Black Knights

“We staan tussen de mensen”

Na 4 rondes hebben de Black Knights nog steeds niet verloren op de olympiade in Tromso, waardoor ze vandaag een eerste serieuze test voorgeschoteld krijgen. Ook de dames blijven op schema. Een eerste verslag met reacties uit het Belgische kamp…

Black Knights bekampen Georgië

We beginnen dit eerste verslag vanuit Tromso met een kleine rechtzetting. Het nationale motorcrossteam van ons land heet “Red Knights” en dus niet “Black Knights”. Voila, bij deze gecorrigeerd.

Na 4 rondes is er voor de zwarte paardjes weinig reden tot klagen: de resultaten zijn erg behoorlijk. België won 3 matchen en speelde er eentje gelijk, een kleine teleurstelling tegen Bangladesh. Het werd 2-2 door verliespartijen van Michiels en Docx, elk met hun eigen verhaal. Bart Michiels kreeg simpelweg een ijzersterke tegenstander tegenover zich, die een prima partij speelde en dat gisteren bevestigde tegen Ruslan Ponomariov. Stefan Docx was wat ongelukkig en verloor door een vergissing in de opening. Gisteren werd er professioneel wraak genomen en wonnen de Belgen van Zwitserland na een vreemd partijverloop, zo schetst vijfde man Thibaut Vandenbussche in een chatgesprek met onze redactie.

Na de opening van Stefan rekenden we daar al op een punt. Vooral Bart zat wat in de problemen, dus het plan was dat hij er alles aan zou doen niet te verliezen. Ironisch genoeg was het net hij die de match besliste. Dat is wel goed voor het zelfvertrouwen. Hij noemde zichzelf gisteren 'de chanceur' van de ronde, maar wat telt, is het resultaat. – Thibaut Vandenbussche

Omdat de Belgen altijd erg vroeg in de speelzaal zijn, wordt er voorbereid tot achter het bord.

De grootste verrassing waren de verrassend taaie Kenianen. België won met 4-0, maar hadden hun handen vol. Michiels’tegenstander was voortdurend aan het mompelen en zowel Ringoir als Vandenbussche moesten tot het diepe eindspel wachten op de beslissende fout van hun tegenstander. Vandaag volgt Georgië, tot nog toe de sterkste tegenstander van de Belgen.

Misschien kunnen we stunten, maar dan zal iedereen echt top moeten zijn. Sowieso hebben we niets te verliezen. We gaan op een mooie plaats staan, wat het resultaat ook is. We staan momenteel zelfs gelijk met thuisland Noorwegen, op een 16de plaats. Het zou mooi zijn als we tegen hen worden geloot, want door de aanwezigheid van Carlsen speelt Noorwegen vast op bord 2, onder het oog van de camera's. We zullen zien. – Thibaut Vandenbussche

Voor het overige lijkt alles koek en ei in de Belgische delegatie. Vandenbussche benadrukt hoe professioneel deze olympiade wordt aangepakt: ernstige voorbereidingen, vroeg gaan slapen en een competitieve houding achter het bord. Over de organisatie van deze olympiade vallen enkele opvallende gelijkgezinde stemmen te horen. Zo is de speelzaal in orde, maar blijkt vooral het sanitair te wensen over te laten. Sommige delegaties logeren zelfs in speciaal opgezette containerhotels.

We geven nog even mee dat er drie landen zijn met 4 ploegzeges: Azerbeidjan, Bulgarije en Servië.

Dames op schema

De damesploeg (Red Unicorns) zit intussen perfect op schema. Wiebke Barbier zorgde tot nog toe voor de enige, échte stunt van de ploeg door WGM Nemcova (2315) te verslaan. Voor het overige was enkel de 2-2 tegen Costa Rica een kleine ontgoocheling. Later in het toernooi volgt een uitgebreider verslag over hun ervaringen en resultaten.

 1. Bas Noorman
  Bas Noorman06-08-2014

  Ik begrijp de redenering van de organisatie wel hoor:
  Hoe smeriger de toiletten, hoe kleiner de kans dat iemand daar op zijn gsm zal willen gaan kijken 🙂

 2. volgjeneus
  volgjeneus07-08-2014

  Mooie redenering, Bas, maar de nieuwe FIDE-regel dat je geen gsm bij mag hebben, is hier van toepassing. Op een tornooi zoals de Olympiade is die regel trouwens perfect toepasbaar (er is een grote vestiaire, en bovendien is de verste verplaatsing maar 2 km.

 3. Ben Van de Putte
  Ben Van de Putte09-08-2014

  voor wie dichter bij huis wil volgen toernooi van Geraardsbergen live
  http://www.chesszone.be/vptd/

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.