IMG 9172

Van den Doel en Hovhanisian top in Brasschaat

In een aangename laatste ronde haalde Mher Hovhanisian Erik Van den Doel nog in dankzij een vlotte zege tegen Stefan Docx. Daardoor zijn er twee winnaars. Hovhanisian haalde het erg nipt op scheidingspunten. Hanne Goossens won bij de vrouwen na een uitstekende eindspurt…

“We willen het toernooi uitbreiden”

Het Open in Brasschaat kreeg dit jaar een gedroomde apotheose: 1 leider, enkele achtervolgers en een interessante paring. De leider (Van den Doel) had een halfje meer dan een viertal (Hovhanisian, Sadhikov, Kasparov en Ponozil) en lootte de youngster van het gezelschap (Sadhikov dus). Kasparov en Ponizil bekampten elkaar, terwijl Hovhanisian naar onder werd geloot en … Stefan Docx tegenover zich kreeg.

Ulvi Sadhikov besloot eieren voor zijn geld te kiezen en bood snel remise aan. Dat gebeurde ook bij IM Ponizil, de nieuwkomer in het toernooi. Maar zowel Van den Doel op 1 als Kasparov op 2 wilden toch niet te snel een beslissing nemen. Zij speelden verder. Intussen verzamelde Hovhanisian wat ruimte en toen Docx besloot all in te gaan, liep het snel mis voor de Antwerpenaar: 1-0. Daardoor moést Van den Doel winnen om alleen eerste te eindigen, maar de stelling had te weinig pit om risico’s te nemen. Door zijn remise stonden Hovhanisian en Van den Doel op 1 met 7,5/9.

Erik Van den Doel kon zijn kleine voorsprong niet behouden, maar speelde desalniettemin een goed toernooi.

Daar kon nog iemand bijkomen, maar ook tussen Ponizil en Kasparov bleef het relatief rustig. De remise leverde dus twee winnaars op, niet toevallig de twee hoogste elo’s. Voor de eer werd er geteld op de buchholtz, maar ook daar eindigden de twee gelijk (allebei 56 punten). De Armeense schaakbelg haalde het dan maar op SB, met een marge van 0,25: nipter kan een fotofinish moeilijk zijn.

Hovhanisian won al zijn derde toernooi deze zomer en ziet zijn rating stijgen naar (ongeveer) 2540. Twee mooie namen op de erelijst. Organisator Bart van Brugge was dan ook een tevreden man.

We hadden veel deelnemers, er is niets misgelopen, de sfeer was goed, er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest. Ik ben dus een erg tevreden man. Dit is de ideale basis om volgend jaar op voort te werken voor onze 15de editie. Dan gaan we wel iets speciaals doen voor onze trouwe deelnemers, maar dat zien we dan nog wel. Ik wil ook graag wat uitbreiden. We hebben een idee om jeugdspelers gratis logement aan te bieden. Dat is nog lang niet zeker, maar via zulke pistes hopen we het succes van ons toernooi nog te vergroten. – Bart Van Brugghe

Het festival lijkt in ieder geval gewaarborgd voor de komende jaren.

De Ruiterhal is ook voor de volgende jaren in orde. We hebben nog veel ambitie: we willen de ploeg nog wat uitbouwen en wie weet dat we op termijn nog eens een gesloten toernooi met een IM-norm als inzet kunnen organiseren. – Bart Van Brugghe

We geven ook nog graag mee dat de vrouwenranking gewonnen werd door Hanne Goossens, die een uitstekend toernooi speelde en dat bekroonde met een zege tegen Stefan Beukema in de laatste ronde.

We verwijzen u voor alle uitslagen graag door naar de officiële site.

  1. Gert
    Gert26-08-2014

    Ook dit jaar werd het een prachtig goed georganiseerd tornooi waar je graag aan meedoet. Het was prettig schaken en de bediening aan de bar was erg vriendelijk.
    Toch is er nog ruimte voor een kleine verbeterpunt: om het tornooi beter te kunnen volgen zou het leuk zijn als de de binnengekomen uitslagen zo snel als mogelijk genoteerd worden op één van de paringslijsten die uithingen in de tornooizaal.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.