Vrouwenploeg 2

Belgen eindigen in top 70, Michiels scoort 5de GM-norm

Bart Michiels heeft met een zege in de laatste ronde een vijfde (overbodige) GM-norm gescoord op de olympiade in Tromso. De dames eindigden in de top 50: een succes! Het was een chaotische laatste dag, met twee sterfgevallen…

Bart Michiels zet mooie, persoonlijke score neer

Eerst en vooral het belangrijkste nieuws: deze olympiade is gewonnen door China. De troepen van Xi Jinping verloor als enige geen enkele wedstrijd en is daarmee de overtuigende en verdiende winnaar. Hongarije werd tweede, Indië (zonder Anand) derde. Toch eindigde het toernooi in mineur, met maar liefst twee sterfgevallen op de laatste speeldag. Een speelster van de Cheychellen en een tweede, onbekende naam lieten het leven. Meer details zijn er – voor zover wij weten – niet bekend. Ander “slecht” (op een andere schaal dan wel) nieuws was de aankondiging van Judith Polgar om te stoppen met professioneel schaak.

Bart Michiels, ‘The last knight standing’, aldus de blog van onze delegatie.

Voor de Belgische mannenploeg eindigde het toernooi met een zege tegen Luxemburg, dankzij overwinningen van bord 1 Michiels en bord 4 Vandenbussche. Bart Michiels speelde, net als Tanguy Ringoir, élke partij deze olympiade en eindigde die marathon met succes: de zege in de laatste ronde was trouwens relatief onverwacht, want normaal gezien was het Michiels die de laatste dag zou rusten. Een vermoeide Winants stuurde later aan op een wissel en Michiels nam bord 1 over. Hij scoorde een vijfde GM-norm (een derde in 10 maanden!) en haalde een tpr van 2604, goed voor 11 elopunten winst, waarmee hij virtueel op 1 puntje van Luc Winants komt.

De Belgen eindigden dankzij die zege op plaats 67 op 150 ploegen. Als 44ste geplaatste is dat lichtjes onder de eloverwachtingen, maar op een toernooi, waar de paringen cruciaal zijn voor de einduitslag lijkt dat weinig relevant: deze olympiade had ups and downs voor de spelers in kwestie, maar als ploeg werd er al bij al weinig gemist.

Dames sprinten naar top 50

De damesploeg heeft een uitstekende finish achter de rug. Na 8 rondes bengelde het aan de staart van de middenmoot, maar drie klinkende zeges na elkaar torpedeerden de Red Unicorns naar plaats 43 in de stand, een zeer goed resultaat, want de dames waren 66ste op elo. Alle vier de dames speelden overigens ongeveer op hun eloniveau, al was de tpr van Goossens en Barbier duidelijk wat beter dan hun rating.

Sarah was overmoedig en moest dit snel bekopen, maar de anderen toonden zich op het bord de betere. Na dit resultaat was het voor de vrouwen uitkijken naar wat de andere teams zouden doen, want plots waren zij in de running voor een ratingprijs. Uiteindelijk eindigden zij samen met Egypte eerste van hun categorie, maar Egypte haalde het op scheidingspunten. Ironisch, want laat het net dat Egypte zijn waartegen voor de Unicorns alles tegenzat (2 totaal gewonnen stellingen toch nog verloren). Jammer genoeg werd er deze Olympiade, in tegenstelling tot eerdere Olympiades, voor gekozen om enkel de eerste van elke ratingcategorie een medaille te geven, dus geen podiumervaring voor de Belgische vrouwen. De kapiteins improviseerden dan maar zelf medailles (in de stukken van 1 Kroon zit een gaatje, ideaal medaillevoer, zo blijkt). – Sarah Dierckens

Het damestoernooi werd gewonnen door Rusland.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.