Maurice Engelbosch 95083736 01 1

Overlijden Maurice Engelbosch

Schaakliga Limburg rouwt. Eén van haar pioniers en bestuurders, Maurice Engelbosch, is niet meer. Hij overleed zondagmorgen vredig tijdens zijn nachtrust. Maurice is 82 jaar geworden…

Limburgs schaakicoon overlijdt

Maurice staat bekend als één van de medestichters van 709 De Vier Torens Houthalen. Gedurende zijn heel leven sinds 1961 regelde hij alles binnen zijn club. Later (juni 1971) kwam hij bij de Raad van Bestuur van Schaakliga Limburg en werd hij klasseringsleider. Zo goed als alle Ligavergaderingen verwelkomde Maurice ons in zijn clublokaal (De Volksmacht in Houthalen). Zowel binnen als buiten onze Liga werd hij geroemd voor zijn nauwgezette verwerking van de elopuntjes. Telkens bij een nieuw eloklassement maakte hij een overzicht in de vorm van een artikel voor het ligablaadje wat door alle leden verslonden werd.

Hij offerde zich vanuit het bestuur op om altijd aanwezig te zijn als een club een toernooi organiseerde, al was het maar om een fluitje te komen drinken. Zijn aanwezigheid onder de mensen en zeker ook zijn bereidvaardigheid om iedereen te willen helpen met in het bijzonder vragen over de elo, maakte hem enorm geliefd. Menig Limburgs bestuurder noemde hem ook hun mentor. Terecht dat hij voor dit alles op het einde van de 20ste eeuw benoemd werd als erelid van Schaakliga Limburg. Helaas liet zijn gezondheid het in 2002 voor de eerste keer afweten. Na twee jaar gerevalideerd te hebben, zette hij tijdens het Limburgs Kampioenschap voor 60-plussers in 2004 zijn come-back in. Maar zijn schaakvermogen en ook gedrevenheid waren toch merkelijk zwaar aangetast.

Hij werd nooit de schaker noch bezieler zoals we hem tevoren kende. Het seizoen 2010-2011 werd zijn laatste schaakseizoen. Het werd hem allemaal teveel en hij was steeds op anderen (meestal zijn vrouw Mieke) aangewezen om te kunnen schaken. Twee jaar geleden vierde hij nog zijn 80ste verjaardag en het weerzien met enkele schakers deed hem enorm veel deugd. Vorig jaar bezochten we hem nog ter ere van zijn erelidmaatschap van de VSF. Ook dit deed hem enorm veel plezier.

Qua schaker was Maurice een te duchten tegenstander. Menig sterke speler beet wel eens in het zand tegen zijn gerenommeerde Bird-opening (met wit) of zijn degelijke Frans (met zwart). In het CC van Hasselt behaalde hij in een simultaanwedstrijd in 1974 tegen de Georgische Wereldkampioene GM Nona Gaprindashvili een felbevochten remise. Nona was in haar welgekende Georgische furie niet tevreden van haar spel/uitslag, maar hier trok Maurice zich niets van aan.

In naam van alle schakers bied ik zijn vrouw Mieke, zijn dochters Erica, Kristel en Inge, hun families en vrienden onze oprechte medeleven aan en wens ik hen veel sterkte toe bij het dragen van dit verlies.

Luc Cornet

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.