Katranova

Meisjesreeksen in de lift

Ook bij de meisjes zien we dit jaar veel deelnemers voor het BJK in Blankenberge. De -10 en de -12 spelen zelfs in een aparte reeks, maar ook in enkele andere reeksen is de opkomst hoog. Na 6 ronden werpen we eens een blik op hoe de kaarten er voor de schaaksters uitzien…

Bij de -8 beginnen de zusjes Deleu in pole positie aan de laatste 3 rondes. Met 4/6 staan zij anderhalf punt voor op hun eerste achtervolgster. Karen stond tot ronde 4 zelfs mee aan de leiding bij de -8, maar kende met 0/2 tegen de top 2 van het klassement, en ziet Leen nu op gelijke hoogte komen.

De meisjes van de -10 vechten het onder elkaar uit in een aparte reeks met 12 deelneemsters. Ines Dellaert (5,5/6) lijkt hier op een zege af te stevenen: zij won partij na partij en stond in ronde 6 pas een eerste remise toe, aan Laura Decruyenaere. Ines ging in deze partij nochtans voluit voor de winst na een vroege stukwinst, maar toen Laura later in de partij een loper kon pennen en kon afwikkelen naar een toreneindspel, was de remise toch een feit. De vechtlust van Ines is niet meer dan terecht, want voor uitbollen is het nog veel te vroeg: Marie Dgebuaze volgt met 5/6. Zij verloor dan wel van Ines in ronde 3, maar legde verder een foutloos parcours af. Voor het brons wordt het nog spannend: maar liefst 7 speelsters hebben 3.5 of 3 op 6.

Alicia Katranova liet kansen liggen tegen deze Clara Godart, die door een gunstig scheidingssysteem voorlopig de beste papieren heeft bij de -12

Voor de -12 schreven zich 14 speelsters in, zodat ook deze meisjes een apart tornooi beslechten. Net als in de jongere reeksen heeft ook bij de -12 een duo zich al afgescheurd van het pak: Clara Godart en Alicia Katranova staan hier aan de leiding, elk met 5.5/6. Tegen elkaar deelden zij de punten, en aangezien de naaste concurrenten al gepasseerd zijn, zal het waarschijnlijk een nek aan nek reis worden, die wel eens beslecht zou kunnen worden met scheidingspunten.

In de reeks van de -14 is het uitkijken of Fleur Swennen (4/6) haar punt voorsprong kan behouden. Eerste achtervolgers zijn Sofie Huttl en Charlotte Roosen (3/6). Bij de -16 heeft Sarah Massay (4,5/6) nu al 2 punten voorsprong op haar eerste achtervolgsters, Anais Marchal en Iris Verstraeten (2.5/6). Met zo’n voorsprong kan Sarah zich concentreren op het algemeen klassement, waar ze volop meedoet voor een podiumplaats.

Astrid Barbier en Lisa Lagaert: twee kanshebbers bij de -18

De -18 is de reeks waarin de strijd nog het meest open ligt. In deze reeks zien we een hoop meisjes met een pak ervaring, en dat vertaalt zich in regelmatige uitslagen en een hevige strijd. Na 6 ronden heeft Lisa Lagaert (4/6) de beste papieren, maar ze voelt de hete adem van Astrid Barbier, Sarah Snoeck en Clara Wertz (3.5/6). Opvallend in deze reeks is dat geen enkele van de 6 deelnemende schaaksters minder dan de helft van de punten heeft. Met nog drie ronden te gaan en slechts één punt verschil, kan iedereen hier dus nog op de titel claimen.

Bij de -20 is Annelies Cuvelier al zeker van de titel. Zij was de enige speelster die zich in deze reeks inschreef. Toch is dit voor haar geen reden om op haar lauweren te rusten: met 2.5/6 speelt zij momenteel iets boven haar elo. Zij zal de eindsprint zeker proberen te benutten om een mooi eindklassement te halen.

Julie Gheury, -8

Sarah Snoeck, -18

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.