Tanguy3

Ringoir vecht met de wereldtop in Dubai

Ringoir: “It’s been a pleasure playing you”. Aronian: “It could have been a much greater pleasure – you were winning!”. Tanguy Ringoir maakte indruk tijdens het WK Rapid en Blitz in Dubai…

“Stunten tegen Aronian”

Op 14 juni vertrok Belgisch Kampioen en snelschaakspecialist Tanguy Ringoir naar Dubai voor een verkwikkende vakantie: het WK Rapid en Blitz.

Ik had absoluut geen verwachtingen, want in het algemeen scoor ik zeer slecht tegen 2600+’ers. Ik heb trouwens nog nooit gewonnen van iemand met meer elo dan 2600, wat voor een 2500 toch een beetje raar is. M’n hoop was dus in één van die twee toernooien een officiële winst te hebben tegen een 2600, al is het maar in rapid of blitz.

Een evidentie is dat niet en dat bewezen de eerste rondes in het rapidtoernooi. Ronde 1: Jobava Baadur. Ronde 2: Levon Aronian. Voor Ringoir een van de speciaalste ervaringen in zijn nog prille carrière, zeker omdat de Geraardsbergenaar in die tweede partij een stunt in het vizier had.

Ik verwachtte in de tweede ronde tegen iemand zwakker te spelen, maar raar genoeg speelde ik tegen Aronian. Ik stond nog compleet gewonnen ook, met zwart zelfs. Maar wanneer de winst zo dicht kwam, werd ik zot. Ik dacht dat ik mat had, maar gaf blijkbaar gewoon mijn dame weg omdat het stuk waarmee ik mat ging geven gepend stond. Na het toernooi zei ik nog tegen Aronian “It’s been a pleasure playing you” en hij antwoordde “it could have been a much greater pleasure – you were winning!” Het was ontzettend spijtig, maar ik was al heeeel tevreden dat ik tegen hem mocht spelen. Ik heb ook nog nooit zo een vriendelijke grootmeester ontmoet en ik ben zeker fan geworden!

Aronian ontsnapte tegen Ringoir, wat hem noopte tot een typisch grapje.

Helaas lukte het Ringoir niet om zijn 2600-scalp te nemen in de rondes die volgden. Hij speelde sterk, hield enkele gereputeerde GM’s op remise (Milov en Mamedov bijvoorbeeld), maar verloor uiteindelijk nog tegen Cheparinov. Toch was het niveau goed en in het Blitztoernooi zette de Belgische kampioen opnieuw alles op alles.

Het blitztoernooi was ongelooflijk. 21 rondes en in elke ronde een GM over de vloer. De zwakste daarvan was Ivan Sokolov. Niet te geloven. In het begin verloor ik door zenuwen, te traag spel en een gemiste kans tegen Peter Heine Nielsen. Het was wel fantastisch om daarna met hem en Magnus Carlsen over mijn partij te praten.

Toch moest Ringoir niet lang wachten op zijn eerste 2600+. Die eer is weggelegd voor Vasif Durarbayli, enkele jaren geleden nog concurrent van Stef Soors op een WK Jeugd. Daarna kwam Ringoir helemaal los en hij speelde een schitterend parcours. Een remise tegen Taimour Radjabov was voor Ringoir het hoogtepunt.

Ik ben het trotst over m’n remise tegen Radjabov met zwart in m’n favoriete Hollands. Eerst in het toernooi speelde ik Slavisch, maar na het rapidtoernooi had ik door dat Slavisch misschien niet zo’n goede opening is voor snelschaak. Tegen Malakhov (2700) kreeg ik de kans om een openingsnieuwtje te spelen in het 1.Pf3-f5 2.d3 hollands met een verbetering op de bekende partij Carlsen – Dolmatov met Pge7 ! Ik kwam gewonnen te staan maar na heel preciese verdediging heeft hij nog remise kunnen houden. Daarna begon ik me een beetje moe te voelen, zoals iedereen eigenlijk. Ik speelde dan tegen Karjakin en in de openingsfase speel ik hem compleet weg, wat me helemaal verraste. Ik kom gewonnen te staan en op een bepaald moment mis ik de winnende voortzetting en verlies ik nog. Daarna zag ik niets meer en liet ik stukken links en rechts instaan. In de laatste ronde nam ik remise tegen iemand die ik kende zodat we het einde van het WK live konden volgen. Het leukste vond ik het praten met de super GM’s: Svidler, Aronian, Nakamura, Polgar, Jobava, Karjakin en nog vele vele anderen en ik hoop dat ik door deze ervaring, met het spelen tegen al die 2600+’ers, eens een 2600+’er kan verslaan in een ‘echte’ partij.

Radjabov, hier aan het werk op Tata Steel Chess, werd op remise gehouden.

Het blitzparcours van Ringoir maakt duidelijk dat het avontuur zijn geld waard was: Polgar, Nielsen, Sandipan, Sokolov, Durarbayli, Wang Hao, Ipatov, Georgiev, Inarkiev, Andriasian, Volokitin, Lenic, Ganguly, Radjabov, Najer, Malakhov, Karjakin, Zhigalko, Bologan, Naiditsch en Mchedlishvili. Ringoir verzamelde 9,5 punten tegen dit gezelschap, goed voor een tpr van 2623.

Nu maakt Ringoir zich klaar om zijn titel te verdedigen in Charleroi. Daarna trekt hij naar Tromso voor de olympiade en dan volgt een nieuwe fase in zijn leven: een studie in de VS.

Voor wie het nog interesseert: zowel het rapid als het blitztoernooi werden gewonnen door… Magnus Carlsen.

  1. Nele
    Nele01-07-2014

    Amaaai, knappe prestatie!! Proficiat, Tanguy! & veel succes in Charleroi, zo ook tijdens de Olympiade! 🙂

  2. Emanuel Nieto
    Emanuel Nieto04-07-2014

    Aronian is inderdaad een zeer sympathieke GM die absoluut geen “air” over zich heeft. Tijdens de EU-ch in Macedonië heeft Stefan in de 1ste ronde ook tegen hem gespeeld en was achteraf niet verlegen voor een praatje. s’ Avonds zaten die spelers van het Armeense team samen in de lounge van het hotel waar ook de rest aan het analyseren was. Toffe gast!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.