IMG 8077

Rapid voor +1850 en -1850 Elo

Voor de negende keer kun je op zondag 21 september meedoen aan het Open Rapidtoernooi van Schaakkring Oude-God in Mortsel. Er is een A- en een B-groep, met gelijke(!) prijzenpot. Wie worden de opvolgers van de twee Tanguys, Ringoir en Ragheno? Schrijf nu in…

Twee niveaugroepen

Er zijn wel meer toernooien met niveaugroepen, maar de grootste prijzenpot wordt daarbij meestal verdeeld onder de hoogste Elo’s. Daar is niets mis mee, maar waarom het eens niet een keer anders aanpakken? Sinds drie jaar hanteert SK Oude-God een formule waarbij het prijzengeld gelijk wordt verdeeld over een A–groep (1850 Elo of meer) en een B-groep (+1850 Elo). in. De formule viel van bij het begin in de smaak; het aantal spelers in de B-reeks lag zelfs hoger dan het aantal spelers in de A-reeks. Laag gequoteerde schakers die vooral ervaring willen opdoen tegen sterkere tegenstanders, mogen overigens meedoen in de A-groep, als ze dat willen. Bovendien maken ze dan nog altijd kans op een ratingprijs. Omgekeerd kan helaas niet, maar dat zal niemand verwonderen …

Mooie erelijst

De erelijst van het toernooi bevat intussen al een heleboel mooie namen. Het eerste jaar, in 2005, moesten GM’s Popvic en Dgebuadze hun meerdere erkennen in Bart Michiels en Stefan Docx. In 2006 jaar won Docx het toernooi, voor Cekro en Popovic. Michiels eindigde in 2007 tweede achter Saltaev maar vóór Dgedbuadze. In 2008 was Pascal Vandevoort met een recordscore van 8,5/9 de grote triomfator. Vandevoort verdedigde het jaar daarop zijn titel niet en daarvan profiteerde Ekrem Cekro om het toernooi te winnen. In 2010 streden drie GM’s voor de hoofdprijs, maar enkel Dgebuadze haalde het podium, dat hij bovendien moest delen met Hovhanisian en Sadkowski. Laatstgenoemde miste dat jaar in de laatste ronde de kans om solo het toernooi te winnen, maar in 2011 lukte het hem dan toch en hield hij Elofavoriet Marc Dutreeuw achter zich. In 2012 was er opnieuw geen kruid gewassen tegen Ekrem Cekro (A-reeks), die al in de voorlaatste ronde zeker was van de overwinning. Vorig jaar won Tanguy Ringoir voor een sterk finishende Adrian Roos en Stefan Docx.

Tanguy Ringoir won vorig jaar.

Betreurd

Het toernooi van dit jaar zal starten met een moment van stilte voor Tanguy Ragheno. De Deurnespeler won de eerste twee edities van de B-reeks, maar zal zijn titel niet meer verdedigen. Ragheno kwam eerder dit jaar om het leven bij een ongeval, waarvan de omstandigheden tot vandaag de dag nog altijd niet zijn opgehelderd. We willen een laatste hommage brengen aan een speler die van blitz en rapid zijn specialiteit had gemaakt en die gekend was als een sympathiek en minzaam man. Maar het leven staat niet stil. Bij afwezigheid van Ragheno ligt de strijd voor de hoofdtrofee in de B-reeks nu helemaal open.

Jeugdtoernooi

Op zaterdag 20 september organiseert de club op dezelfde locatie zijn 29ste jeugdtoernooi, dat deel uitmaakt van het jeugdcriterium. Aan dit toernooi nemen jaarlijks meer dan honderd kinderen en jongeren deel. Alle info staat op de website van de club.

Interesse? Het Open Rapidtoernooi van SK Oude-God vindt plaats op zondag 21 september (10-18 u.) in zaal ’t Parkske, Edegemsestraat 23 in Mortsel. Deelnemen doe je voor 8 euro (-16 j.: 5 euro). De formule is 9 ronden Zwitsers (15’ KO). Info en inschrijven: www.skoudegod.be.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.