DSC01800 E1412703065531

Jonge Belgen doen ervaring op op WK

Van 20 tot en met 29 september werd in de Afrikaanse havenstad Durban het Wereldkampioenschap voor de jeugd georganiseerd. Vijf Belgische (vice)kampioenen ondernamen de lange reis naar de Oostkust van Zuid-Afrika en mengden zich in de strijd…

WK Jeugd mooie ervaring

Vijf jonge Belgen trokken naar Zuid-Afrika om WK-ervaring op te doen. Ouder Henk Jan Beukema stuurde ons een eindverslagje door. Intussen is ook het WK -20 begonnen in Pune, India. Voor ons land spelen Joris Verhelst en Emiel Vandewiele mee bij de jongens en Annelies Cuvelier bij de meisjes. Alle informatie over dat toernooi vind je in de link rechts in de actueel-balk.

In de reeks u18 draaide onze elitekampioen Nathan De Strycker steeds mee in de middenmoot. Nathan speelde in 11 ronden 5 punten bijeen. Een verdienstelijk debuut op WK niveau!

Lennert Lenaerts kende in de reeks u16 een vliegende start. Daarna volgde een serieuze dip. Maar Lennert herpakte zich en kon met twee overwinningen toch afsluiten op een degelijke 50% score.

Bij de u14 draaide Jasper Beukema een stevig programma met drie 2100 en zelfs vier 2200+ spelers. In ronde 9 zat hij zelfs nog op een live bord, maar de ultieme sprong naar de top-10 bleef uit. Met 6 op 11 kan hij desondanks tevreden terugkijken. De 18 ratingpunten winst brengen hem bovendien virtueel over de grens van 2000 elo.

Nathaniel Faybish trof bij de u12 relatief veel non-classes. Die zijn altijd lastig in te schatten. Nathaniel pakte toch ook heel regelmatig zijn punten mee en eindigde met 4,5.

Nathaniel Faybish

De benjamin van de ploeg, Daniel Dardha, had bij de u10 een heel opvallend parcours. Met zwart telkens tegen een non-classé (4,5 op 6) en met wit dan meestal tegen een hoger gequoteerde tegenstander (1 op 5). Bij elkaar opgeteld kwam hij ook uit op precies 50%. Een over het algemeen zeer degelijke prestatie van deze nog relatief jonge ploeg. Jasper, Nathaniel en Daniel mogen immers volgend jaar nog eens uitkomen in dezelfde leeftijdscategorie.
 De schaaktechnische begeleiding was in handen van de coaches Ben Dardha en Nimrod Faybish. Ben was tevens delegatieleider.

Alle uitslagen en eindstanden zijn te vinden op de officiële website van het WK:
http://www.2014wycc.co.za/home.html

Volgens traditie werd er dit jaar ook weer een WK-blog bijgehouden. Daar zijn de belevenissen van de Belgische ploeg nog eens na te lezen: 
http://www.bloggen.be/wk2014zuidafrika/

En op de site van de liga Antwerpen verscheen ook regelmatig een verslag, inclusief prachtige foto’s: http://www.bloggen.be/wk2014zuidafrika/

Arben Dardha en zoon

  1. Liga Antwerpen
    Liga Antwerpen10-10-2014

    Aan alle lezers van het artikel de link naar de website van de schaakliga Antwerpen is de volgende: http://www.schaakliga-antwerpen.info

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.