IMG 8203

Dgebuadze en Broekmans winnen in Mortsel

De negende editie van het rapidtoernooi van SK Oude-God in Mortsel heeft twee ongedeelde winnaars opgeleverd. GM Dgebuadze slaagde er voor het eerst in negen jaar in de hoofdreeks van het toernooi solo te winnen, Patrik Broekmans leidde van start tot finish in de B-reeks. Verslag van Jan T’Sas

Topschaak in twee reeksen

Traditioneel krijgt het toernooi van Mortsel minstens een dozijn toppers en subtoppers over de vloer. Sinds het toernooi werd opgesplitst in een A-reeks (1850 Elo en hoger) en een B-reeks (minder dan 1850) lopen de toppers iets minder kans om zich te laten verrassen door een lager gequoteerde tegenstander. De verrassingen waren daardoor schaarser, maar ze waren er toch wel.

Met Dgebuadze, Hovhannisyan, Cekro, Docx en Sadhikov leek de top vijf in de hoofdreeks alvast verzekerd. Maar zoals wel vaker gebeurt in rapidschaak, draaide het voor sommigen anders uit. Rondenlang speelde zich bovenaan het klassement een stoelendans af, die uiteindelijk in het voordeel uitviel van Alexandre Dgebuadze. De grootmeester is een vaste waarde in het Mortselse deelnemersveld en eindigde al meermaals op het podium, maar ditmaal duldde hij niemand naast zich. Al in de voorlaatste ronde stond zijn overwinning vast.

Een sterk spelende Ulvi Sadhikov had dat ook begrepen en pakte in de slotronde een salonremise tegen Gorik Cools. Daarmee eindigde hij tweede. De derde plaats op het podium was voor Mher Hovhannisyan, die in de eerste ronde verrassend de duimen had moeten leggen voor thuisspeler Pascal De Kaey. De Armeniƫr moest zijn derde plaats delen met Ruben Akhayan en Ekrem Cekro.

Ulvi Sadhikov, hier aan het werk in Brasschaat, is in uitstekende doen. Na zijn zege in de Tonoli Memorial scoorde hij nu een tweede plaats in Mortsel.

Ex-winnaar Stefan Docx moest, net zoals vorig jaar, een nederlaag tegen Adrian Roos incasseren, liet hier en daar nog een steek vallen en viel buiten de prijzen. Daniel Sadkowski, ook al een ex-winnaar, moest eveneens tevreden zijn met een plaats in de subtop. Opvallende nieuwkomer in de A-reeks was de jonge Tamer Ismael, die onder meer van Cekro en Sadhikov won, en achtste eindigde. Daags voordien had Tamer al met groot machtsvertoon de categorie van de min 14-jarigen in het jeugdtoernooi gewonnen.

In de B-reeks stond er geen maat op Elo-favoriet Patrik Broekmans. Zeven overwinningen en twee remises volstonden voor toernooiwinst, al zat Ezra Terryn hem lange tijd op de hielen. Terryn eindigde tweede op een half punt. Derde was Axel Harutyunyan, vierde Fabio De Clock en vijfde Astrid Barbier. Overigens telde de B-reeks met 30 deelnemers meer volk dan de A-reeks (24 spelers).

Volgend jaar bestaat SK Oude-God 50 jaar. Het jeugdtoernooi van de club is dan aan zijn 30ste editie toe, het rapidtoernooi wordt voor de tiende keer georganiseerd. Een hoop jubilea tegelijk dus. De club heeft daar naar eigen zeggen stevige plannen mee, maar liet daar in het toernooiweekend niets concreet over los. Afwachten dus.

Artikel geschreven door Jan T’Sas

Eindklassement A-reeks na 9 rondes

1 Dgebuadze Alexandre 7,0
2 Sadikhov Ulvi 6,5
3 Hovhannisyan Mher 6,0
4 Akhayan Ruben 6,0
5 Cekro Ekrem 6,0
6 Roos Adrian 5,5
7 Cools Gorik 5,5
8 Ismail Tamer 5,0
9 Docx Stefan 5,0
10 Van Den Brande Werner 5,0
11 Sadkowski Daniel 5,0

Eindklassement B-reeks

1 Broekmans Patrik 8,0
2 Terryn Ezra 7,5
3 Harutyunyan Axel 6,5
4 De Block Fabio 6,0
5 Barbier Astrid 5,5
6 Knabe Johan 5,5
7 De Cock Ronny 5,5
8 Van De Putte Ben 5,5
9 De Groof Maurice 5,5
10 Meignen Gaetan 5,0
11 De Schepper Marcel 5,0
12 Melis Wout 5,0
13 Jacobs Paul 5,0

De volledige uitslagen van het jeugd- en rapidtoernooi vind je op www.skoudegod.be

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.