Img 1894

“Het moest er eens van komen”

Tanguy Ringoir verloor gisteren zijn eerste partij op de olympiade, maar dat doet niets af aan het feit dat de black knights een degelijk toernooi spelen. Ze draaien vlot mee in de bovenste tabelhelft. De Red Unicorns trekken hun streng in het midden van het klassement…

“De ploeg kan niets verweten worden”

In het vorige verslag op deze website kon u al lezen dat de Black Knights een meer dan behoorlijke start gemaakt hadden. Maar op dat moment moesten de échte kleppers nog komen en die hebben onze landgenoten wat teruggeslagen in de rangschikking. De nederlagen kwamen er tegen Georgië, Duitsland en Kroatië, alle drie ploegen met een gemiddelde rating om u tegen te zeggen. Daardoor staat België momenteel 57ste, maar samen met een hele hoop andere ploegen, waardoor elke zege of nederlaag een serieuze verschuiving in de stand kan veroorzaken.

De nederlaag tegen Kroatië gisteren was logisch, maar tegelijk jammer, vooral voor Tanguy Ringoir, die zijn eerste 0 incasseerde tegen GM Mladen Palac.

Ach, het moest er eens van komen. Ik ben al enkele dagen niet goed aan het spelen. Ik heb enkele gewonnen stellingen verprutst en ook de vorige toernooien waren eigenlijk helemaal niet goed. De vorm is er niet. – Tanguy Ringoir

Met 5,5/9 en een tpr van 2512 scoort Ringoir momenteel nog steeds een tikkeltje beter dan zijn rating doet vermoeden.

Het parcours van Tanguy is opmerkelijk gelijkaardig aan dat van Bart Michiels en Luc Winants: ze blijken erg moeilijk te kloppen. Winants speelt een bijzonder degelijk toernooi, want bord 1 in een olympiade is geen sinecure. Toch verloor hij enkel tegen Jobava (2713). Daartegenover staan wel remises tegen oa Naiditsch (2709) en Saric (2679), waardoor de beste Belg van het moment een tpr van 2613 scoort, wat simpelweg outstanding is.

Bart Michiels is de derde Belg, die boven zijn ratingniveau acteert. Zelf relativeert hij die score.

Het resultaat is goed. In sommige partijen had ik geluk, zoals die tegen Meier en Gallagher, maar in andere zat er zeker meer in, zoals tegen Mchedlishvili, Gomez en Zhang Zhong. Het valt me ook op dat de computerevaluaties van mijn partijen nogal fluctueren, maar dat ligt waarschijnlijk ook aan de aard van het beestje: mijn partijen tot nu toe zijn lang en vermoeiend. Ik begin het stilaan te voelen. – Bart Michiels

Stefan Docx heeft als vierde bord tot nu toe een olympiade met ups en downs. Met 2,5/6 en een tpr van 2310 zal hij zelf waarschijnlijk niet helemaal tevreden zijn. Thibaut Vandenbussche valt dan weer op door het niet spelen van een remise. Hij won de partijen die hij moest winnen en ging onderuit tegen twee 2600+’ers en kan tot nog toe dus spreken van een logisch resultaat.

Met nog twee rondes te gaan pinnen de Knights zich niet vast op een resultaat, maar hopen ze wel het tot nog toe behaalde niveau te houden.

Het paringssysteem werkt zo dat gelijkaardige ploegen dikwijls tegen elkaar uitkomen. Als het meezit, kunnen we nog hoog eindigen, maar als het tegenzit, kunnen we een duik maken. De stand is dus zeker niet iets waar we ons op vastpinnen. We kunnen ons als team tot nu toe niets verwijten: de ploegresultaten zijn ok. Hopelijk houden we dat vol. – Bart Michiels

Morozova, Barbier, Goossens en Dierckens

Dames in de rol van stuntpiloot

Onze damesploeg zakte enigszins verrassend met 4 af naar Tromso. Oorspronkelijk zat Sophie Brion in de selectie, maar zij zegde in laatste instantie af. Daardoor hebben de vier basisspeelsters een loodzwaar parcours, want ze moeten élke partij spelen.

Ambitie om voor toernooiwinst of een topplaats te gaan was er niet, dus proberen de Red Unicorns vooral om geregeld voor een stunt te zorgen. Als ploeg lukt dat momenteel nog niet, maar individueel zorgde vooral Wiebke Barbier voor twee uitschieters door te winnen tegen WGM Nemcova (2315) en remise te spelen tegen WGM Djingarova (2303). Hanne Goossens deed het uitstekend met een gelijkspel tegen WIM Rodriguez (2368).

Gisteren won de ploeg na 3 opeenvolgende nederlagen overtuigend tegen Macedonië. Vandaag volgt een interessant duel, want Noorwegen 3 staat in de belangstelling: wie weet komt er zelfs een cameraploeg langs.

De partijen kunnen live gevolgd worden in geraardsbergen, waar vandaag de voorlaatste speeldag ingaat en waarover we later deze week een eindverslag zullen publiceren. Momenteel leidt de Nederlander Jasper Geurinckx in een erg sterk bezet deelnemersveld.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.