Mikail

Eerste kampioenen zijn bekend

Mikail Katranov, Karen Deleu, Anthony Mitran, Jasper Beukema en Ulvi Sadhikov zijn na ronde 8 al zeker van de Belgische titel. In de elitereeks heeft Nathan De Strycker de leiding genomen…

Kampioenen met overmacht

Terwijl de spanning aan het opborrelen was in de elitereeks, waren rond 11u al enkele kampioenen bekend. Mikail Katranov en Anthony Mitran demonstreerden vandaag hun overmacht bij de -8 en de -10. Beiden scoorden hun 8ste zege op rij. Karen Deleu vierde haar eerste Belgische titel bij de meisjes -8. De -14 ging dan weer naar Jasper Beukema, die vandaag wel zijn eerste halfje moest afstaan aan Xander Pauwels. De -16 was al langer duidelijk, maar vandaag is de hegemonie van Ulvi Sadhikov omgezet in de titel. Ook geven we nog mee dat Elizabeth Claeys voor een stunt heeft gezorgd bij de meisjes -12. Zij klopte leider Clara Godart, waardoor Alicia Katranov op weg lijkt naar haar eerste Belgische titel. Aan een remise heeft zij morgen genoeg.

Anthony Mitran, slokop bij de -10.

De grote verschillen in de reeksen waar de kampioen al bekend is, zijn (gelukkig) niet te zien in de elitereeks. Daar blijft de strijd om plaats 1 bijzonder spannend. Nathan De Strycker en Joris Verhelst vochten een onderling duel uit, Lennert Lenaerts nam het met zwart op tegen Fontaine, Nicola Capone moest met zwart winnen tegen Benjamin Decrop en Emile Boucquet wilde gebruik maken van de slechte tijdsindeling van zijn tegenstander Maarten De Vleeschauwer.

De eerste beslissing viel er in het topduel, waar opnieuw een vrij eigenaardige zettenreeks de partij beëindigde. Verhelst leek met zwart prima te staan, maar overspeelde dan zijn hand: e4 was een logisch pionoffer, ware het niet dat wit met Ld6 simpel een kwaliteit kon slaan. De zege liet niet snel op zich wachten. 1-0, een cruciaal punt voor De Strycker. Een ontgoochelde Verhelst legt uit:

Ik stond echt goed. Ik dacht gewoon dat ik kon winnen en de stelling kon opengooien met e4, waardoor mijn lopers in het spel zouden komen. Toen speelde hij Ld6. Ik had die zet gewoon helemaal niet gezien. Zwaar balen!

Quentin Fontaine hield Lennert Lenaerts op remise.

Enkele minuten later kon Emile Boucquet de aansluiting met De Strycker houden. Hij won tegen Maarten de Vleeschauwer, na een vreemde partij. Niet op het bord, maar wel naast het bord: beide spelers hadden maar 1 pen en 1 flesje water bij, waardoor ze na elke zet de pen (en het water) doorgaven aan elkaar. De partij zelf verliep zoals ze vrij dikwijls verlopen voor De Vleeschauwer: die verloor te veel tijd in het begin van de partij en verloor in tijdnood materiaal.

Quentin Fontaine-Lennert Lenaerts was een erg spannend duel, waarin wit vrij goed leek te staan tot de stelling in eeuwig schaak eindigde. De Strycker komt daardoor alleen aan kop, met een half punt meer dan zijn achtervolgers. Nicola Capone kon met zwart niet winnen tegen Benjamin Decrop. Met een punt achterstand lijkt de titel voor de elofavoriet nu wel erg ver weg. De andere reeksen zullen morgen pas beslist worden.

Meer informatie
 1. volgjeneus
  volgjeneus18-04-2014

  Proficiat aan de kampioenen!

  Opvallend veel spelers met het maximum van de punten eigenlijk….

 2. Draw
  Draw18-04-2014

  Een hele dikke proficiat aan de kampioenen!

  Bij de -12 zijn het twee clubgenoten die strijden voor de titel, benieuwd hoe dit gaat aflopen..

 3. Nele
  Nele18-04-2014

  Mijn complimenten voor het belichten van de verschillende reeksen en de nodige humor. Ik vond het aangenaam lezen!

  Alvast al gefeliciteerd aan de kampioenen en succes aan alle strijders voor de laatste ronde! 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.