de wind op te spelen in de topduels bij de elite. Daar bood Emile Boucquet vrij snel een rustige ochtend aan, wat door Lenaerts werd geweigerd om een zet later toch zelf remise aan te bieden, wat dan weer door Boucquet werd geweigerd. Voor het spektakel een goede zaak, want Lenaerts koos daarna resoluut voor een creatief opgebouwde aanval. Net als gisteren moest Boucquet zijn stalen zenuwen tonen, maar deze keer gaf zijn tegenstander geen strobreed toe: puike afwerking van Lenaerts, die meteen mee aan kop kwam.

Nathan De Strycker hees zich vandaag mee aan kop.

Eén bord verder rammelde Quentin Fontaine zijn eerste 15 zetten in sneltempo af. Zijn ogenschijnlijk goede stelling verdween al snel, toen Fontaine – net als gisteren – een trucje miste. De Strycker kon dan kiezen voor een heel leuk matje, maar won na een iets minder aantrekkelijke eindzet, wat voor een grote “ooooooh” zorgde bij het publiek in de analyseruimte. De verhoopte zege zette De Strycker ertoe aan om in de tweede partij van de dag na 3 zetten remise te spelen tegen Lennert Lenaerts.

Het was wel met wit, maar het leek me gewoon een goed moment, zowel door de twee partijen op een dag als door de loting: morgen moet ik tegen Thibault en dan volgt nog Joris. Die partijen moet ik winnen om kans te maken op de titel.

Een bordje verder offerde Joris Verhelst een kwaliteit tegen Maarten De Vleeschauwer, wat tot directe winst leidde. Tegen Capone hield hij remise in ronde 6. Ook Verhelst verloor nog niet en heeft de leiding in het vizier.

Voor de blunders van vandaag gaan we naar de cruciale toppers in ronde 6. Bij de elite leek Thibault Real op weg naar zijn zoveelste gewonnen stelling, om die opnieuw weg te blunderen in tijdnood. Pijnlijk voor Real, die dit al enkele partijen na elkaar meemaakte. Boucquet daarentegen mag opnieuw opgelucht ademhalen. Hij redde zich niet voor de eerste keer uit een benarde situatie en scoorde een cruciaal punt in de strijd om de titel. “Ik ben de grootste gelukzak van dit toernooi”, lachte die achteraf.

Thibault Real: bijna elke partij uitzicht op winst, bijna elke keer met lege handen naar huis.

Het tweede blunderfestijn was te bewonderen op bord 1 bij de -20, waar leider Emiel Vandewiele een stuk voorkwam tegen een overmoedige Matthias De Weird. Enkele zetten later vlogen de stukken plots van het bord en het was De Weird die won. De reeks ligt volledig open.

Meer pijnlijke eindfases in de andere reeksen: Natan Pirard blunderde in een gewonnen stelling bij de -12 om enkele zetten later de zege cadeau te krijgen, Anthony Mitran won knap na een serieuze fout van zijn tegenstander Torres bij de -10, Arno Vandenbosch stond al snel gladgewonnen tegen Maxim Slagter, maar liet het punt later liggen bij de -16 en zo kunnen we nog wel even doorgaan. “Dit is slecht voor ons hart, al die verrassingen”, lachten zowel Hovhanisian als bezoeker Stefan Docx in de analyseruimte.

Zo zorgde de cruciale 5de en 6de rondes voor afscheiding, maar ook voor samensmelting.

1 Boucquet Emile (2110N) 1 M KBSK Brugge 4.5/6 2236 — 1 0.5 10.50 4
2 Lenaerts Lennert (2169N) 1 M Genk 4.0/6 2232 0.5 1 1.5 12.75 3
3 De Strycker Nathan (2128N) 1 M Temse 4.0/6 2195 0.5 1 1.0 12.75 2
4 Capone Nicola (2251F) 1 M Fontaine-L’Evêque 3.5/6 2112 0.5 1 0.5 7.75 2
5 Verhelst Joris (2041N) 1 M LSV-Chesspirant 3.5/6 2153 0.5 0 0.5 9.25 1
6 Fontaine Quentin (1970N) 1 M Namur-Echecs 3.0/6 2077 0.0 2 0.0 7.00 2
7 Decrop Benjamin (2027N) 1 M KOSK Oostende 3.0/6 2048 0.0 0 0.0 5.50 2
8 De Vleeschauwer Maarte (2040N) 1 M Mercatel 2.0/6 1912 — 1 1.0 5.25 1
9 Dorr Yannick (1894F) 1 M KSK47 Eynatten 1.5/6 1893 — 0 0.5 4.50 0
10 Real Thibault (2075N) 1 M CREC Charleroi 1.0/6 1833 — 0 0.0 2.75 0

Torres Tejeda, een van de -10-spelers die indruk maakte op Hovhanisian. Hij verloor in ronde 6 wel de topper tegen Anthony Mitran, die op weg lijkt naar de titel.

Dries Van Malder

Ulvi Sadhikov, ongenaakbaar bij de -16

Yannick Mertens

Lev Katranov, een van de toppers bij de -12 en lid van een schaakfamilie: zijn zusje Alicia leidt bij de meisjes -12, Mikhael scoort 6/6 bij de -8.

Clara Godart, meisjestopper bij de -12

Meer informatie
  1. David Roos
    David Roos16-04-2014

    De foto boven Ulvi is Sander Dellaert niet hoor? 🙂

  2. Annelies
    Annelies16-04-2014

    De foto van de onbekende is een foto van Dries Van Malder.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.