Stefan

Grootmeesters laten het afweten op BK

De twee grootmeesters van het gezelschap, Dgebuadze en Malakhatko, verloren vandaag allebei hun partij. Daardoor lijkt dit BK op een tweestrijd af te stevenen tussen Ringoir en leider Hovhanisian, maar ook revelatie Van der Stricht is nog mee…

“Die opkikker had ik nodig”

Omdat het BK Experten niet te laten samenvallen met de olympiade, die op 1 augustus begint en dus overlapt met het Open van Charleroi (dat dit jaar ook het Open BK is), moest organisator CREC op zoek naar aan alternatieve locatie voor het expertentoernooi. De oplossing werd het Charleroi Airport-hotel, net naast een afrit van de autosnelweg. Al bij al geen slechte keuze: het hotel is zeer degelijk, de speelruimte rustig en ruim genoeg en dankzij een vrij groot terras kunnen de spelers een luchtje scheppen/sigaret roken zonder dat de scheidsrechter hen uit het oog verliest.

De speelzaal

De olympiade heeft wel zijn invloed laten werken op het deelnemersveld: geen Stefan Docx en geen Bart Michiels. De afwezigheid van die laatste zorgt ervoor dat het toernooi dit jaar geen GM-normentoernooi is. En de afwezigheid van die eerste zorgt ervoor dat Ulvi Sadhikov, als vierde van het VK, kan meespelen. Het derde witte konijn is Geert Van der Stricht, die pas anderhalve week voor de start van het toernooi te horen kreeg dat ze nog iemand zochten. Laat net die speler dé verrassing van de eerste rondes zijn. Met 2,5/3 stond hij aan kop, ondermeer na een zege tegen GM Malakhatko.

Ik ben erg tevreden met mijn start, dat spreekt voor zich. Ik kon deze opsteker ook gebruiken, want de laatste maanden waren echt niet mijn meest succesvolle. Uiteraard kan ik niet klagen over mijn zege tegen Malakhatko. Ik speelde goed, maar ik moet eerlijk zijn: ik heb niets speciaals gedaan, het was vooral mijn tegenstander die te veel hooi op zijn vork nam en daardoor zichzelf in de vernieling speelde. – Geert Van der Stricht

Vandaag speelde hij remise tegen de 15-jarige Ulvi Sadhikov.

Voor Tanguy Ringoir is de olympiade geen belemmering: hij speelt ze gewoon allebei. De tweevoudig kampioen heeft zijn zinnen gezet op een derde titel.

Dat is vrij logisch. Bart Michiels moest eigenlijk kiezen door zijn werk en ik vermoed dat het met Thibaut Vandenbussche ook zoiets geweest zal zijn. In ieder geval: ik vind gewoon dat je een BK moet spelen als je de kans krijgt. Gaan voor de Belgische titel is toch sowieso de moeite en daarom ben ik hier. – Tanguy Ringoir

Ringoir had weinig moeite met Malakhatko. Voor de GM en de elofavoriet lijkt het toernooi na een 0/2 voorbij.

Vandaag had hij wit tegen GM Malakhatko en dat was voor een keer wél een interessante affiche. Om te beginnen ging Ringoir vol voor winst en niet voor de obligate salonremise en Malakhatko had gisteren verloren en kon dus zonder probleem meegaan in de aanvallende bedoelingen van zijn tegenstander. Ringoir voerde de druk op en de tijd van zijn tegenstander slonk, tot – rond 17u – de stelling als een pudding in elkaar zakte.

Mijn centrum was veel te sterk. Dat heeft hij onderschat, denk ik. Dat maakt mijn start goed: ik ben hoopvol, want ik heb nu 3/4 en heb toch al Hovhanisian, Dgebuadze en Malakhatko gehad. Natuurlijk is nog niets beslist, ik sta zelfs tweede, maar ik hoop wel mijn goede vorm aan te houden. – Tanguy Ringoir

Veel drama in de andere drie partijen. Hovhanisian stuurde tegen zijn ex-leerling Stef Soors aan op een remise, maar het reglement verbiedt een puntendeling voor zet 20 en toen die bereikt was, had hij al twee pionnen meer. Hovhanisian hijst zichzelf aan de leiding. Nog meer suspense in Geirnaert-Le Quang. Wit speelde goed en stond compleet gewonnen, maar miste dan één mogelijke winstvariant.

Ik had meer tijd, ik stond helemaal gewonnen, maar toen ik merkte dat ik een winstvariant gemist had, begon ik helemaal te flippen. En dan ging ik nog zelf mat ook. Jongens toch... – Steven Geirnaert

In de langste partij van de dag stuntte Stefan Beukema tegen de andere GM, Alexandre Dgebuadze. Zo is er na 4 rondes een heel duidelijke toernooisituatie: de grootmeesters lijken uitgeteld voor de titel en Hovhanisian en Ringoir vechten onder elkaar uit wie Belgisch Kampioen gaat worden. Of strooit derde hond Van der Stricht nog roet in het eten?

Stefan Beukema versloeg GM Dgebuadze.

 1. brabo
  brabo09-07-2014

  Geert heeft al een grootmeesternorm en won in 2008 de Open van Gent voor een 5 tal grootmeesters: http://schaakfabriek.be/2008/07/23/van-der-stricht-wint-open-van-gent/
  Klasse, talent verdwijnt niet zomaar.

 2. Bas Noorman
  Bas Noorman09-07-2014

  Het toernooi is amper 4 ronden ver. Dat lijkt mij toch wat vroeg om al spelers beginnen af te schrijven!

 3. Peter
  Peter09-07-2014

  Bwa, het is toch een probleem, hoor, Bas. Dgebuadze en Malakhatko hebben 1,5 punt minder dan Ringoir en 2 punten minder dan Hovhanisian. Ringoir heeft ze bovendien allebei al gehad in de onderlinge ontmoeting. Voor de titel zijn ze uitgeschakeld.

  Daarnaast moet je de vorige BK’s eens in beschouwing nemen. Daar leren we toch enkele dingen uit:
  1) Die mannen spelen normaal gezien veel remises en proberen dan te teren op enkele zeges. Het zijn geen spelers die in no time veel punten goedmaken, maar goed, je weet natuurlijk nooit.
  2) Het zijn beroepsspelers en de stand in dit BK gaat hen niet tot wilde risico’s aanzetten. Ik denk dat ze zullen mikken op de 3de of 4de plaats. Ze gaan echt geen kamikazetoeren uithalen om dan helemaal geen prijzengeld te hebben.

 4. Ghysels Marc
  Ghysels Marc09-07-2014

  Titel kon misschien anders luiden? Is het niet de opkomende jeugd die hen meer en meer het vuur aan de schenen legt. Aflossing van de wacht?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.