Joris

“Geen idee hoe ik dit heb gewonnen”

Na de zevende ronde van het BJK zijn er nog vijf spelers, die binnen een marge van een half punt staan. Het meest opmerkelijke nieuws was de nederlaag van leider Emile Boucquet, die een gewonnen stelling weg gaf…

Vijf spelers in rechte lijn naar finish

Joris Verhelst-Emile Boucquet was het toptreffen van deze zevende ronde: Verhelst moest winnen om de leider bij te halen en haalde daarvoor nogal onbesuisde plannen uit zijn kast. Hij offerde -op zijn minst dubieus- een stuk en leek enkele zetten later simpelweg verloren te staan. Maar dit jaar is niets wat het lijkt in Blankenberge: waar Boucquet de vorige rondes terugkwam uit nare situaties, kreeg hij deze keer zelf het deksel op de neus. De Bruggeling verdedigde niet secuur en kreeg pardoes een aanval op zijn brood. 1-0, het toernooi is helemaal open. Joris Verhelst kwam met een hand voor zijn ogen de analyseruimte binnengewandeld.

Ik heb er eigenlijk geen idee van hoe ik dit gewonnen heb. Ik offerde een stuk, maar achteraf bekeken was dat waanzin. Op een bepaald moment speelde ik eigenlijk alles of niets en plots zag ik kansen. Zijn g6 opende een belangrijke diagonaal, waardoor ik er weer in begon te geloven. Vreemde partij.

“Hoe kan het dat wij zo slecht spelen”, lachte Nathan De Strycker toen hij iets later zijn partij tegen Thibault Real had gewonnen.

Ik had echt het gevoel slecht uit de opening te zijn gekomen en volgens mij moet ik op het einde ook niet goed gestaan hebben. Maar Thibault is Thibault en toen zijn tijd begon weg te tikken, heb ik gegokt en gewonnen.

Voor De Strycker een belangrijke zege, want hij komt mee op kop. Voor Real blijft het spook van “de gunstige stelling, die niet afgewerkt kan worden” in zijn hoofd ronddwalen.

Lennert Lenaerts is goed op dreef

De Strycker staat niet alleen op kop, want hij ziet Lennert Lenaerts naast zich verschijnen op plaats 1. Lenaerts speelde simpelweg een goede partij, waarin zijn tegenstander Dorr al vrij snel door de gehaktmolen werd gehaald. Lenaerts zelf bleef opvallend rustig na zijn partij. “Niet de moeite om te analyseren” en “we zien wel wat morgen en zaterdag brengt” was zowat het enige wat hij kwijt wou, al verraadde zijn glimlach wel zijn tevredenheid.

De vijfde kandidaat voor de titel is Nicola Capone. De favoriet kreeg al enkele tikken te verduren, maar toont zijn weerbaarheid: vandaag versloeg hij Maarten de Vleeschauwer. Daarmee nadert hij tot op een half punt van de leiders.

1 De Strycker Nathan (2128N) 1 M Temse 5.0/7 2236 0.5 2 1.5 15.75 3
2 Lenaerts Lennert (2169N) 1 M Genk 5.0/7 2243 0.5 1 3.0 16.25 4
3 Verhelst Joris (2041N) 1 M LSV-Chesspirant 4.5/7 2201 1.5 0 2.0 15.25 2
4 Capone Nicola (2251F) 1 M Fontaine-L’Evêque 4.5/7 2156 0.5 2 1.0 11.00 3
5 Boucquet Emile (2110N) 1 M KBSK Brugge 4.5/7 2153 0.0 1 0.5 12.00 4
6 Fontaine Quentin (1970N) 1 M Namur-Echecs 3.5/7 2070 0.5 2 1.0 9.75 2
7 Decrop Benjamin (2027N) 1 M KOSK Oostende 3.5/7 2036 0.5 0 0.5 7.75 2
8 De Vleeschauwer Maarte (2040N) 1 M Mercatel 2.0/7 1903 — 1 1.0 6.25 1
9 Dorr Yannick (1894F) 1 M KSK47 Eynatten 1.5/7 1878 — 0 0.5 5.25 0
10 Real Thibault (2075N) 1 M CREC Charleroi 1.0/7 1813 — 0 0.5 3.25 0

Drie tenoren, drie kuitenbijters

De spanning die er in de elitereeks is, is er ook in de reeksen daaronder. Dankzij een zege bij de -20 staat Emiel Vandewiele opnieuw alleen aan kop, maar hij is nog lang niet thuis. De Weird, Van Kessel, Hans en Lootens staan maar een half puntje in het krijt. Bij de -18 is het zo mogelijk nog spannender. De twee topduels vandaag werden abrupt beëindigd door twee verschrikkelijke blunders:

Miguel Van De Vaerd – Karsten Verhasselt

Elofavoriet Miguel Van De Vaerd stond al goed, maar keek toch even raar op toen hij Ph5 zag verschijnen. Na Dxe7, Txe7 Tf8 volgde mat. Nog pijnlijker was de blunder van Pieter Jan Snoeks op bord 2.

Pieter Jan Snoeks – Mardoek Thienpondt

Snoeks lijkt met Txc2 een bijna gewonnen stelling te kunnen forceren. Hij krijgt twee stukken voor een toren en zou met een zege aan de leiding komen. Snoeks speelde echter Pxb5??? en zakte na Td1 mat bleek weg op zijn stoel.

De -18 had trouwens nog enkele opmerkelijke momenten, waarvan Hovhanisian deze de leukste/pijnlijkste vond:

Vincent Ayla – Thomas Marx

Wit had een stuk meer en speelde net Lg6???, toevallig op een moment dat deze partij op groot scherm in de analyseruimte werd bekeken. Tot ieders verbazing gaf zwart hier op, waarschijnlijk met de idee dat hxg6 op Dxh8 werd onthaal. Natuurlijk waren beide spelers vergeten dat Dxg6 ook mag van het FIDE-reglement, waarna zwart simpelweg een pion voorstaat. Als het een troost mag zijn voor de onfortuinlijke Marx: ook grootmeesters hebben al ooit opgegeven in een betere stelling.

De -16 gaat naar Ulvi Sadhikov, die al twee punten voorsprong heeft en iedere partij met sprekend gemak lijkt te winnen. Jasper Beukema imiteert hem bij de -14: tot nu toe winst in al zijn partijen en anderhalf punt voorsprong. De -12 daarentegen is ongelooflijk spannend. Daar staan vier spelers aan kop, met nog eens vier op een half punt. Vooral de nederlaag van Lev Katranov, die een gewonnen stelling wegblunderde en daarmee de leidersplaats weggaf, kwam aan bij de Limburgse delegatie. De -10 ten slotte wordt net als de -16 en -14 gedomineerd door 1 iemand: Anthony Mitran lijkt ongenaakbaar met 7/7.

Fischeriaans: Jasper Beukema met 7/7

Meer informatie
 1. Glen
  Glen17-04-2014

  Ik moet zeggen dat de partij van Joris me héél héél vaagweg deed denken aan deze klassieker: Bronstein – Rojahn Olympiade 1956 (http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1033954). Misschien dat het idee wel ergens op de achtergrond speelde.

  Maar de meeste vergelijkingen lopen natuurlijk mank. 🙂

 2. Bas Noorman
  Bas Noorman17-04-2014

  Ge zegt het zelf Glen, Bronsteins stukoffer is volledig gerechtvaardigd tegenover de roekeloosheid van Joris. Maar bon, in beide gevallen heeft het precies gewerkt.

  Onze trouwe verslaggever begint precies een beetje af te takelen na al het harde (en zeer geapprecieerde) werk van de voorbije dagen: de glimlach van Lennert verraadde zijn tevredenheid ipv verraste.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.